Хорионбиопсия вместо амниоцинтеза?
Модератор: kremensky
Хорионбиопсия вместо амниоцинтеза?
Здравейте, проф. Кременски. Изключително благодарна съм Ви за възможността да се получи информация тук, особено от такъв специалист като вас. Разбирам, че в много случаи сте спасителната светлинка за хората стоящи на кръстопът и силно се надявам и аз да получа така нужния ми съвет и насока.
На 35г. съм, в края на 13 г.с. БХС1 не показа много добри резултати. Биохимичен риск от Даун е 1:75. Комбинираният риск от Даун е 1:800. Моята лекарка ми обясни, че това което дава такива стойности е високото отклонение при Free-bCG хормона, който е 2,85. Останалите показатели явно са ОК.
Поради тези причини, реших директно да се ориентирам към амниоцинтеза, но наблюдаващата ме лекарка ме насочи директно към хорионбипсия, която твърди, че е по-малко рискова предвид, че не се пробива околоплодния мехур и дава същите сигурни резултати както амниоцинтезата.
Смущават ме няколко неща обаче: трябва да направя тази процедура в 20-та поликлиника в София (защо не в Майчин дом???). От информацията поместена от Вас в този форум, разбирам, че всъщност рискът е 3 пъти по-висок отколкото този от амниоцинтезата. И от други публикации в интернет разбирам, че резултатите от тази процедура всъщност в голяма степен могат да се окажат лъжливи и не толкова детайлни както резултатите от амниоцинтезата.
И сега съм наистина объркана. Вярвам на лекарката ми, но тези разминавания ме смущават и изобщо не знам какво да предприема. Толкова ли е страшен рискът при мен, че да налага по-сериозна и толкова рядко прилагана процедура?
Благодаря Ви за вниманието, очаквам с трепет отговора ви.
На 35г. съм, в края на 13 г.с. БХС1 не показа много добри резултати. Биохимичен риск от Даун е 1:75. Комбинираният риск от Даун е 1:800. Моята лекарка ми обясни, че това което дава такива стойности е високото отклонение при Free-bCG хормона, който е 2,85. Останалите показатели явно са ОК.
Поради тези причини, реших директно да се ориентирам към амниоцинтеза, но наблюдаващата ме лекарка ме насочи директно към хорионбипсия, която твърди, че е по-малко рискова предвид, че не се пробива околоплодния мехур и дава същите сигурни резултати както амниоцинтезата.
Смущават ме няколко неща обаче: трябва да направя тази процедура в 20-та поликлиника в София (защо не в Майчин дом???). От информацията поместена от Вас в този форум, разбирам, че всъщност рискът е 3 пъти по-висок отколкото този от амниоцинтезата. И от други публикации в интернет разбирам, че резултатите от тази процедура всъщност в голяма степен могат да се окажат лъжливи и не толкова детайлни както резултатите от амниоцинтезата.
И сега съм наистина объркана. Вярвам на лекарката ми, но тези разминавания ме смущават и изобщо не знам какво да предприема. Толкова ли е страшен рискът при мен, че да налага по-сериозна и толкова рядко прилагана процедура?
Благодаря Ви за вниманието, очаквам с трепет отговора ви.
Re: Хорионбиопсия вместо амниоцинтеза?
Забравих да добавя, че това ми е втора бременност. Имам си чудесно детенце на 9г. И поради прокървяване в ранните седмици, взимам Утрогестан. Предполагам, че той има някакво отношение към регистриране на високи хормонални стойности.
Благодаря!
Благодаря!
Здравейте Госпожо,
Принципно се отчита комбиниран риск. Той включва: възрастовия риск, биохимичния риск (двата кръвни показатели) + високо информативните ултразвукови показатели.
Освен стойността на бета-хорионгонадотропин, не се виждат другите показатели. Не се вижда отбелязано и наличието на костици на носа.
Вашият комбиниран риск е около 0,12% (1:800).
Препоръчва се провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица с изчисляване на интегриран риск от всички показатели на двата скрининга.
Препоръчва се провеждане на консултация в 212 кабинет на Майчин дом. Консултациите са безплатни.
Предлагам Ви като начало да прочетете втората тема "Генетични изследвания и бременност"
Там съм се опитал да сравня наличните възможности и ограничения на допълнителни изследвания след генетичен риск:
1) След Амниоцентеза в 16-20 седмица - два метода:
- ДНК анализ за най-честите бройни хромозомни болести за 4 дни. Това са 94% от всички хромозомни болести.
- Хромозомно цитогенетино изследване за всички хромозомни болести за 12-14 дни.
Риск от процедурата около 0,33% (1:300) в Майчин дом.
ДНК анализ рядко не е приложим при при кървави амниотични течности.
2) Хорионбиопсия в 12-14 седмица - един метод.
