До проф. Кременски спешно

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
maria galcheva

До проф. Кременски спешно

Мнение от maria galcheva »

Здравейте Проф. Кременски,

Нуждая се от Вашата помощ.
На 14.06.10 год. бях на фетална морфология при Димитър Марков в частният му кабинет.Тогава според неговите данни от ФМ бях 17 седмица и проблемът, който той видя беше лош/слаб кръвоток от матката към бебето или по неговите думи наличие на повишена резистентност в двете маточни артерии.Препоръча ми да направя изследване за вродени тромбофилии и каза, че за тази седмица от бременността е характерно и че ако по-нататък има нещо ще го лекуваме с аспирин най-вероятно и ми записа час отново за 14.07.10.Оказа се, че нямам вродени тромбофилии.След посещението си при него онзи ден на 14.07.10 той ми постави следната диагноза:
Касае се за жена на 29 год., гравида 1, която се сканира втори път през настоящата бременност по повод на повишени индекси и инцизури в маточните артерии двустранно в 17г.с.Направен скрийнинг за някои от вродените тромбофилии - отрицателен.
В момента пациентката е в 21г.с. и се установява начална асиметрична ИУРП, намалена двигателна активност на плода, леко редуцирана околоплодна течност на фона на нулев и на моменти обратен диастолен кръвоток в пъпната артерия и двустранен тежък спазъм в маточните артерии.Предписано лечение с Фраксипарин 0.3мл и Флебодия 1т/24ч.Дадени съвети.С молба за консултация и диагностично уточняване на имунологичния статус.
В прав текст ми беше обяснено, че бебето умира и че няма никакви шансове да оцелее, че в момента страда нечовешки.Когато попитах какво да направим ми каза ако искаме да отидем в Плевен при Конова за имунни изследвания.Направихме тези изследвания в Пирогов като последните излязоха днес и се установи стойности на МАТ - 91 при референтни до 34, което ще бъде разчетено в Неделя от Д-р Мартинова, завеждащ лекар имунологията в Пирогов.Но доколкото разбирам има връзка с щитовидната жлеза и лечението е именно вливания с имуновенин.Днес бяхме в Майчин Дом и потърсихме Доц. Димитрова, която отказа да ни погледне в Майчин Дом и каза, че ако желаем можем да отидем в частната клиника "Фемина", но че е на мнение от изследването на Марков, че трябва да оставим бебето да умре и да не си губим излишно времето, защото шанс няма никакъв.И двамата лекари имаха изключително недобронамерено отношение към мен, без изобщо да отчитат човешкият и психологически фактор.Аз попитах Доц.Димитрова при такова тежко състояние не трябва ли да съм в болница под постоянно лекарско наблюдение и да ми бъде предложено алтернативно лечение с вливания, но тя отново натътри, че смисъл няма и че трябва да се примирим.
Бих искала да чуя и Вашето мнение по въпроса, тъй като вливанията, така или иначе ще бъдат направени и поне ще опитаме да спасим детенцето си, защото днес потвърдиха, че все още сърцето му бие и има движения?
Не мисля, че някой има право просто да отписва живо същество, докато все още тупти сърцето му и освен всичко друго си отговаря на седмиците и няма увреждания.
Моля Ви, помогнете ни!
Много Ви благодаря предварително и много съжелявам, че всички не се отзовават като Вас!
Поздрави,
Мария
kremensky

Re: До проф. Кременски спешно

Мнение от kremensky »

Здравейте Мария,

От петък съм в провинцията и едва в момента имам достъп до интернет. Вие разбирате, че аз не съм АГ специалист и не бих могъл да коментирам компетентно състоянието на бебето. Описанието на д-р Марков показват наистина много тежки промени. И все пак, при наличието на две клиники по рискова бременност, най-малкото трябваше да Ви приемат и да опитат всичко възможно при клинични условия. Може и да не съм прав, но аз бих го направил, дори ако това има само положителен психологически ефект. Колкото до отношението на "колегите" - нямам думи. С доц. Димитрова съм прекратил всякакви контакти, поради непреодолими противоречия по много въпроси.

Още веднъж, извинения за закъснелият ми отговор.

Кременски
0886 06 55 11
maria galcheva

Мнение от maria galcheva »

Здравейте Проф. Кременски,

Много оценявам Вашата подкрепа, топло, сърдечно и най-вече човешко отношение!
Извършихме вече две вливания на Имуновенин в Пирогов, а утре ще ме приемат в Шейново, където ще ме наблюдават, въпреки че шансовете са почти нулеви, ще направим каквото е по силите ни, за да спасим бебенцето си.Д-р Гагова потвърди лошите тенденции, но по доста по етичен начин и веднага ни предложи болнично лечение, въпреки, че в очите и прочетох и от думите и разбрах, че шансове почти няма, но сме длъжни да опитаме всичко възможно, защото докато бебето има сърдечна дейност винаги има надежда.
Моля Ви, ако се сетите за някакви генетични изменения, които биха могли да окажат влияние върху намаленият кръвоток към бебето да ги споделите, за да направим всички необходими изследвания.

Покланям се пред Вашият професионализъм!
Ако имаше повече лекари като Вас, мисля, че щеше да има и повече спасени пациенти!
Желая Ви много успехи и хубава вечер!
Поздрави,
М.Галчева
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Мисля, че правите всичко възможно.
Лечението, което провеждате също е оптималното.
Аз съм сигурен, че и лекарите от Шейново ще направят необходимото.
В момента най-важното е да не се изпада в паника и в никакъв случай да не се подлага на риск Вашето здраве.
Не всичко чожем да контролираме, но сме длъжни да направим всичко, което зависи от нас.

Бъдете здрава

Кременски
Заключено