Резултати
Модератор: kremensky
Резултати
Уважаеми проф.Кременски,бременна съм в 21 г.с.На 09.04.2009 д-р Правда Попиванова извърши амниоцинтеза след отразен висок риск за Даун от БХС(:129).До днес включително няма излязъл резултат от вашата лаборатория.Бих искала да знам каква е причината,означава ли че нещо със самата проба не е наред,тъй като след едно от поредните ми обаждания в лабораторията една от служителките (единствената която ми даде някакво обяснение) ми каза, че пробата е била премесена с кръв и за това ще отнеме вместо една -две седмици.Ее вече са три ,а никой нищо не ми казва.Моля разберете опасенията ми и ме извинете ,че Ви занимавам с моите проблеми ,но просто искам да знам имам ли основание за притеснение и защо се полуава така с моята проба.Сега идват поивни дни и ако ,днес не разбера нещо ,означава, че ще чакам да мине още една седмица в неизвестност.Благодаря ви !
Re: Резултати
Отговарям си сама
Благодаря Ви проф .Кременски ,току що се чухме с вас по телефона .Разбрах най-важното за мен ,резултата ми е нормален.Радвам се ,че попаднах на Вас и ви пожелавам всичко най-хубаво.Присъединявам се към всеобщото мнение ,че сте много мил и любезен човек.Поздрави и успех във всичко!!!
Уважаеми Проф. д-р Кременски,
на 24.04.09г. си направих БХС в МАЙЧИН ДОМ , като по това време бременноста ми отговаряше на 12г.с + 2д., резултатите който са дадени в него са: резултат за бременната жена:
риск за болест на Даун е определен на1 от 15000
риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 100000
риск за болест на Патау е определен на 1 от 100000
риск за болест на Търнър е определен на 1 от 100000
риск за ТРИПЛОИДИЯ е определен на 1 от 100000
ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР:
БИОХИМИЧНИЯ РИСК ЗА ДАУН Е ОПРЕДЕЛЕН НА 1 ОТ 650
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ДАУН(Т21) Е 1 ОТ 1300
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ЕДУАРДС(Т18) Е 1 ОТ 12000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ПАТАУ(Т13) Е 1 ОТ 36000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ТЪРНЪР Е 1 ОТ 6000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ТРИПЛОИДИЯ Е 1 ОТ 100000
БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ:
плацентарен протеин 3264.7 при норма(652-4826) mU/L
бета-ХОРИОНГОНОДОТРОПИН 233.6 при норма(14.5-115) ng/ml
нухална транслуценция 0,60 при норма =<3
Това ми е първа бременност. Първо направих грешката, че поради грешно предписание от лекар отидох в една лабоатория в Пловдив, където ми определиха риск - 1:137, поради бета-ХОРИОНГОНОДОТРОПИН 204.3 ng/ml , а в последствие се намери друг лекар, който да ми каже, че те не са АКРЕДИТИРАНИ да правят това изследване. Аз също работя в лаборатория, но се занимавам с хранителна микробиология и съм изумена от това, че не са ме информирали за липсата на акредитация. Тази висока стойност истински ме притеснява, защото е 2 пъти над нормата за втори път. Искам да помоля за Вашето мнение на моите резултати и може ли това завишено количество да си има друго обяснение освен синдром на Даун?
Искрено се надявам , да получа вашето компетентно мнение относно получения резултат, тъй като при получаването му единственото, което получих като указание беше допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с (, а на мен ще ми е трети и вече психически нямам сили).
Имам ли повод за безпокойство в този случай? Извинете моята обстоятелственост по гореизложеното, тя се дължи на моята некомпетентност в тази област и обичайните страхове на всяка бъдеща майка.
