Риск от Синдром на Даун при БХС първи триместър
Модератор: kremensky
Re: Риск от Синдром на Даун при БХС първи триместър
Здравейте,
Тъй като у нас се предлагат различни модели на биохимичен скрининг, Ви предлагам да изпратите копие от резултатите на kremensk@yahoo.com.
Границата висок/нисък риск наистина в болшинството страни е 1:250(0,4), но в Англия, например е 1:150 (0,7%)
Наличието на костици на носа е показател, че рискът е значимо по-нисък.
При подобен риск се обсажда:
1) Провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица за отчитане на"интегриран" риск от всички показатели на двата скрининга.
Това е възможно, ако изследването е проведено в Майчин дом София или в някоя от университетските лаборатории: Варна, Плевен и Пловдив
или
2) Провеждане на някои от високо информативните (над 99,6%) ДНК кръвни тестове. Ограничението им е, че са скапи - 500- 700 лева.
или
3) Провеждане на амниоцентеза в 16+ седмица като единствен метод даващ 100% диагностика. Процедурата е кратка, не болезнена, по клинична пътека и до 3 дни има резултат. Рискът от процедурата е сравнително нисък в "Майчин дом София - около 0,3%
Ако желаете можете да прочетете повече във втората тема на този форум - "Генетични изследвания и бременност"
Ако сте от София и желаете можете да посетите и нашата безплатна консултация.
Няма място за паника.
Успех и
Хубав ден
Кременски
Тъй като у нас се предлагат различни модели на биохимичен скрининг, Ви предлагам да изпратите копие от резултатите на kremensk@yahoo.com.
Границата висок/нисък риск наистина в болшинството страни е 1:250(0,4), но в Англия, например е 1:150 (0,7%)
Наличието на костици на носа е показател, че рискът е значимо по-нисък.
При подобен риск се обсажда:
1) Провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица за отчитане на"интегриран" риск от всички показатели на двата скрининга.
Това е възможно, ако изследването е проведено в Майчин дом София или в някоя от университетските лаборатории: Варна, Плевен и Пловдив
или
2) Провеждане на някои от високо информативните (над 99,6%) ДНК кръвни тестове. Ограничението им е, че са скапи - 500- 700 лева.
или
3) Провеждане на амниоцентеза в 16+ седмица като единствен метод даващ 100% диагностика. Процедурата е кратка, не болезнена, по клинична пътека и до 3 дни има резултат. Рискът от процедурата е сравнително нисък в "Майчин дом София - около 0,3%
Ако желаете можете да прочетете повече във втората тема на този форум - "Генетични изследвания и бременност"
Ако сте от София и желаете можете да посетите и нашата безплатна консултация.
Няма място за паника.
Успех и
Хубав ден
Кременски
Много Ви благодаря, засега се ориентирам за кръвният ДНК тест, но ако реша амниоцентеза,със сигурност ще я направя в Майчин дом,гр. София!А този ДНК тест пише,че също е скринингов, може ли да се разчита на него и къде да го направя?
Здравейте отново,
У нас се предлагат над 7 вида ДНК тестове.
Всичките са "скрининг" с близка надеждност - над 99,7% за Даун.
Това означава, че много рядко, само когато се получи положителен резултат се препоръчва амниоцентеза за потвърждаване..
Всичките предлагани ДНК тестове,(включително и този, който се извършва в Майчин дом), се провеждат под строг контрол в чужбина.
Разликата им е в броя изследвани болести, цената и времето за резултат.
Успех и
хубав ден.
Кременски
У нас се предлагат над 7 вида ДНК тестове.
Всичките са "скрининг" с близка надеждност - над 99,7% за Даун.
Това означава, че много рядко, само когато се получи положителен резултат се препоръчва амниоцентеза за потвърждаване..
Всичките предлагани ДНК тестове,(включително и този, който се извършва в Майчин дом), се провеждат под строг контрол в чужбина.
Разликата им е в броя изследвани болести, цената и времето за резултат.
Успех и
хубав ден.
Кременски
Много Ви благодаря, бъдете жив и здрав!
