Моля за мнението на проф. Кременски

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
s_pulevska

Моля за мнението на проф. Кременски

Мнение от s_pulevska »

Здравейте проф. Кременски

Пише ви Светла Пулевска. На 40 години съм и съм от Пловдив. Бях ви писала през пролетта на 2011, месец март, по повод аборта, които имах тогава, в 26 г.с.След него ми бяха установени мутациите- 1. Хетерозиготен носител на R506Q.
2. Генотип Т/Т заС677Т (MTHFR).
Също така Вие ми препоръчахте тогава да си направя изследване на ТСХ хормона и ми беше установено хашимото.
За щастие, в момента отново съм бременна, в 11 г.с.(не съм ин-витро).Терапията,която ми предписа гинекологът ми е: 1.Клексан – 0,4 мг. всеки ден, (започнахме от 6 г.с. нататък)
2. Утрогестан 3х2 3.Неофолик –Мета х 10бр.всеки ден.Инжекциите ми ги слага мъжът ми. В началото всичко беше наред, но в последните дни забелязахме, че на мястото на убождането се образуват малки кожни кръвоизливчета, с диаметър около 3 мм.Приличат на тъмно червено-кафяви бенки.Притеснявам се, защото незнам на какво се дължи това и дали е нормално? Дали инжекциите не трябва да се разредят? Незнам с какъв специалист да се посъветвам по проблема? И още нещо: според вас трябва ли да се следят показатели като -Фибриноген, INR, протромбиново време или някакви други. В някои от форумите, момичета споделят, че са ги следили, а други не са...Объркана съм. Какво ще ме осъветвате?

P.S.Днес все пак реших и си направих изследвания на някои от показателите на хемостазата. Изпращам ви резултатите.Те са от “Хронолаб”.

Хемостаза
Test (profile) name Result Measurement Reference values
KKВ (аPTT) - (p) 33.7 s 27 - 37
Фибриноген (Fbg) - (p)2.3 g/l 2.0 - 4.5
Време на кървене 100 s 90 – 180

Един ден по-късно разбрах, че в лабораторията на университетската болница, във ВМИ –Пловдив имат уред, които е от най-ново поколение и се използва при протромбиновото време. Затова реших и ги направих още веднъж и там. Ето ги и вторите резултати:
PT SHP 10.6 sec 104.8 % 0.93 INR
APTT- FS 21.8 sec
Fbg- DT 3.51g/L

За съжаление във второто изследване не бяха отбелязане реф. граници, а и тези цифри не ми говорят нищо. Незнам точно към кого да се обърна за консултация- дали към личния лекар, гинеколога или хематолог?

И още нещо - Така се случи, че мин. година живях за няколко месеца в Германия.Точно по това време и снаха ми, която от 12 год живее там беше бременна.Заедно с нея посетих и един “Център за лечение на смущения в кръвосъсирването и трансфузионна медицина” в гр. Бон. Там ми направиха (въпреки, че все още не бях бременна) много подробни кръвни изследвания.Посъветваха ме, въз основа на резултатите от изследванията, при бъдеща бременост да не приемам аспирин протект и в доклада със становището от лабораторията беше отбелязано, че :”В случай на забременяване е необходимо започване на тромбопрофилактика, адапирана в зоната с висок риск – Clexane 40 mg през периода на цялата бременност, да 6 седмици след раждането.Контрол на параметрите на активиране на хемостаза на всеки 4 седмици от бременността.” След което бяха изброени параметрите от раздела “Кръвосъсирване”: (Вероятно под “Контрол на параметрите на активиране на хемостаза” имат предвид тях):
Quick
INR
APTT
Фибриноген по Clauss
Фактор 13 Антиген
D-Dimer
Антитромбин 3
Протеин С активност
Протеин S Антиген свободен
Протеин S активност
Лупус коагулант Screen
Хомоцистеин
Въпросът ми е дали в България се правят такива изследвания? Днес попитах сестрата от лабораторията във ВМИ и тя ми отговори, че при тях се правят само изслезвания за: протромбиново време, APTT, Фибриноген, време на кървене и време на съсирване. (Това са всъщност вторите резултати, които ви написах малко по-горе.)Дали те са достатъчни да се следят през бремеността?
Това е всичко, което искам да ви питам за момента. Ще ви бъда безкрайно благодарна за отговора. Желая ви хубави, ползотворни дни!

