Здравейте Проф. Кременски,
Казвам се Мария Димитрова Галчева и получих резултатите си от БХС от Вашите консултанти в Майчин дом, които ме посъветваха да направя амниоцентеза.На 29 години съм.В деня, когато правих изследването дадох информация, че съм 56кг, защото толкова бях на последната консултация, но всъщност съм била 60кг.Казаха ми, че не е възможно това да е оказало влияние на получените резултати.
А ето и резултатите ми:
Родена съм на: 15.04.1981г./Вземане на кръв за БХС: 11.05.2010г. 09:25/Възраст: 29 год. 1 мес./Възраст при раждането: 29.5 Г.В.:15 седмици 5 дни/
Тегло: 56кг, но всъщност са 60кг/Дата УЗ преглед:10.05.2010/Гест. възр. по УЗ(седм. дни):15.4/Тип бременност: единична, BPD(мм): 30.00, Вагонално кървене, Пушене през бременността: Спряля по време на бременността.
заявка от: СЕРУМ за БХС(15-19г.с) под 35 год. 0.5 ml Качествен
Изследване: БХС 15-20 седмица
16 г.с.(15+4 - 16+3)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун е определен на 1 от 75 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 74 ооо бременни
Вашият риск за дефекти на неврална тръба/коремна стена: Нисък
Допълнителна информация:
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) - норма:(5-44.9) - резултат: 83.6 ng/m
AFP(алфа-фетопротеин) - норма: (14.5-49) - резултат: 43.7 U/ml
Възрастовият(статистически) риск за болест на Даун(Т21): 1 от 1000 бременни
Възрастовият(статистически) риск за болест на Едуардс(Т18): 1 от 9100 бременни
Бих искала да чуя Вашето лично мнение и препоръки, както и ако наистина нямам друга алтернатива да ми препоръчате някой от Вашите специалисти, който да извърши процедурата.
Какво е мнението Ви за самият БХС като изследване?
Какво е мнението Ви относно съществуващият риск да изгубим бебето след извършване на манипулацията?
Много Ви благодаря предварително!
Очаквам Вашият отговор!
Желая Ви хубав ден!
Поздрави,
Мария Галчева
предстояща амниоцентеза - въпрос към Проф. Кременски
Модератор: kremensky
-
maria galcheva
Re: предстояща амниоцентеза - въпрос към Проф. Кременски
Здравейте Мария,
Теглото наистина не е решаващо.
Скринингът - в случая кръвно изследване, което оценява риска за болест на Даун и някои други най-чести бройин хромозомни аномалии е утвърден подход в болшинството страни по света през последните 25 години. Той се прави с цел да се вземе решение за амниоцентеза (вземане на околоплодна течност). Изследването на околоплодната течност е единственият в момента подход, който открива със 100% надеждност 99% от хромозомните болести. Решението го взема единствено семейството. И скрииннгът и амниоцентезата никъде не са задължителни процедури. Те са само възможност и право на избор. Амниоцентезата е ниско рискова процедура. В Майчин дом - София рискът от нея е около 1:300 или около 4 пъти по-нисък от риск 1:75. Но погледнато от друга страна, риск 1:75 е около 1,35%. Или шансът да не се случи болест на Даун е над 98%. Правилно подсказвате, че рискът зависи от оператора. Ниско рисковият оператор прави поне 100 амниоцентези годишно. Такива в Майчин дом са повечето от операторите. Например: доц. Димитрова, д-р Марков, доц. Карагьозова и т.н. Никой от операторите няма да започне високо рискова процедура, ако по някаква причина такава е налице. Със сигурност ще обсъди с Вас ситуацията. Важно е да се отбележи, че друг определящ фактор за риска е безпокойството. При постъпване за амниоцентеза ще се срещнете с наш консултант. Не се притеснявайте, попитайте го всичко, което Ви вълнува.
Успех
Кременски
Теглото наистина не е решаващо.
Скринингът - в случая кръвно изследване, което оценява риска за болест на Даун и някои други най-чести бройин хромозомни аномалии е утвърден подход в болшинството страни по света през последните 25 години. Той се прави с цел да се вземе решение за амниоцентеза (вземане на околоплодна течност). Изследването на околоплодната течност е единственият в момента подход, който открива със 100% надеждност 99% от хромозомните болести. Решението го взема единствено семейството. И скрииннгът и амниоцентезата никъде не са задължителни процедури. Те са само възможност и право на избор. Амниоцентезата е ниско рискова процедура. В Майчин дом - София рискът от нея е около 1:300 или около 4 пъти по-нисък от риск 1:75. Но погледнато от друга страна, риск 1:75 е около 1,35%. Или шансът да не се случи болест на Даун е над 98%. Правилно подсказвате, че рискът зависи от оператора. Ниско рисковият оператор прави поне 100 амниоцентези годишно. Такива в Майчин дом са повечето от операторите. Например: доц. Димитрова, д-р Марков, доц. Карагьозова и т.н. Никой от операторите няма да започне високо рискова процедура, ако по някаква причина такава е налице. Със сигурност ще обсъди с Вас ситуацията. Важно е да се отбележи, че друг определящ фактор за риска е безпокойството. При постъпване за амниоцентеза ще се срещнете с наш консултант. Не се притеснявайте, попитайте го всичко, което Ви вълнува.
Успех
Кременски
-
maria galcheva
Re: предстояща амниоцентеза - въпрос към Проф. Кременски
Уважаеми Проф. Кременски,
Искрено Ви благодаря за бързият и изчерпателен отговор и отзивчивостта!
Желая Ви още много професионални и лични успехи!
Поздрави,
Мария
Искрено Ви благодаря за бързият и изчерпателен отговор и отзивчивостта!
Желая Ви още много професионални и лични успехи!
Поздрави,
Мария