С уважение към Вас и Вашия професионализъм:
Михаела Ламбова
на 24.04.09г. си направих БХС в МАЙЧИН ДОМ , като по това време бременноста ми отговаряше на 12г.с + 2д., резултатите който са дадени в него са: резултат за бременната жена:
риск за болест на Даун е определен на1 от 15000
риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 100000
риск за болест на Патау е определен на 1 от 100000
риск за болест на Търнър е определен на 1 от 100000
риск за ТРИПЛОИДИЯ е определен на 1 от 100000
ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР:
БИОХИМИЧНИЯ РИСК ЗА ДАУН Е ОПРЕДЕЛЕН НА 1 ОТ 650
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ДАУН(Т21) Е 1 ОТ 1300
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ЕДУАРДС(Т18) Е 1 ОТ 12000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ПАТАУ(Т13) Е 1 ОТ 36000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ТЪРНЪР Е 1 ОТ 6000
ВЪЗРАСТОВИЯ РИСК ЗА ТРИПЛОИДИЯ Е 1 ОТ 100000
БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ:
плацентарен протеин 3264.7 при норма(652-4826) mU/L
бета-ХОРИОНГОНОДОТРОПИН 233.6 при норма(14.5-115) ng/ml
нухална транслуценция 0,60 при норма =<3
Това ми е първа бременност. Първо направих грешката, че поради грешно предписание от лекар отидох в една лабоатория в Пловдив, където ми определиха риск - 1:137, поради бета-ХОРИОНГОНОДОТРОПИН 204.3 ng/ml , а в последствие се намери друг лекар, който да ми каже, че те не са АКРЕДИТИРАНИ да правят това изследване. Аз също работя в лаборатория, но се занимавам с хранителна микробиология и съм изумена от това, че не са ме информирали за липсата на акредитация. Тази висока стойност истински ме притеснява, защото е 2 пъти над нормата за втори път. Искам да помоля за Вашето мнение на моите резултати и може ли това завишено количество да си има друго обяснение освен синдром на Даун?
Искрено се надявам , да получа вашето компетентно мнение относно получения резултат, тъй като при получаването му единственото, което получих като указание беше допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с (, а на мен ще ми е трети и вече психически нямам сили).
Имам ли повод за безпокойство в този случай? Извинете моята обстоятелственост по гореизложеното, тя се дължи на моята некомпетентност в тази област и обичайните страхове на всяка бъдеща майка.
С уважение към Вас и Вашия професионализъм:
Михаела Ламбова
Уважаема Колежке (аз съм лабораторен лекар),
Моля Ви, влезте в рубриката "резултати" - в началота н страницата и се опитайте да свалите Вашия резултат.
От Вашето изложение става ясно:
1) Вие не сте получила предварителна адекватна писмена и устна информация за възможностите и ограниченията на изследването - ТОВА Е ПЪРВОТО ЗАЪДЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ.
2) Вие, най-вероятно не сте получила нашия резултат - ТОВА СЪЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. В този резултат е отбелязано, че този, който Ви го връчва е длъжен да Ви консултира адекватно - ТОВА СЪЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
ИЗОБЩО МНОГО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НЕЩА, ПРЕДВИДЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО, НАРЕДБА № 26 на МЗ и ВСИЧКИ СТАНДАРТИ ПО СВЕТА, за жалост при Вас не са се случили.
При този много нисък риск 1:15 000 се препоръчват само 2 ултразвукови изследвани7
- след 15-та седмица за изключване на дефекти на грабначния стълб (спина бифида) и
- в 19-23 седмица за оглеждане на всички органи и системи на бебето - "Фетална анатомия" на 3 измерен ултразвуков апарат. Тук задължителното е ултразвуковия специалист да бъде също "3 измерен".
Тези 2 ултразвукови прегледи ще могат да отговорят и на въпроса: "Защо бета-хорионгонадотропина" е висок.
Двата биохимични маркери са "естествени - нормалин" показатели на плацентата. Те не са свързани пряко с Даун, но при много емпирични ицследвания на хиляди бременин дават възможност със сложна статистическа програма да се оценят генетични рискове. Или, висок бета хорионгонадотропин може да се наблюдава при много състояния, които нямат нищо общо с Даун.
Не смея да коментирам повече, защото има опасност допълнително да Ви объркам.
Резултати ет други лаборатории (с изключение на Варна, която контролираме) не коментирам.
Готов съм по всяко време в нашата консултация да обсъдим "проблема"
Консултациите са безплатни и ние задължително ги предлагаме на всички бременни.
Успех
Кременски.
Моля Ви, влезте в рубриката "резултати" - в началота н страницата и се опитайте да свалите Вашия резултат.
От Вашето изложение става ясно:
1) Вие не сте получила предварителна адекватна писмена и устна информация за възможностите и ограниченията на изследването - ТОВА Е ПЪРВОТО ЗАЪДЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ.
2) Вие, най-вероятно не сте получила нашия резултат - ТОВА СЪЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. В този резултат е отбелязано, че този, който Ви го връчва е длъжен да Ви консултира адекватно - ТОВА СЪЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
ИЗОБЩО МНОГО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НЕЩА, ПРЕДВИДЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО, НАРЕДБА № 26 на МЗ и ВСИЧКИ СТАНДАРТИ ПО СВЕТА, за жалост при Вас не са се случили.
