Проф. Кременски,
на 39 год. съм. Имам направени генетични и имунологични изследвания, резултатът от които е:
- носител на генотип 5G/5 G;
- фактор V Leiden- хомозиготен носител по нормален алел;
Заключението на генетичното изследване е: Няма изменения в изследваните генетични фактори свързани с предразположения към тромбофилични състояния.
- АФА IgGи IgM - отрицателни;
- NK клетки- 20.35 %.
Защо на тази база ми е изписана терапия след ЕТ с Фраксипарин 0.4 и Аспирин протект, които се редуват през вечер? Фраксипаринът не е ли за профилактика на тромбофилични състояния?! Какви са другите основания за такава терапия?
В момента съм 2ри ден след ЕТ /ICSI/ и съм в дилема относно това доколко терапията е основателна?
Изключително много Ви благодаря предварително!
С уважение,
Даниела
Защо Фраксипарин ако няма Тромбофилия?
Модератор: kremensky
Re: Защо Фраксипарин ако няма Тромбофилия?
Здравейте Даниела,
Първо, моите извинения за закъснелия отговор.
Аз не съм АГ-специалист и не само поради това се придържам към доказани факти и обстоятелства.
В конкретния случай не са отбелязани такива.
Първо, изследване за тромбофилия се препоръчват при късни усложнения в предишни бременности или при прекарани тромбози на член от семейството.
Второ, профилактика за тромбофилия се препоръчва при наличието на доказан висок риск от тромбоза, свързан с т.1 и допълнителни обстоятелства, като например повишени антифосфолипидни антитела. Такива при Вас са отрицателни (АФА).
В конкретния случай, най-вероятно става дума за все още спорната и широко разпространена хипотеза, че прилагането на хепарин и аспирин, освен профилактиката на евентуални тромбози, подобрява и имплантациония капацитет след IVF и ICSI.
В момента се опитвам да преведа актуалното становище на водещ експерт в областта и се надявам скоро да го пусна в сайта.
Ако, желаете и ми пишете на kremeck@yahoo.com мога да Ви изпратя статията -
Anticoagulation and in vitro fertilization and ovarian stimulation
Shannon M. Bates1,2
1Department of Medicine, McMaster University and
2Thrombosis and Atherosclerosis Research Institute, Hamilton, Ontario, Canada
Надявам се, че наблюдаващият Ви АГ-специалист разполага с допълнителни основателни мотиви за провеждане на профилактика с аспирин и хепарин.
Няма място за паника.
Тази профилактика се предлага все още широко по света и у нас.
Успех и
лека вечер.
Кременски
Първо, моите извинения за закъснелия отговор.
Аз не съм АГ-специалист и не само поради това се придържам към доказани факти и обстоятелства.
В конкретния случай не са отбелязани такива.
Първо, изследване за тромбофилия се препоръчват при късни усложнения в предишни бременности или при прекарани тромбози на член от семейството.
Второ, профилактика за тромбофилия се препоръчва при наличието на доказан висок риск от тромбоза, свързан с т.1 и допълнителни обстоятелства, като например повишени антифосфолипидни антитела. Такива при Вас са отрицателни (АФА).
В конкретния случай, най-вероятно става дума за все още спорната и широко разпространена хипотеза, че прилагането на хепарин и аспирин, освен профилактиката на евентуални тромбози, подобрява и имплантациония капацитет след IVF и ICSI.
В момента се опитвам да преведа актуалното становище на водещ експерт в областта и се надявам скоро да го пусна в сайта.
Ако, желаете и ми пишете на kremeck@yahoo.com мога да Ви изпратя статията -
Anticoagulation and in vitro fertilization and ovarian stimulation
Shannon M. Bates1,2
1Department of Medicine, McMaster University and
2Thrombosis and Atherosclerosis Research Institute, Hamilton, Ontario, Canada
Надявам се, че наблюдаващият Ви АГ-специалист разполага с допълнителни основателни мотиви за провеждане на профилактика с аспирин и хепарин.
Няма място за паника.
Тази профилактика се предлага все още широко по света и у нас.
Успех и
лека вечер.
Кременски