ПРОФ.КРЕМЕНСКИ,МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
pavleta

ПРОФ.КРЕМЕНСКИ,МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнение от pavleta »

Здравейте!
Правих БХС на 01.06.2011,но няма кой да разчете резултатите ми,защото съм от провинцията и ужасно се притеснявам дали ми е нужна амниоцентеза /да не пропусна срока/.От сърце,моля за отговор.Благодаря Ви!
На 36г съм,втора бременност.По време на изследването-11.6г.с.,98кг.,тип бременност - единична,CRL/mm/:53.8,Nuchal Translucecy 2mm.Назална кост-налична.
Резултат за бременната жена:
Риск за Даун - 1 от 900
Риск за Едуардс - 1 от 66000
Риск за Патау - 1 от 100000
Риск за Търнер - 1 от 100000
Риск за Триплоидия - 1 от 100000
Резултат за конс.лекар:
Биохимичен риск за Даун - 1 от 280
Възрастов риск за Даун - 1 от 300
Възрастов риск за Едуардс - 1 от 2700
Възрастов риск за Патау - 1 от 8100
Възрастов риск за Търнер - 1 от 7000
Възрастов риск за Триплоидия - 1 от 100000
Биохимични и УЗ показатели:
PAPP-A/плацентарен протеин/ - 0.39
Free-bCG - 1.04
NT - 2mm
NT,MoM - 1.42
kremensky

Re: ПРОФ.КРЕМЕНСКИ,МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Не съм сигурен, но мисля, че Ви отговорих вече в друг форум.
Рискът Ви е нисък- около 0,11%.
Препоръчва се провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица. При него няма да участва PAPP-A, а алфа-фетопротеин.
Ще Ви даде по-висока сигурност.
В момента, нямате основание за допълнително безпокойство.

Успех

Кременски
pavleta

Мнение от pavleta »

От сърце,искрено благодаря!
Успех на Вас и Вашият екип!
Каменова
a_hamdieva

Мнение от a_hamdieva »

Здравейте, проф. Кременски,

Днес направих изследване за алфа-кетопротеин. Резултатът е 26.17 U/ml. Бременна съм в 14 г.с. На забележката към изследването е посочено "Референтни стойности за 14 г.с - 23.2 /mediana/"
Моля да разтълкувате резултата и, ако е възможно, да обясните по каква причина е възможно лекарката да не ми е предписала и другите тестове към БХС.
Забележка: Не съм представяла информация в лабораторията за точния срок на бременността, а само срока й по "акушерски" сметки.

Благодаря предварително!
a_hamdieva

Мнение от a_hamdieva »

Извинете, алфа фетопротеин, а не алфа кетопротеин!
kremensky

Re: БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ

Мнение от kremensky »

Уважаема Госпожо,
Такъв "биохимичен скрининг" се правеше преди 26 години.
В момента у нас биохимичен скрининг се прави в 11-13+ 6 дни (за 5 болести) и/или в 15-20 седмица (за 3 болести). При първия се изследват 2 кръвни показатели и още 3 ултразвукови. При втория се изследват поне два кръвни показатели. В някои частни лаборатории се правят и 3 показатели. Не Ви съветвам да се изследвате при тях, не защото са частни, а защото след това ще ме питате какво означава резултатът им. Аз няма да мога да Ви отговеря коректно - те също.
Ако, се разровите в нашата страница ще намерите подробно описание за видовете съвременни скрининги, достъпни у нас. Например в "Генетичен календар" - чете се трудно.
Алфа-фетопротеина има стойност самостоятелно, когато даде резултат 2.5 пъти над медианата. При Вас не е така. Ако е висок (над 2,5 медиани), това е повод да се направи ултразвуков преглед в 15+ седмица за отхвърляне на спина бифида (срещу нея пиете фолиева киселина). Медианата трябва да бъде направена от предварително изследвани стотици български бременни, родили здраво дете в същата лаборатория.
Заповядайте да Ви направим Биохимичен скрининг. Освен при нас се прави във Варна и Плевен (университетските болници).
Ако, ми подадете името на насочващия лекар, ще му задам Вашия въпрос - чрез Министъра.
Успех
a_hamdieva

Мнение от a_hamdieva »

Благодаря Ви за бързия отговор. Наистина съм озадачена от отношението на някои лекари. Понякога се случва така, че аз трябва да си искам някои изследвания, вместо да бъда информирана за различните такива и сама да преценявам дали имам финансова възможност да си ги позволя или не. Живея във Варна и имам лесен достъп до различни изследвания и специалисти. Но е много жалко, че трябва да се ровя във форумите и да отнемам и от Вашето време, за да се информирам за неща, за които някой друг има задължение да ме информира.
Моля да ме извините са спама.
Между другото насочващият лекар е от ин витро клиника "Олимед" - Варна, а лекарят е д-р Симеонова.
Благодаря още веднъж!
Хубав ден и успешна седмица!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Варна (генетичната лабоаротрия в Св. Марина) прави всички видове скрининг. Резултатите се изчисляват и контролират от нашия сървър.
Аз витнаги съм мислил, че лекарите ще проговорят и изследванията ще станат достъпни само ако бременните и пациенитте се намесят.

Бъдете здрава
Заключено