При този много нисък риск 1:15 000 се препоръчват само 2 ултразвукови изследвани7
- след 15-та седмица за изключване на дефекти на грабначния стълб (спина бифида) и
- в 19-23 седмица за оглеждане на всички органи и системи на бебето - "Фетална анатомия" на 3 измерен ултразвуков апарат. Тук задължителното е ултразвуковия специалист да бъде също "3 измерен".
Тези 2 ултразвукови прегледи ще могат да отговорят и на въпроса: "Защо бета-хорионгонадотропина" е висок.
Двата биохимични маркери са "естествени - нормалин" показатели на плацентата. Те не са свързани пряко с Даун, но при много емпирични ицследвания на хиляди бременин дават възможност със сложна статистическа програма да се оценят генетични рискове. Или, висок бета хорионгонадотропин може да се наблюдава при много състояния, които нямат нищо общо с Даун.
Не смея да коментирам повече, защото има опасност допълнително да Ви объркам.
Резултати ет други лаборатории (с изключение на Варна, която контролираме) не коментирам.
Готов съм по всяко време в нашата консултация да обсъдим "проблема"
Консултациите са безплатни и ние задължително ги предлагаме на всички бременни.
Успех
Кременски.
Проф. Кременски,
Благодаря Ви от сърце за изчерпателния отговор. Пожелавам на България да има повече лекари като Вас.
Благодаря Ви още веднъж и Ви пожелавам много здраве.
С благодарност,
Михаела Ламбова
Благодаря Ви от сърце за изчерпателния отговор. Пожелавам на България да има повече лекари като Вас.
Благодаря Ви още веднъж и Ви пожелавам много здраве.
С благодарност,
Михаела Ламбова
-
Svetoslava
Уважаеми проф. Кременски,
Бременна съм в 16 г.с + 5 дни, първа, дългоочаквана бременност, на 31 години съм ( юли правя 32 ). По препоръчка от ЖК, пуснахме и късен БХС, при положение, че от ранния скийнинг всичко беше в норма, а риска за Даун беше 1:1200 ( отново нищо притеснително ), въпреки това реших да ги послушам и от вчера ( 26.05 ) резултатите от късния БХС са факт. Изключително притеснена съм, защото риска за Даун е 1:180 ( H ). Възможна ли е такава драстична разлика при двата срийнинга? Решила съм, че ще правя амниоцентеза, но въпреки всичко не разбирам, защо така се получава...
Благодаря Ви предварително за отговора.
Поздрави,
Светослава Русева
Бременна съм в 16 г.с + 5 дни, първа, дългоочаквана бременност, на 31 години съм ( юли правя 32 ). По препоръчка от ЖК, пуснахме и късен БХС, при положение, че от ранния скийнинг всичко беше в норма, а риска за Даун беше 1:1200 ( отново нищо притеснително ), въпреки това реших да ги послушам и от вчера ( 26.05 ) резултатите от късния БХС са факт. Изключително притеснена съм, защото риска за Даун е 1:180 ( H ). Възможна ли е такава драстична разлика при двата срийнинга? Решила съм, че ще правя амниоцентеза, но въпреки всичко не разбирам, защо така се получава...
Благодаря Ви предварително за отговора.
Поздрави,
Светослава Русева
Уважаема Госпожо,
Пъривият скрининг е с по-висока сила. При него има много важен показател нухалната транслуценция |NT|
Най-добре е да обсъдим резултата на място при нас и да опитаме комбинирана оценка от двата риска - по принцип програмата има тази възможност.
Мисля, че нищо страшно не се е случило и на този етап нямате основание за допълнително безпокойство.
Поздрави
Кременски
Пъривият скрининг е с по-висока сила. При него има много важен показател нухалната транслуценция |NT|
Най-добре е да обсъдим резултата на място при нас и да опитаме комбинирана оценка от двата риска - по принцип програмата има тази възможност.
Мисля, че нищо страшно не се е случило и на този етап нямате основание за допълнително безпокойство.
Поздрави
Кременски
-
Svetoslava
Благодаря Ви Професоре за бързия отговор. Донякъде успяхте да ме успокоите.
Ще Ви посетя в Майчин дом още утре, или поне ще се опитам.
Успешен ден!
С Уважение,
Светослава
Ще Ви посетя в Майчин дом още утре, или поне ще се опитам.
Успешен ден!
