Амиоцентеза

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
Vanya_V

Амиоцентеза

Мнение от Vanya_V »

Здравейте проф. Кременски,

Бременна съм в 11 г.с. На 42 г. съм, първа бременност.
Моля за Вашия съвет има ли смисъл да правя БХС или на тази възраст направо да направя амниоцентеза?
Благодаря Ви предварително.
kremensky

Re: Амиоцентеза

Мнение от kremensky »

Здарвейте,

Само аминоцентезата дава 100% диагностика за хромоозмни болести.
Скрииннгът не дава диагноза, а само оценява риска.
Той се провежда с цел да даде допълинтелна информация извън възрастта какъв е индивидуалния риск с надеждата, че ще улесни семейството за вземане на решение за или против амниоцентеза. Амниоцентеза се провежда в 16 навършена до 20-та седмица.
Съвременната концепция е, че възрастта самостоятелно не е показание за амниоцентеза. Разбира се всяка бременна над 35 години може да проведе аминоцентеза.
Каквото и да е Вашето решение, провеждането на фетална анатомия в 11-14 седмица е силон препоръчително.

Успех

Кременски
temppb

Мнение от temppb »

Здравейте проф. Кременски,

Въпросът ми е свързан с рисковете от амниоцентеза: Колко време след процедурата рискът от спонтанен аборт се намалява до то този преди амниоцентеза?

Предварително благодаря за Вашия отговор.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Аз не съм АГ специалист, но лабораторията изследва амниотични течности от около 1000 амниоцентези годишно.
Еднозначен отговор на въпросът Ви едва ли някой може да даде, тъй като рискът е индивидуален за всяка бременна и конкретен за всяко здравно заведение и оператор.
По принцип и стандарт - ниско рисковото време е след края на 16-та седмица. Ниско рисковите оператори са тези, които провеждат не по-малко от 100 - 150 амниоцентези годишно.

Европейските стандарти приемат, че след 72 часа бременната може да възобнови начина си на живот и натоварвания (включително пътуване със самолет) провеждани преди амниоцентезата. В болшинството клиники няколко часа след амниоцентеза бременната си отива в къщи.
Това предполага, че болшинството от възможните усложненията се появяват в първите часове и евентуално до 72 часа. В Майчин дом - София амниоцентезата е съпроводена с болничен престой от 3 дни, така, че в този период бременната е под наблюдение.

Всички големи проучвания сравняват бременни без и след амниоцентеза в периода до 24-та седмица. В болшинството случаи не се открива значима разлика в този период между бременните провели и не провели амниоцентеза. Съобщаваният рискът варира от 1% (по-стари проучвания) до 0,016% (съвременни).
Новите данни в големите клиники показват, че рискът се движи между 0,3% и 0,2%.
В Майчин дом София рискът е около 0,3%. При някои оператори е дори по-нисък.

Успех

Кременски
Заключено