- ДНК анализ за най-честите хромозомни болести за 4 дни. Това са 94% от всички хромозомни болести.
Риск около 1% (1:100) в Майчин дом.
И двете изследвания в Майчин дом са по клинична пътека с доплащане от 110 лева, ако се изберат и двата метода при амниоцентеза.
3) Неинвазивен (кръвен) тест с новите геномни технологии (НИПТ) в 10-24 седмица за 10 дин.
С висока сигурност над 99% открива и практически 100% отхвърля най-честите бройни хромозомни болести(същите както при ДНК анализ)
Цена около 1000 - 1300 лева.
Защо не в Майчин дом? Това може да отговори само този, който Ви е насочил.
Няма място за паника.
Най-добре е още утре да посетите Майчин дом и да се информирате подробно преди да вземете окончателно решение
Успех
Кременски
Принципно се отчита комбиниран риск. Той включва: възрастовия риск, биохимичния риск (двата кръвни показатели) + високо информативните ултразвукови показатели.
Освен стойността на бета-хорионгонадотропин, не се виждат другите показатели. Не се вижда отбелязано и наличието на костици на носа.
Вашият комбиниран риск е около 0,12% (1:800).
Препоръчва се провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица с изчисляване на интегриран риск от всички показатели на двата скрининга.
Препоръчва се провеждане на консултация в 212 кабинет на Майчин дом. Консултациите са безплатни.
Предлагам Ви като начало да прочетете втората тема "Генетични изследвания и бременност"
Там съм се опитал да сравня наличните възможности и ограничения на допълнителни изследвания след генетичен риск:
1) След Амниоцентеза в 16-20 седмица - два метода:
- ДНК анализ за най-честите бройни хромозомни болести за 4 дни. Това са 94% от всички хромозомни болести.
- Хромозомно цитогенетино изследване за всички хромозомни болести за 12-14 дни.
Риск от процедурата около 0,33% (1:300) в Майчин дом.
ДНК анализ рядко не е приложим при при кървави амниотични течности.
2) Хорионбиопсия в 12-14 седмица - един метод.
- ДНК анализ за най-честите хромозомни болести за 4 дни. Това са 94% от всички хромозомни болести.
Риск около 1% (1:100) в Майчин дом.
И двете изследвания в Майчин дом са по клинична пътека с доплащане от 110 лева, ако се изберат и двата метода при амниоцентеза.
3) Неинвазивен (кръвен) тест с новите геномни технологии (НИПТ) в 10-24 седмица за 10 дин.
С висока сигурност над 99% открива и практически 100% отхвърля най-честите бройни хромозомни болести(същите както при ДНК анализ)
Цена около 1000 - 1300 лева.
Защо не в Майчин дом? Това може да отговори само този, който Ви е насочил.
Няма място за паника.
Най-добре е още утре да посетите Майчин дом и да се информирате подробно преди да вземете окончателно решение
Успех
Кременски
Здравейте отново,
Да Ви е живо и здраво чудесното детенце.
Силно се надявам, че след 5-6 месеца ще имате още едно.
Със сигурност кървенето и Угоргестана е повлиял, но едва ли някой може да каже в каква степен.
Хормонът бета-хорионгонадотропин, който протектира бременността в първите месеца се влияе от множество фактори, които в болшинството случаи не са свързани с хромозомна болест.
Къде Ви проведоха изследването?
Носете резултатите при консултацията.
Направете консултация в Майчин дом.
Няма място за паника.
Успех.
Да Ви е живо и здраво чудесното детенце.
Силно се надявам, че след 5-6 месеца ще имате още едно.
Със сигурност кървенето и Угоргестана е повлиял, но едва ли някой може да каже в каква степен.
Хормонът бета-хорионгонадотропин, който протектира бременността в първите месеца се влияе от множество фактори, които в болшинството случаи не са свързани с хромозомна болест.
Къде Ви проведоха изследването?
Носете резултатите при консултацията.
Направете консултация в Майчин дом.
Няма място за паника.
Успех.
Благодаря ви за отговора, професоре! Така го чаках цял ден!!
Правих БХС в Майчин Дом. Усещам някакъв опит за манипулация от наблюдаващия ме лекар, който твърдеше, че и амниоцинтезата и хореон биопсията са платени процедури, и всякак се опитваше да ме насочи към хореон - още утре. Утре правя точно 14г.с.
Ето пълните резултати:
Възраст към термин: 36,1 г.