С Уважение,
Светослава
Здравейте, проф.Кременски
На 35г. и 10 месеца съм. Имам една успушна бременност преди 14 г. и след това два аборта mised в 18 и 21 седмица.Сега отново съм бременна в 14г.с. Направих ранния БХС и резултатите са ми следните:
Моят риск за болест на Даун - 1 от 580 биохимичните и УЗ показатели са следните:
PAPP-A - 1915.5
Free-bCG - 92.10
NT - 1.1
Консултант при вас ми каза, че е добре да направя и вторият скрининг след 15г.с. Аз бях доста объркана от резултата и затова не успях да попитам, този риск заради възрастта ли се определя или някой от хормоните в кръвта ми не е наред. Много бих искала да ми кажете, голям ли е този риск и дали вторият скрининг е по-точен от първият.
На 35г. и 10 месеца съм. Имам една успушна бременност преди 14 г. и след това два аборта mised в 18 и 21 седмица.Сега отново съм бременна в 14г.с. Направих ранния БХС и резултатите са ми следните:
Моят риск за болест на Даун - 1 от 580 биохимичните и УЗ показатели са следните:
PAPP-A - 1915.5
Free-bCG - 92.10
NT - 1.1
Консултант при вас ми каза, че е добре да направя и вторият скрининг след 15г.с. Аз бях доста объркана от резултата и затова не успях да попитам, този риск заради възрастта ли се определя или някой от хормоните в кръвта ми не е наред. Много бих искала да ми кажете, голям ли е този риск и дали вторият скрининг е по-точен от първият.
Здравейте д-р Кременски,
Аз съм от гр.Пловдив.Взеха ми кръв за БХС в отделението по мед.генетика, УМБАЛ "Св.Георги" и я изпратиха в Националната Генетична Лаборатория, СБАЛАГ "Майчин дом"ЕАД , каквато е практиката. Получих резултата си и бях консултирана от лекаря , който ми го даде , но бих искала да получа и второ мнение. Според консултиращия въпреки че:
"*****РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА****
ВАШИЯТ РИСК за болест на DOWN е определен на 1 от 3800 бременни "
Резултатът по-долу:
"*****ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР******
Биохимичен риск за DAWN е определен на 1 от 460 бременни "
е притеснителен и ме поставя в групата на средния риск .Препорача ми се да повторя БХС.
Д-р Кременски, бихте ли ми обяснили по-подробно кой от двата резултата е с по-голяма стойност и бихте ли ми дали вашата препоръка за действия от тук нататък. Благодаря Ви предварително !
Диана Бакалова
Ето цялата информация:
ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ 11-14 седмица
13 г.с. (12+4-13+6)
*****РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА****
ВАШИЯТ РИСК за болест на DOWN е определен на 1 от 3800 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на EDWARDS е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на PATAU е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на TURNER е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ е определен на 1 от 100000 бременни
*****ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР******
Биохимичен риск за DAWN е определен на 1 от 460 бременни
Възрастовият риск за DAWN (Т21) е 1 от 780 бременни
Възрастовият риск за EDWARDS (Т18) е 1 от 7000 бременни
Възрастовият риск за PATAU (Т13) е 1 от 21000 бременни
Възрастовият риск за TURNER е 1 от 6500 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ(немоларна) е 1 от 100000 бременни
*****Биохимични и УЗ показатели*****
норма резултат
PAPP-A (плацентен протеин) [866-7499] 4976.8 mU/l
Free-bCG ( бета-ХОРИОНГОНАДОТРОПИН) [13.2-92] 73.5 ng/ml
NT ( нухална транслусенция) =<3 1,7
Аз съм от гр.Пловдив.Взеха ми кръв за БХС в отделението по мед.генетика, УМБАЛ "Св.Георги" и я изпратиха в Националната Генетична Лаборатория, СБАЛАГ "Майчин дом"ЕАД , каквато е практиката. Получих резултата си и бях консултирана от лекаря , който ми го даде , но бих искала да получа и второ мнение. Според консултиращия въпреки че:
"*****РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА****
ВАШИЯТ РИСК за болест на DOWN е определен на 1 от 3800 бременни "
Резултатът по-долу:
"*****ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР******
Биохимичен риск за DAWN е определен на 1 от 460 бременни "
е притеснителен и ме поставя в групата на средния риск .Препорача ми се да повторя БХС.
Д-р Кременски, бихте ли ми обяснили по-подробно кой от двата резултата е с по-голяма стойност и бихте ли ми дали вашата препоръка за действия от тук нататък. Благодаря Ви предварително !
Диана Бакалова
Ето цялата информация:
ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ 11-14 седмица
13 г.с. (12+4-13+6)
*****РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА****
ВАШИЯТ РИСК за болест на DOWN е определен на 1 от 3800 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на EDWARDS е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на PATAU е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на TURNER е определен на 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ е определен на 1 от 100000 бременни
*****ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР******