Моля за съвет

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
todorova_varna

Моля за съвет

Мнение от todorova_varna »

Уважаеми г-н Кременски, имам кратко питане по този конкретен случай: В момента съм бременна в 4 г.с - бременността е току-що установена. Преди 10 дни ми направиха рентгенова снимка на зъб - тогава, разбира се, не знаех, че съм забременяла. След като сметнах дните се оказа, че снимката е била направена на седмия ден от предполагаемата овулация.
Каква е опасността за плода в този толкова ранен период? Не знам дали има значение, но снимката е правена с оловна яка и в частна, модерна клиника с добра апаратура. Следващата седмица съм на преглед и ще обсъдя ситуацията с гинеколога си, но бих искала да имам известна предварителна настройка.

Благодаря ви много предварително!
kremensky

Re: Моля за съвет

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Едва ли някой ще твърди, че рентгенотовто лъчение е безвредно.
И все пак, няма съвременно известно рентгеново диагностично изследване, при което да се достига дозата, след която се очаква увреждане на плода.

В случая, лъчението е много кратко, насочено, отдалечено от плода и са взети предпазни мерки.

Според мен няма основание за паника и допълнително безпокойство.
Това не означава, че се отменят, предлаганите генетични изследвания, посочени в темата, "Генетични изследвания и бременност".

Успех

Кременски
todorova_varna

Re: Моля за съвет

Мнение от todorova_varna »

Благодаря ви сърдечно за бързия и успокояващ отговор! Бъдете здрав!
Заключено