Гестационна възраст:12.1 седмици
Метод за определяне на гестационната възраст; CRL
БХС 11-14 седмица
*Резултат за бременната жена:
Вашият комбиниран риск за болест на Даун е 1 от 800 бременни 1)
Вашият риск за болест на Едуардс е 1 от 100000
Вашият риск за болест на Патау е 1 от 100000
Вашият риск за болест на Търнер е 1 от 100000
Вашият риск за триплоидия(немоларна) е 1 от 100000
*Допълнителна информация за лекуващия лекар
Биохимичен риск за болест на Даун е 1от 75 бременни H
Възрастовият риск за болест на Даун е 1 от 330 бременни
Възрастовият риск за болест на Едуардс е 1 от 3000
Възрастовият риск за болест на Патау е 1 от 9000
Възрастовият риск за болест на Търнер е 1 от 7000
Възрастовият риск за болест на триплоидия(немоларна) е 1 от 100000
*Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.)
PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0,56 част от меридианата
free bCG (beta хорионгонадотропин) MoM 2,85 част от меридианата
NT (нухална транслухенция) >=3 0,8 mm
NT (нухална транслухенция) Mom 0.6 част от меридианата
Брой изследвания: 18
Правих БХС в Майчин Дом. Усещам някакъв опит за манипулация от наблюдаващия ме лекар, който твърдеше, че и амниоцинтезата и хореон биопсията са платени процедури, и всякак се опитваше да ме насочи към хореон - още утре. Утре правя точно 14г.с.
Ето пълните резултати:
Възраст към термин: 36,1 г.
Гестационна възраст:12.1 седмици
Метод за определяне на гестационната възраст; CRL
БХС 11-14 седмица
*Резултат за бременната жена:
Вашият комбиниран риск за болест на Даун е 1 от 800 бременни 1)
Вашият риск за болест на Едуардс е 1 от 100000
Вашият риск за болест на Патау е 1 от 100000
Вашият риск за болест на Търнер е 1 от 100000
Вашият риск за триплоидия(немоларна) е 1 от 100000
*Допълнителна информация за лекуващия лекар
Биохимичен риск за болест на Даун е 1от 75 бременни H
Възрастовият риск за болест на Даун е 1 от 330 бременни
Възрастовият риск за болест на Едуардс е 1 от 3000
Възрастовият риск за болест на Патау е 1 от 9000
Възрастовият риск за болест на Търнер е 1 от 7000
Възрастовият риск за болест на триплоидия(немоларна) е 1 от 100000
*Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.)
PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0,56 част от меридианата
free bCG (beta хорионгонадотропин) MoM 2,85 част от меридианата
NT (нухална транслухенция) >=3 0,8 mm
NT (нухална транслухенция) Mom 0.6 част от меридианата
Брой изследвания: 18
Здравейте Госпожо,
За съжаление с 14-та седмица наистина сте притисната от срока за хорионбиопсия - до 14-та седмица.
Надявам се, че сте прочела в "Генетични изследвания и бременност" предимствата и ограниченията на процедурата и на другите процедури.
Основното предимство на хорионбиопсия е, че до края на седмицата ще имате отговор за 5-те болести, изследвани по скрининга.
В 20-то ДКЦ, навярно това е МЦ "Св. Петка" имат опит с хорионбиопсия.
Ако д-р Янкова от Св. Петка, при задължителната ранна контролна фетална анатомия не открие някакви ултразвукови показатели за хромозомна болест, това е в подкрепа, че Вашият риск е наистина около 0,12% (1:800). Много важно е и наличието на костици на носа. При 70% от случаите с Даун такива липсват.
Можете, утре сутринта към 9 часа да се обърнете към 212 к-т и да Ви организират консултация с доц. д-р Димитрова.
Добре е да чуете и нейното мнение. Тя е човекът в Майчин дом, който прави хорионбиопсиите.
Ще се обадя по телефона да Ви съдействат. Дано е на работа.
Може би ще Ви помагане при вземането на решението и се надявам да се снеме до голяма степен напрежението, което Ви е създадено.
Трудно ми е да Ви предложа да обсъдите и новите методи НИПТ. Те не носят риск, но цената е 1000 лева.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
За съжаление с 14-та седмица наистина сте притисната от срока за хорионбиопсия - до 14-та седмица.
Надявам се, че сте прочела в "Генетични изследвания и бременност" предимствата и ограниченията на процедурата и на другите процедури.
Основното предимство на хорионбиопсия е, че до края на седмицата ще имате отговор за 5-те болести, изследвани по скрининга.
В 20-то ДКЦ, навярно това е МЦ "Св. Петка" имат опит с хорионбиопсия.
Ако д-р Янкова от Св. Петка, при задължителната ранна контролна фетална анатомия не открие някакви ултразвукови показатели за хромозомна болест, това е в подкрепа, че Вашият риск е наистина около 0,12% (1:800). Много важно е и наличието на костици на носа. При 70% от случаите с Даун такива липсват.
Можете, утре сутринта към 9 часа да се обърнете към 212 к-т и да Ви организират консултация с доц. д-р Димитрова.
Добре е да чуете и нейното мнение. Тя е човекът в Майчин дом, който прави хорионбиопсиите.