С уважение – Светла Пулевска
kremensky

Re: Моля за мнението на проф. Кременски

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо Пулевска,

Първо, моите извинения за закъснелия отговор.
Два дни бях на път и ми беше труден достъпа до Интернет.

Аз не съм АГ- специалист и хематолог.
И все пак, от посочените резултати не виждам нещо тревожно.
Малките петна(надявам се, че не са станали по-големи) най-вероятно са малки кръвоизливи от хепарина.
Това не е рядко явление.
Аз също пиех доскоро антикоагулант и аспирин и след получаване на по-големи подкожни кръвоизливи и след консултация с водещ специалист в областта - спрях временно профилактиката.
Вашият случай не е такъв в момента.
Консултант ми беше проф. д-р Ива Паскалева от Националния център по сърдечно съдови болести - 0888 512067.
Обърнете се към нея. В нейната лаборатория могат да Ви проведат почти всички посочени от германците изследвания и да получите адекватна и компетентна консултация. Аз също ще и се обадя.

Мисля, че от метилираната фолиева киселина са Ви достатъчни 2 табелтки - 10 се препоръчват от обикновената.
Не виждам измерен броя на тромбоцитите в кръвта.
Ако, се появят по-големи петна, а и без тях, се обърнете към хематолог.

Няма място за паника и допълнително безпокойство.

Можете да разчитате на съдействие за организиране на консултация.

Успех

Кременски
s_pulevska

Мнение от s_pulevska »

Здравейте отново проф. Кременски,

Благодаря сърдечно за отговора и съдействието Ви.Не мога да ви опиша какво спокойствие и подкрепа внасят винаги вашите писма в ежедневието ми. При мен проблема с подкожните петна, засега поутихна.Не само, че не се увеличиха, но в момента, т.е. последните 4 дни не се образуват изобщо такива петна от “Клексана”.А и както Вие забелязахте кръвните показатели от хемостазата са в норма. (Относно броя на тромбоцитите в кръвта, наистина тях не ги бях отбелязала, понеже ми бяха в показателите от ПКК, но и те са в норма- (PLT – 238 10^9/l при реф. стойности 140-400). Затова и реших, че за момента, вероятно е по-разумно да не предприемам пътуване до София. Другата важна причина, която ме възпира най-вече е, че все още не съм излязла от третия месец (11 г.с.съм).Имам болки, пия Но-шпа, а гинекологът ми беше казал , ако е възможно да се въздържам от пътувания. Доста често лежа и на този етап, да си призная наистина се чувствам нестабилна и страхувам да пътувам. Не съм се отказала обаче, идните месеци (може би следващия месец, за поредните изследвания) да посетя Центъра по сърдечно-съдови болести и да проведа консултация с проф. Паскалева, за която ми писахте. Разгледах подробно сайта на Центъра и съм убедена, че наистина там ще получа адекватната и компетентна информация от която се нуждая. Надявам се и на вашето съдействие за организиране на консултацията на един по-нататъшен етап. (Тук се сещам да Ви попитам, как ще е най-добре и удобно да ви пиша за в бъдеще – 1. да пускам “Нова тема” във Форума “Генетични изследвания и генет. рискове”,2. Да си продължавам писането като отговор в тази, т.е. настоящата тема 3. Да ви пиша на някакъв ваш Е-mail)?
И още нещо, реших, все пак, че е добре, както ме посъветвахте, да се консултирам с хематолог, макар и в Пловдив. След 3 дни си запазих час при д-р Балтов, във ВМИ - Пловдив.Личният лекар ме увери, че може да имам доверие на мнението му. Това е за момента.
Още веднъж искрени благодарности за подкрепата и желанието Ви за съдействие. Хубави и спокойни дни от мен!

С уважение - Светла Пулевска
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо Пулевска,

Според мен решението Ви е правилно.
Моето предложение беше само, ако проявите се разширяват и напрежението Ви нараства.
Силно се надявам, че скоро ще се стабилизирате, а и периодът на ранните аборти може да се смята, че преминава.
В 11-14-та седмица на всички бременни се препоръчва провеждане на специализираното изследване ранна фетална анатомия и биохимичен скрининг за оценка на риска от най-честите хромозомни болести вж. "Генетични изследвания и бременност".

Аз се старая да отговарям на всички писма.
Е- пощата е kremensk@yahoo.com. Тук личните данни са защитени.

Кураж и
Успех

Кременски
Заключено