Здравейте!
Пиша ви с молба да разчетете резултатите от биохимичният ми скрининг и да ме посъветвате какво да предприема от тук натакък. Знам, че това е решение на двамата родители, но все пак... Има ли смисъл да повтарям изследването в по-късна г.с. и в коя точно според вас? Или да се ориентирам към амниоцентеза?
Според документа, тогава съм била в 12 + 4 г.с.( въпреки, че по мои изчисления, трябва да съм била поне в 13 г.с.+ няколко дни ) Терминът ми е на 03.08, но при последният ехографски преглед, плода беше с по-големи размери и отговаряше на термин 29.07.
PAPP-A - 0.887 mlU/ml
fb-hCG - 62.8 ng/ml
Age risk 1:562
Biochemical T21 risk 1:118
Combined trisomy 21 risk 1:98
Trisomy 18 + NT <1:10000
Тъй като не живея в София, изследването е направено в лаборатория в гр. Пловдив, като кръвта ми взеха в клон на същат лаборатория в моя град.
Имам една бременност преди три години, в края на която развих прееклампсия, но детето ми сега е живо и здраво, и в двата рода няма случаи на роднини с генетични увреждания. Нямам диабет, пушех, но след като разбрах, че съм бременна веднага спрях, не употребявам алкохол по време на бременността. Може би е важно това, че в самото начало на бременността изкарах един вирус на крак, не съм вземала медикаменти, освен че в продължение на две-три седмици ползвах капки за нос "Ксилометазолин".
Съжалявам, че стана толкова дълго, но ми се искаше да бъда максимално изчерпателна. Искам да взема най-правилното решение и съм сигурна, че Вие с Вашият професионализъм, ще ми помогнете!
Предварително много Ви благодаря!
резултати от БХС с молба за съвет
Модератор: kremensky
Re: резултати от БХС с молба за съвет
Здравейте,
По принцип не мога да коментирам резултати от лаборатории, който не са акредитирани за целта и не съм наясно как точно са получени тези резултати. Всяка лаборатория трябва да има изработени собствени нормални стойности и т.н. Не виждам дори датата на вземане на кръвната проба и на ултразвуковия преглед.
Данните, които подавате са непълни. Моля, огледаите документите. Колго е CRL(дължина на бебето) NT (нухална транслуценция - гънка на врата на бебето) NB (наличие на костици на носа). Това са задължителни показатели, които са необходими за изчесляване на риска. Те са силно информативни за крайния резултат и не зависят от лабораторията, а от АГ специалиста.
Ако приемем, че резултатите, които подавата са верни:
1) Нищо страшно не се е случило данните показват около 1% риск за Даун и съответно 99% шанс бебето да няма болест на Даун и нищо повече.
2) При такъв резултат се препоръчма втори скрининг в 15-19 седмица. Много, Ви моля не го правете в Пловдивски лаборатории. В момента акредитирани лаборатории под качествен контрол са само Националната генетична лаборатория и генетичната лаборатория във Варна. Има утвърдена практика и ежедневно при нас се изследват стотици проби изпратени от цялата страна, включително и от Пловдив. В понеделник ще Ви посоча, кои здравни заведения от Пловдив изпращат ежедневно серум за изследване.
3) Ако по ултразвук не сте минала 13-та седмица +6 дни, заповядайте в Понеделник и ще Ви направим отново всички изследвания. Разбира се безплатно.
Моля, изчислите седмицата от посочената 12+4 и прибавете дните до понеделник.
4) Ако са минали 13+6, не се притеснявайте, заповядаите в 15+ 2-3 дни по ултразвук и ще направим втория скрининг и контролния ултразвуков преглед.
Успех
Кременски
По принцип не мога да коментирам резултати от лаборатории, който не са акредитирани за целта и не съм наясно как точно са получени тези резултати. Всяка лаборатория трябва да има изработени собствени нормални стойности и т.н. Не виждам дори датата на вземане на кръвната проба и на ултразвуковия преглед.
Данните, които подавате са непълни. Моля, огледаите документите. Колго е CRL(дължина на бебето) NT (нухална транслуценция - гънка на врата на бебето) NB (наличие на костици на носа). Това са задължителни показатели, които са необходими за изчесляване на риска. Те са силно информативни за крайния резултат и не зависят от лабораторията, а от АГ специалиста.
Ако приемем, че резултатите, които подавата са верни:
1) Нищо страшно не се е случило данните показват около 1% риск за Даун и съответно 99% шанс бебето да няма болест на Даун и нищо повече.
2) При такъв резултат се препоръчма втори скрининг в 15-19 седмица. Много, Ви моля не го правете в Пловдивски лаборатории. В момента акредитирани лаборатории под качествен контрол са само Националната генетична лаборатория и генетичната лаборатория във Варна. Има утвърдена практика и ежедневно при нас се изследват стотици проби изпратени от цялата страна, включително и от Пловдив. В понеделник ще Ви посоча, кои здравни заведения от Пловдив изпращат ежедневно серум за изследване.