-
Риск от Синдром на Даун при БХС първи триместър
от коментираното дотук - аз поне разбирам, че и да направиш АЦ - с това изследване може още веднъж да се отхвърлят вече отхвърлените рискове чрез другите методи на изследване, които си ползвала. В същото време АЦ - не може да даде отговор дали плодът има, или няма аномалиите за които се тревожиш в момента, както и за заболявания/състояния, които все още не знаем реално от какво са причинени. В този смисъл, ако просто ще се дублират изследванията ти, като АЦ все пак ще потвърди категорично резултатите на вече направени по друг начин тестове - според мен не си струва риска. Ако пък АЦ е единствен начин да се изследва нещо, което иначе просто не би могло и резултатът да е 100 - направи го. Но поне от прочетеното дотук - аз схващам, че и АЦ не може да даде отговор за наличие, или липса на определени аномалии за които ти се тревожиш т.е. и да я направиш и да мине всичко ОК - до раждането пак ще си на "може би" и ще трепериш дали пък просто увреждането не е било "хванато". Лично за мен - рисково дори с минимум риск изследване, което няма висок и сигурен процент информативност е безсмислено. Да се опасявате за Даун да кажем, да нямаше "Прена тест" и АЦ да е единствена опция - бих ти казала да не се колебаеш да я направиш. Но в твоя конкретен случай...нещата са в "зоната на здрача" за съжаление. Статистически рискове, базирани на ЕГН-то, реално няма метод който да каже категорично дали, или, явно и АЦ не може...в тази ситуация си задай въпроса: "Какво ще знам със сигурност след една АЦ, което не знам сега?" и тогава решавай. Ако нищо повече от това, което знаеш до момента няма да научиш и то да е с висока степен на сигурност - излишно би рискувала. Пак казвам - това е от "моята камбанария", аз не съм медицинско лице, генетик - още по-малко.
Уважаема Госпожо,
Моля, прочетете внимателно втората тема в този форум "Генетични изследвания и бременност".
Амниоцентеза се обсъжда само при сигурни, доказани данни за ПОВИШЕН риск след:
- биохимичен скрининг;
- възраст над 35 г. и не проведен биохимичен скрининг
- ДНК кръвен тест (при "отрицателен" резултат не се обсъжда амниоцентеза);
- видими аномалии след ултразвукова фетална анатомия;
- доказан след генетичен анализ повишен риск в семейството от генетична болест.
С различни форми на ДНК анализ след амниоцентеза могат да се диагностицират у нас от 300 до 3500 известни тежки генетични болести.
Както при всички генетични изследвания, амниоцентеза се предлага и провежда САМО след:
1) компетентна консултация и
2) подписано информирано съгласие.
Лек ден.
Моля, прочетете внимателно втората тема в този форум "Генетични изследвания и бременност".
Амниоцентеза се обсъжда само при сигурни, доказани данни за ПОВИШЕН риск след:
- биохимичен скрининг;
- възраст над 35 г. и не проведен биохимичен скрининг
- ДНК кръвен тест (при "отрицателен" резултат не се обсъжда амниоцентеза);
- видими аномалии след ултразвукова фетална анатомия;
- доказан след генетичен анализ повишен риск в семейството от генетична болест.
С различни форми на ДНК анализ след амниоцентеза могат да се диагностицират у нас от 300 до 3500 известни тежки генетични болести.
Както при всички генетични изследвания, амниоцентеза се предлага и провежда САМО след:
1) компетентна консултация и
2) подписано информирано съгласие.
Лек ден.
Уважаеми проф. Кременски,
На на 32г. съм. След 10 години боледуване от автоимунен тиреоидит на Хашимото в субклинична форма през първите години, която след това премина в лека форма на хипотиреоидизъм, едва на 32г. забременях, като това ми е първа бременност.
Пия хормон на ЩЖ (елтироксин 50 мкг, а след забременяването 75 микрограма) от 24.10.2019, като до този момент не бях приемала хормони. След бременността започнах и прием на дуфастон или утрогестан (доза 1-2 таблетки на ден), тъй като така бях посъветвана от АГ, при който бях на преглед за установяване на бременността. Приемам и витамин Д3 (Ойлесенс - 2-3 таблетки на ден), защото имам установен дефицит (13 единици, при норма над 50).
В момента съм в началото на 12 г.с.и на 10.02 (ехограф) -11.02.2020 (кръвно изследване) направихме биохимичен скрининг. ПРМ - 16.11.2019, но при ехографския преглед се установи, че бременността съответства на 11 г.с. + 3 дни (на 10.02.2020)
При ехографското изследване за биохимичния скрининг се установи наличие на миома с размери 3см на 2см, която се намира под / зад околоплодния мехур. Обясниха ми, че се дължи на повишеното ниво на естрогените през бременността. А може би и на допълнителния прием на прогестерон под формата на таблетки? Възможно ли е да е от прогестерона?
Доколкото разбрах е интрамурален възел.
