ДНК анализ след амниоцентеза - здравна каса

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
magratea

ДНК анализ след амниоцентеза - здравна каса

Мнение от magratea »

Здравейте, на 36 години съм и съм бременна в 19 г.с. СЛед биохимичен скрининг ми изчислиха риск за Даун 1:145. Гинеколога ми ме изпрати с направление за амниоцентеза. Отидох във ВМИ Пловдив. Там ми казаха че генетичните изследвания на пробата ще струват 260 лева. Не поема ли касата цената на ДНК анализа, при положение че процедурата е назначена от лекар, а не по желание, и се извършва по клинична пътека?
kremensky

Re: ДНК анализ след амниоцентеза - здравна каса

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Това, което е сигурно, амниоцентеза в Майчин дом София се извършва по здравна каса безплатно за бременната.
Генетичните консултации също са безплатни (силно се препоръчват).
Допълнително доплащане могат да Ви поискат само за "избор на екип", но Ви уверявам, че до амниоцентеза се допускат само високо квалифицирани лекари.
Могат да Ви поискат доплащане и за допълнителни изследвания, ако Вие след консултацията пожелаете такива.

Необходимо Ви е направление № 7 за хоспитализация и
1) Кръвна група
2) Обща кръвна картина с протромбиново време.
3) Изследванията за СПИН и хепатит.

Подробности можете да видите в сайта на Майчин дом - Национална генетична лаборатория.

Успех

Кременски
magratea

Re: ДНК анализ след амниоцентеза - здравна каса

Мнение от magratea »

Благодаря ви за отговора професор Кременски. И аз си мислех, че клиничната пътека покрива генетичните изследвания, но във ВМИ Пловдив платих 260 лева за тях.

http://s29.postimg.org/hgz3lkp7b/gen.jpg
Заключено