Резултати от БХС

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
m0rti6a666

Резултати от БХС

Мнение от m0rti6a666 »

Здравейте, на 17.02 си правих БХС. В 13 седмица бях. Реузлтати от излседванията са ми:
Анамнеза: Етнически произход:Европеиден, Паритет 1; Раждания в или след 37 г.с: 1. Тегло на майката: 62 кг, ръст 158 см, възраст 28 г.

Ултразвуково изследване в 1ви триместър:Качество на образа: добър
Гестационна възраст 12 седмици+ 6 дни според ПРМ, дата на забременяване.
Находка Жив плод
Сърдечна дейност на плода видима
Сърдечна дейност на плода 168 уд/мин
Парието-сакрален размер(CRL) 57.3 мм
Нухална транслуценция(HT) 2,20 мм
Бипариетален диаметър(BPD) 21,4 мм
Обиколка на главата(HC) 72,7 мм
Интракраниална транслуценция наличие
Ductus Venosus Pl 1,64
плацента предна висока
Околоплодна течност нормална
пъпна връв с 3 съда

Хромозомни маркери: Носна кост: наличие; Доплер на трискуспидалната клапа: нормален
Фетална морфология: черем/мозък: изглежда нормален; Гръбначен стълб: изглежда нормален; Корем: изглежда нормален; Стомах: видим; Пикочен мехур/бъбреци:видими; Ръце: и двете визуализирани; Стъпала: и двата визуализирани.

Биохимия на майката:
Свободен бета - HCG 21,00 IU/I Еквивалентно на 0,643 Мом
РАРР-А 1,418 IU/I Еквивалентно на 0,463 Мом

Оценка на риска: Първоначален риск Изчислен риск
Тризомия 21 1:736 1:583
Тризомия 18 1:1740 1:2548
Тризомия 13 1:5475 1:595

Съжалявам за дългото обяснение, но искам да Ви бъде максимално ясно.
Моят лекар ми каза, че заради тази дуктус веносус е изчислен такъв риск 1:583, който не е много голям, но все пак се явявал в границите на риска. Бухте ли ми обяснили по-точно какво представлява тази вена и какво точно показва? Също така ме вика след 2 седмици в 17 г.с на преглед. Има ли реален риск плода да има увреждания? Какви са те? Малко притеснено ми се видя това, въпреки, че моят лекар ме успокои, че не е толкова страшно. Ще Ви бъда мнгоо благодарна ако отговорите на въпросите ми. Благодаря предварително.
kremensky

Re: Резултати от БХС

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

По принцип се въздържам от коментари на резултати от не генетични лаборатории.
И все пак, Вашият "комбиниран" риск е изчислен на около 0,19% (1:580). По болшинството стандартни се приема за "нисък" риск.
За "висок" се прима риск по-висок от 1: 250 (0,4%), а в Англия по-висок от 1:150 (0,6%).
Вярно е, че в някои страни като Белгия и Швейцария подобен риск го приемат условно като "междинен", но там държавата осигурява безплатно провеждане на някои от новите скринингови ДНК кръвни тестове (подобен е "Пренатест") при всички желаещи бременни с риск по-висок от 1:1000 (0,1%).

Ако желаете можете да прочетете повече във втората тема на Форум "Генетични изследвания и бременност".

Ако желаете можете да посетите нашата безплатна консултация още в понеделник след 10 часа и на място с оригиналните резултати да се обсъди по-подробно ситуацията. Организирана Ви е и контролна фетална анатомия.
Ако желаете в понеделник между 10-12 часа ще Ви приеме д-р Савова от Майчин дом и ще Ви проведе контролна, ранна фетална анатомия и консултация - 0888 701120.

Добре е да сканирате и да изпратите оригиналните резултати на kremensk@yahoo.com.

При посочените данни на настоящия етап няма основание за допълнително безпокойство.

Успех и
спокоен ден.

Кременски
m0rti6a666

Мнение от m0rti6a666 »

Благодаря Ви, д-р Кременски за отговора.
На мен ми казаха, в лабораторията, че резултатите се изпращат в Майчин дом. Но както и да е.
Искам да попитам и двата пргледа ли са безплатни и може ли в друг ден да бъдат проведени освен в понеделник?
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

ДА. Може и друг ден без вторник.
Консултациите и изследванията, ако се наложат такива са безплатни.
Предложението е да се чуе второ мнение и се изясни, какво е имал предвид АГ-специалиста, като Ви е обърнал внимание на "дуктус венозус".
Ако имаше някакво отклонение, АГ-специалистът, провел ултразвуковия преглед щеше да го опише задължително и да Ви насочи към допълнително изследване.
Опитайте да изпратите оригиналните резултати.

Риск 1:580 е "нисък" риск.

Няма място за паника.
Изберете подходящия за Вас ден, но да не надхвърля 13+6 дни.

Успех.
m0rti6a666

Мнение от m0rti6a666 »

Благодаря Ви, още веднъж. Ще сканирам документите и ще Ви ги пусна. Но вече съм 16 г.с 2 дни. АГ ми ме вика в 17 г.с на преглед, предполагам на втора БХС или ранна ФМ. Просто резултата от БХС се забави, затова чак сега Ви писах.
m0rti6a666

Мнение от m0rti6a666 »

Здравейте, ще сканирам тези дни документите и ще ги изпратя. АГ ме вика в 17 седмица, но за втори БХС или ФМ не каза. Проблемът е, че съм 16 г.с 3 дена. Просто резултатите от БХС се забавиха и затова чак сега успях да Ви пиша.
m0rti6a666

Мнение от m0rti6a666 »

Здравейте, Проф, Кременски,
Сега успях да вляза във форума, имах затруднения с него близките няколко дни, но вече всичко е наред.
Когато бях в 13 г.с правих биохимичен скрининг при моят АГ. Резултатите от изследването показа дуктус венозис 1.6, което от своя страна сведе риска за Даун на 1:583.

В събота(25.03) вече бях в 18.г.с. При ехографско обстойно изследване моят АГ огледа бебето- пръстчетата на ръцете и краката му се видяха правилни, на кутрето на ръчичките имаше 3 костици. На крачетата нямаше разстояние между първия и втория пръст. Което от своя страна той заключи, че по ехографски данни детето няма проблеми.
Бихте ли коментирали на база на сканираните документи дали според Вас има проблем?
За мое голямо съжаление не мога да прикача сканираните документи тук във форума? Как бих могла да Ви ги изпратя?
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Резултатите могат да се изпратят на kremensk@yahoo.com.

Успех
m0rti6a666

Мнение от m0rti6a666 »

Благодаря Ви, изпратила съм ги на 27.03 на посочения адрес и тук също съм Ви писала лично съобщение.
Заключено