Притеснява ме резултатът, който излезе за Синдром на Даун - комбиниран риск 1:530
Дали според Вас имам повод за притеснение?
Изпращам Ви подробните резултати от скрининга на посочения от Вас по-горе в темата имейл адрес.
Сърдечно благодаря за помощта!
На на 32г. съм. След 10 години боледуване от автоимунен тиреоидит на Хашимото в субклинична форма през първите години, която след това премина в лека форма на хипотиреоидизъм, едва на 32г. забременях, като това ми е първа бременност.
Пия хормон на ЩЖ (елтироксин 50 мкг, а след забременяването 75 микрограма) от 24.10.2019, като до този момент не бях приемала хормони. След бременността започнах и прием на дуфастон или утрогестан (доза 1-2 таблетки на ден), тъй като така бях посъветвана от АГ, при който бях на преглед за установяване на бременността. Приемам и витамин Д3 (Ойлесенс - 2-3 таблетки на ден), защото имам установен дефицит (13 единици, при норма над 50).
В момента съм в началото на 12 г.с.и на 10.02 (ехограф) -11.02.2020 (кръвно изследване) направихме биохимичен скрининг. ПРМ - 16.11.2019, но при ехографския преглед се установи, че бременността съответства на 11 г.с. + 3 дни (на 10.02.2020)
При ехографското изследване за биохимичния скрининг се установи наличие на миома с размери 3см на 2см, която се намира под / зад околоплодния мехур. Обясниха ми, че се дължи на повишеното ниво на естрогените през бременността. А може би и на допълнителния прием на прогестерон под формата на таблетки? Възможно ли е да е от прогестерона?
Доколкото разбрах е интрамурален възел.
Притеснява ме резултатът, който излезе за Синдром на Даун - комбиниран риск 1:530
Дали според Вас имам повод за притеснение?
Изпращам Ви подробните резултати от скрининга на посочения от Вас по-горе в темата имейл адрес.
Сърдечно благодаря за помощта!
Здравейте,
Преди малко Ви отговорих на електронната поща.
Направете контролна фетална морфология.
Ако бяхте от София, щях да Ви покана още утре на нашата безплатна консултация и да Ви се организира феталната анатомия.
Няма място за паника.
Успех и
лека
вечер.
Кременски
Преди малко Ви отговорих на електронната поща.
Направете контролна фетална морфология.
Ако бяхте от София, щях да Ви покана още утре на нашата безплатна консултация и да Ви се организира феталната анатомия.
Няма място за паника.
Успех и
лека
вечер.
Кременски
Здравейте проф. Кременски,
Благодаря Ви за отзивчивостта и бързия отговор - в София ще бъда от 24.02.2020г. нататък - дали тогава ще бъде късно да организираме допълнителната ранна фетална морфология? В кой ден от тази дата нататък мога да дойда, за да организираме по-нататъшни стъпки?
Ако правилно Ви разбирам кръвните показатели са по-скоро в посока риск, и основният фактор, който в моя случай снижава този риск е наличието на носна костица, което обаче трябва да се провери и прецизира с повторен ултразвуков преглед?
Моля поправете ме, ако греша.
Благодаря Ви за отзивчивостта и бързия отговор - в София ще бъда от 24.02.2020г. нататък - дали тогава ще бъде късно да организираме допълнителната ранна фетална морфология? В кой ден от тази дата нататък мога да дойда, за да организираме по-нататъшни стъпки?
Ако правилно Ви разбирам кръвните показатели са по-скоро в посока риск, и основният фактор, който в моя случай снижава този риск е наличието на носна костица, което обаче трябва да се провери и прецизира с повторен ултразвуков преглед?
Моля поправете ме, ако греша.
Здравейте отново,
Наличието на костици на носа намалява риска - 70% от случаите с Даун нямат костици на носа.
Повишаване на NT ("гънка на братлето" ) над 1,5 MoM (медианата се приема за 1,0) повишава риска.
NT e най-информативна в 11-14 седмица (най-добре в 12.)
Наистина е най-добре да се срещнем със съпруга Ви и на място да се обсъди ситуацията.
Няма място за паника.
Успех и
лека
вечер
Наличието на костици на носа намалява риска - 70% от случаите с Даун нямат костици на носа.
Повишаване на NT ("гънка на братлето" ) над 1,5 MoM (медианата се приема за 1,0) повишава риска.
NT e най-информативна в 11-14 седмица (най-добре в 12.)
Наистина е най-добре да се срещнем със съпруга Ви и на място да се обсъди ситуацията.
Няма място за паника.
Успех и
лека
вечер