Ще се обадя по телефона да Ви съдействат. Дано е на работа.
Може би ще Ви помагане при вземането на решението и се надявам да се снеме до голяма степен напрежението, което Ви е създадено.
Трудно ми е да Ви предложа да обсъдите и новите методи НИПТ. Те не носят риск, но цената е 1000 лева.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Благодаря ви, ще отидем до Майчин дом днес, дано има кой да ни обърне внимание.
За нос - мислех че дадените данни от УЗ говорят за носната костица. Има си.
За нос - мислех че дадените данни от УЗ говорят за носната костица. Има си.
Отидохме днес за консултация в 212 кабинет. Там ни казаха "А, нещо грешите. Доц. д-р Димитрова изобщо не е в генетичната лаборатория, тя е АГ, със сигурност проф. Кременски е имал предвид д-р Брадинова". Нямаше място за спор, говорихме с д-р Брадинова.
Според нея комбинираният риск от изследването е дори два пъти по-нисък от очаквания за възрастта ми, и тези резултати, дори със завишените стойност на този хормон не представляват някакъв сериозен повод за тревога. Хорион биопсията е много по-рядко прилаган и рисков метод, на който според нея няма нужда да се подлагам сега. Това е общо взето... Реших да изчакам, да направя вторият БХС като дойде време, фетална морфология и ако има нещо обезпокоително - да мисля за амниоцинтеза.
Моята лекарка остана видимо недоволна от това мое решение и продължаваше учудено да твърди, че хорион биопсията не била по-опасна.
А аз много внимателно и детайлно прочетох всички теми тук, преди да задам въпрос. Благодаря ви, проф. Кременски за вниманието и подробната информация.
Според нея комбинираният риск от изследването е дори два пъти по-нисък от очаквания за възрастта ми, и тези резултати, дори със завишените стойност на този хормон не представляват някакъв сериозен повод за тревога. Хорион биопсията е много по-рядко прилаган и рисков метод, на който според нея няма нужда да се подлагам сега. Това е общо взето... Реших да изчакам, да направя вторият БХС като дойде време, фетална морфология и ако има нещо обезпокоително - да мисля за амниоцинтеза.
Моята лекарка остана видимо недоволна от това мое решение и продължаваше учудено да твърди, че хорион биопсията не била по-опасна.
А аз много внимателно и детайлно прочетох всички теми тук, преди да задам въпрос. Благодаря ви, проф. Кременски за вниманието и подробната информация.
Здравейте Госпожо,
Не успях сутринта да се свържа с дамите от 212 кабинет. Бяха си изключили телефоните.
Не съм "сбъркал", а имах предвид да Ви организират консултация с доц. Димитрова, в случай, че решите да проведете хорионбиопсия.
Тя е в клиниката по фетална медицина.
Те ми се обадиха, но след като Вие си бяхте отишли.
Според мен, д-р Брадинова Ви е консултирала коректно.
Аз не съм АГ-специалист и все пак:
1) Навсякъде по света хорионбиопсията е с риск около 1% при положение, че АГ- специалистът провежда поне 50 годишно. У нас за цялата страна се провеждат 30-35.
2) Рискът от амниоцентезата варира от 1% до 0,2% в зависимост от броя на извършените амниоцентези от конкретен специалист - най-малко 100% годишно.
У нас се извършват общо над 1500, като над 1000 са в Майчин дом и поне 4-5 АГ- специалисти извършват над 100% годишно.
След втория скрининг в 15+ седмица можете да ми изпратите резултата за мнение.
По принцип, при него се отчита "интегриран" риск, а не "вашия".
Кураж и
Успех
Кременски
Не успях сутринта да се свържа с дамите от 212 кабинет. Бяха си изключили телефоните.
Не съм "сбъркал", а имах предвид да Ви организират консултация с доц. Димитрова, в случай, че решите да проведете хорионбиопсия.
Тя е в клиниката по фетална медицина.
Те ми се обадиха, но след като Вие си бяхте отишли.
Според мен, д-р Брадинова Ви е консултирала коректно.
Аз не съм АГ-специалист и все пак:
1) Навсякъде по света хорионбиопсията е с риск около 1% при положение, че АГ- специалистът провежда поне 50 годишно. У нас за цялата страна се провеждат 30-35.
2) Рискът от амниоцентезата варира от 1% до 0,2% в зависимост от броя на извършените амниоцентези от конкретен специалист - най-малко 100% годишно.
У нас се извършват общо над 1500, като над 1000 са в Майчин дом и поне 4-5 АГ- специалисти извършват над 100% годишно.
След втория скрининг в 15+ седмица можете да ми изпратите резултата за мнение.
По принцип, при него се отчита "интегриран" риск, а не "вашия".
Кураж и
Успех
Кременски
Благодаря ви от сърце, проф. Кременски! Непременно ще пиша пак при развитие нататък.