Резултати, относно вродена тромбофилия

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
honey_bee

Резултати, относно вродена тромбофилия

Мнение от honey_bee »

Здравейте проф. Кременски,
Пуснах преди няколко дни въпросите си в темата в clubs.dir.bg, но тя изглежда малко "замряла", затова си позовлявам да ги копирам и тук:

Бих искала да помоля за мнението Ви за моя случай, накратко - имам нормално протекла бременност преди 5г. завършила с живо раждане - 3.750кг. бебе. Около 27г.с. имах повишение на кръвното налягане, което беше овладяно За около 10 дни с магнезий и без болничен престой. В момента съм бременна в 20г. с. При ФМ в 18г.с. беше открита повишена резистентност на двете маточни артерии и съответно направих изследване за вродени и придобити тромбофилии. Резултатите от генетичните изследвания са:

Фактор V Laiden - R506Q - Нормален генотип
Протромбин - G/A 20210 - Хетерозиготен носител на 20210 G/A
Инхибитор на Плазминогенния активатор - PAI 4G/5G - Хетерозиготен носител 4G/5G
MTFHR - C677T - Хетерозиготен носител C/T

Въз основа на тези резултати ми беше назначена ежедневна терапия с Клексан0.4 + Аспирин Протект и Магнезий, Прегнакеър Плюс и Флебодия.
Бих искала да разбера Вашето мнение доколко "страшни" за изхода на бременността ми са тези предразположения в генетичните изследвания? А също и препоръката Ви към кой АГ специалист бих могла да се обърна за още едно мнение - имам голямо доверие на наблюдаващия ме лекар, но за себе си ще бъда по - спокойна да чуя още един специалист.
Предварително Ви благодаря за отделеното време!
kremensky

Re: Резултати, относно вродена тромбофилия

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Генните варианти, които са намерени при Вас се срещат при 8-16% от българите и болшинството нямат проблеми.
Профилактичната терапия е предписана правилно.
И все пак, можете да се обърнете към доц. Карагьозова от Майчин дом за по-детайлна и компетентна консултация.
Тя ще бъде на работа следващата седмица

Успех.

Кременски
honey_bee

Re: Резултати, относно вродена тромбофилия

Мнение от honey_bee »

Благодаря Ви, проф. Кременски, за бързия отговор!
Заключено