Моля за коментар на резултати от ранен БХС

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
Gerka

Моля за коментар на резултати от ранен БХС

Мнение от Gerka »

Здравейте, проф. Кременски!

Моля да коментирате моите резултати от БХС в 11 г.с. + 6 дни - честно казано доста се притесних от тях ...

РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА :
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН е 1 от 680
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 11000
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ е 1 от 100000
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР е 1 от 100000
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОДИЯ е 1 от 100000

ДОП. ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) е 1 от 55 Н
Възрастовият риск за болест на ДАУН (Т21) е 1 от 780
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 7000
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 21000
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6600
Възрастовият риск за ТРИПЛОДИЯ е 1 от 100000

БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ
РАРР-А (плацентарен протеин)МоМ 0,19 част от медианата (МоМ)
Free - bCG (бета - хорионгонадотропин) 1,49 част от медианата (МоМ)
NT (нухална транслусенция) 1,5 мм
NT (нухална транслусенция) МоМ 1.1 част от медианата (МоМ)

Измерванията от УЗ преглед са : CRL - 51,8 мм, NT 1,5 мм, Костици на носа - налична, Забележка - пациентката приема Eutthyrox

Притеснявам се от стойносттта на Биохимичен риск за ДАУН 1 от 55, въпреки че в резултата за мен пише 1 от 680 ... което също май не е от най - добрите резултати...

А какво означават стойностите аз РАРР - А и Free - bCG- за тях няма реф. граници .... ниски ли са или нормални ...

Благодаря Ви предварително за отделеното време!
kremensky

Re: Моля за коментар на резултати от ранен БХС

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Посоченият от Вас "комбиниран" риск за Даун е около 0,17% (1:680).
В този риск са включени всички кръвни, ултразвукови, възрастови и др. показатели.
Принципно, основният дял от този риск се определя от ултразвуковите показатели. Надявам се, че при Вас са измерени коректно.
Например, 70% от случаите с Даун нямат костици на носа. При 70% нухалната транслуценция на случаите с Даун е над 1,8 от медианата (средната).
При Вас не е така.

Биохимичният скрининг - около 2% (1:55) по принцип не се отчита самостоятелно.
Той се формира само от кръвните показатели.
При кръвните показатели "нормата" е от 0,35 до 2,5 медиани.
При Вас и двата риска, особено "биохимичния" (обикновено той е по-висок, отколкото "комбинирания") са повлияни от ниския PAPP-A.
Подобни стойности на PAPP-A не са рядко явление и в болшинството случаи не са свързани непременно с хромозомна болест.
При втория скрининг PAPP-A е заменен от друг кръвен показател - алфа-фетопротеин.

Препоръчва се провеждане и на втория биохимичен скрининг в края на 15-та седмица и изчисляване на "интегриран" риск от двете изследвания.
След извършване на втория скрининг можете да се възползвате от нашата безплатна консултация и на място да се обсъди ситуацията.

Няма място за паника.

Кременски
Ако се опитате да ми пишете отново и компютърът Ви "откаже", моля използвайте е-поща - kremensk@yahoo.com.
Преди малко автоматичната защита при мен съобщи за "банвани" множество "нежелани гости". Може да е сбъркала.
Gerka

Мнение от Gerka »

Благодаря Ви, проф. Кременски за бързия отговор тук и по e-mail !

Малко по - спокойно ще изчакам втория БХС, когато се надявам да имаме по- добри резултати.

Приятна вечер!
Gerka

Мнение от Gerka »

Направих и втория скрининг и ще пусна резултатите тук, за да не пускам нова тема ...пък и предишните ми данни са тук.

Изследването е направено в 17,0 г.с. по ПРМ - гестационна възраст по УЗ 16,0; BPD - 32.20мм; прилаган ми е Clomifen, а в момента продължавам да приемам Euthyrox .

ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
11 г.с.
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
***Биохимични и УЗ показатели***
РАРР-А (плацентарен протеин)МоМ 0,25 част от медианата (Мо)
NT (нухална транслусенция) 1,5 мм
NT (нухална транслусенция) МоМ 1.1 част от медианата (Мо)

БХС 15-20 седмица
16г.с.
*** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА***
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН е 1 от 110
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 25000
ВАШИЯТ РИСК за дефекти на невралната тръба / коремната стена е НИСЪК

*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛЕКУВАЩИЯ ЛЕКАР*
Free - bCG (бета - хорионгонадотропин)МоМ 2,44 част от медианата (Мо)
AFP (алфа - фетопротеин) МоМ 0,58 част от медианата (Мо)
Възрастовият риск за болест на ДАУН (Т21) е 1 от 780
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 7000

БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. + 15-20 г.с.)
***РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН е 1 от 70
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 21000

Определено нещата не ми изглеждат по - добре от първия път ... предполагам ще се наложи амниоцентеза, от която доста ме е страх ...
Имам записан час за ФМ при д-р Димитрова във Фемина на 27,02,2013 ...късно ли е да чакам дотогава и после да се назначава амниоцентеза или е добре да изместя прегледа по - рано ... Моля за Вашия съвет и коментар на новите ми резултати.

Между другото ми направи впечатление, че вписаните данни от първото ми изследване в тези резултати не са точно като предишните - напр. че изследването е направено в 11 г.с., а то беше всъщност в 12 г.с. , както и стойността на РАРР-А - вписана е 0,25, а тя беше по - ниска 0,19 ...това има ли някакво значение ?

Благодаря Ви!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Вашият риск е изчислен на около 1,3% (1:70).
Той е изчислен на база на ултразвуковите и кръвните показатели от първото и второто изследване.
Програмата приема по подразбиране втората дата за определяне на срока на бременността за по-точна и по календар проверява първата.
Ако разликата в очакваната дата на първото изследване е в допустими граници, прави корекция в PAPP-A (в случая леко го е подобрил) и изчислява интегриран риск.
Ако се проведе контролна фетална анатомия (това може да се случи още утре във Фемина) и не се открият някакви данни за хромозомна болест може да се приеме че рискът Ви е поне 2 пъти по-нисък. Рискът не е диагностика. В около 5% дава фалшиво повишени резултати
И все пак, само амниоцентезата дава 100% диагностика.
Процедурата е кратка, не болезнена, по принцип безплатна и след 4 дни има резултат.
Рискът от процедурата е около 0,33% (1:300).
Годишно само в Майчин дом се провеждат над 1000 амниоцентези. Основният рисков фактор е страха.
Амниоцентеза може да се провежда по всяко време от 16 до 22 седмица
Няма място за паника. Бебето се нуждае от максимален комфорт до раждането му.

Ако мислите, че ще Ви помогне при вземане на решение, още утре можете да посетите нашата безплатна консултация.

Кураж и успех

Кременски
Gerka

Мнение от Gerka »

Благодаря Ви за изчерпателния отговор. Най - вероятно ще посетя и консултация. Вярно е, че в момента страха е водещата ни емоция и затова ще проведем прегледа при доц. Димитрова и заедно ще решим за амниоцентезата.

Приятна вечер!
Заключено