3) Ако по ултразвук не сте минала 13-та седмица +6 дни, заповядайте в Понеделник и ще Ви направим отново всички изследвания. Разбира се безплатно.
Моля, изчислите седмицата от посочената 12+4 и прибавете дните до понеделник.
4) Ако са минали 13+6, не се притеснявайте, заповядаите в 15+ 2-3 дни по ултразвук и ще направим втория скрининг и контролния ултразвуков преглед.
Успех
Кременски
Благодаря Ви за бързия отговор, д-р Кременски!
Иска ми се да доуточня това, което съм пропуснала при запитването.
Ултразвуковото изследване и вземането на кръвна проба стана на 26.01.2010 г., като на документа ми пише, както споменах по-горе, че тогава съм била в 12 + 4 г.с. Дължина на бебето в мм /CRL/ 64.2, Nuchal translucency MoM 1.46.
Интересно е, че не откривам никакви стойности за NB (наличие на костици на носа). Явно този показател е пропуснат при изследването, незнайно защо...
На 31 години съм, ако това също има значение за резултатите.
Как ви се струват тези показатели, в комбинация с горепосочените? Има ли място за притеснение според Вас?
При всички положения, ще направя при Вас вторият скрининг. В понеделник ще изчислим с моя гинеколог точно в коя седмица съм и ще предприемам следващата стъпка.
Още веднъж безкрайно много Ви благодаря за бързия отговор!
Иска ми се да доуточня това, което съм пропуснала при запитването.
Ултразвуковото изследване и вземането на кръвна проба стана на 26.01.2010 г., като на документа ми пише, както споменах по-горе, че тогава съм била в 12 + 4 г.с. Дължина на бебето в мм /CRL/ 64.2, Nuchal translucency MoM 1.46.
Интересно е, че не откривам никакви стойности за NB (наличие на костици на носа). Явно този показател е пропуснат при изследването, незнайно защо...
На 31 години съм, ако това също има значение за резултатите.
Как ви се струват тези показатели, в комбинация с горепосочените? Има ли място за притеснение според Вас?
При всички положения, ще направя при Вас вторият скрининг. В понеделник ще изчислим с моя гинеколог точно в коя седмица съм и ще предприемам следващата стъпка.
Още веднъж безкрайно много Ви благодаря за бързия отговор!
Здравейте,
Казвам се Десислава и съм на 33 г., съпругът ми е на 34 г. и двамата имаме по едно дете на 13 и 13,5 г. В момента съм бременна в 20 г.с. На 26.02.2010. си правих БХС и моят наблюдаващ лекар ме изпраща на фетална морфология /дано не бъркам наименованието/, защото ми били ниски показателите за мболест на ЕДУАРДС - /на 25 ходих на УЗ -17 седмица 5 дни,тегло 69.700,гест.възраст по УЗ/седм.дни/17.4,тип бременност-единична,BPD/мм/39.3
Вашият риск за болест на ДАУН е -1 от 2800
Вашият риск за болест на ЕДУАРДС е -1 от 1800
вашият риск за дефекти неврална тръба/коремна стена е - нисък
допълнителна информация
Free-bCG/бета-хорионгонодотропин/ -реф./3.9-42.8/ - 4.48
AFR/алфа-фетопротеин/ -реф./19.6-68.5/- 25
възрастовият риск за болест на ДАУН/Т21/ е 1 от 580
възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС/Т18/ е 1 от 5200
Много ще съм благодарна, защтото много се притеснявам.
Благодаря предварително и приятен ден!
Казвам се Десислава и съм на 33 г., съпругът ми е на 34 г. и двамата имаме по едно дете на 13 и 13,5 г. В момента съм бременна в 20 г.с. На 26.02.2010. си правих БХС и моят наблюдаващ лекар ме изпраща на фетална морфология /дано не бъркам наименованието/, защото ми били ниски показателите за мболест на ЕДУАРДС - /на 25 ходих на УЗ -17 седмица 5 дни,тегло 69.700,гест.възраст по УЗ/седм.дни/17.4,тип бременност-единична,BPD/мм/39.3
Вашият риск за болест на ДАУН е -1 от 2800
Вашият риск за болест на ЕДУАРДС е -1 от 1800
вашият риск за дефекти неврална тръба/коремна стена е - нисък
допълнителна информация
Free-bCG/бета-хорионгонодотропин/ -реф./3.9-42.8/ - 4.48
AFR/алфа-фетопротеин/ -реф./19.6-68.5/- 25
възрастовият риск за болест на ДАУН/Т21/ е 1 от 580
възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС/Т18/ е 1 от 5200
Много ще съм благодарна, защтото много се притеснявам.
Благодаря предварително и приятен ден!
изследванията са правени в СБАЛАГ"Майчин дом"