УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
lissunk

lmpbg.org • Добави отговор

Мнение от lissunk »

Здравейте, проф. д-р Кременски Обръщам се с молба към вас да ми кажете дали следните резултати са в в норма.Акушер-гинеколожката следяща бременността ми каза ,че всичко е в нормата ,но не знам дали не трябва да бъдат видяни от специалист генетик?! Ако е наложително мога да отида в Майчин дом за консултация .Блгодаря ви много за отделеното вниманиеПосещение от: 17.02.2011, възраст:35год.7мес., забележки: Възраст при раждането: 36.2 Г.В.: 12седмици , Тегло (кг.): 65.000, Дата УЗ преглед:16.02.2011, Тип бременност:Единична, CRL (мм): 52.10, Nuchal Translucency (мм): 1.31, Назална кост:Налична, СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) над 35 год. 0.5 мл, Качествен Изследване Норма Резултат Ед Ком. ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГБХС 11-14 седмица 12 г.с. (11+4 - 12+3) ***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 1) ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 6600 бременни ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременниВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ e 1 от 100000 бременни *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР * Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) e 1 от 770 бременниВъзрастовият риск за болест на ДАУН (T21) е 1 от 330 бременни Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 3000 бременни Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 9000 бременни Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 7000 бременниВъзрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000бременни ***** Биохимични и УЗ показатели ***** PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 0.85 част от медианата (Mo) Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 1.08 част от медианата (Mo) NT (нухална транслусенция) =<3 1.31 mm NT(нухална транслусенция) MoM 0.96 част от медианата (Mo)---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------посещение от: 16.03.2011, възраст:35год.8мес., забележки: Възраст при раждането: 36.2 Гест.Възр.по ПРМ: 16.2седмици , Гест.Възраст по УЗ 15.3 ,Тегло (кг.): 65.000, Дата УЗ преглед:15.03.2011, Тип бременност:Единична, BPD (мм): 38.00, СЕРУМ за БХС (15-19 г.с.) над 35 год. 0.5 мл, Изследване Норма Резултат Ед Ком. ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГБХС 11-14 седмица 12 г.с. (11+4 - 12+3) *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР * ***** Биохимични и УЗ показатели ***** PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 0.97 част от медианата (Mo) Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 1 част от медианата (Mo) NT (нухална транслусенция) =<3 1.31 mm NT(нухална транслусенция) MoM 0.96 част от медианата (Mo)БХС 15-20 седмица 16 г.с. (15+4 - 16+3) ***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 1) ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 3200 бременни ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 22000 бременни ВАШИЯТ РИСК за ДЕФЕКТИ НЕВРАЛНА ТРЪБА/КОРЕМНА СТЕНА е нисък*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР * Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 0.92 част от медианата (Mo) AFP/алфа-фетопротеин) MoM 1.31 част от медианата (Mo) Възрастовият/статистически /риск за болест на Даун/Т21/ е 1 от 330 бременниВъзрастовият/статистически /риск за болест на Едуардс/Т18/е 1 от 3000 бременниБХС- ИНТЕГРИРАН РИСК/обединени 11-14г.с. +15-20г.с./***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** Възрастовият ИНТЕГРИРАН риск за болест на Даун е определен на 1 от 6600 бременниВъзрастовият ИНТЕГРИРАН риск за болест на ЕДУАРДС е определен на 1 от 100000 бременни
kremensky

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Гинеколжката Ви е права,
Разбирам, че сте провела и двата скринингта.
От многото цифри, две са най-важни: първия риск от първия скрининг и интегрирания риск от всички изследвания. И двата са много ниски 1:6600. За да се уверите сама, превърнете риска в %. Например, 1:1000 е 0,1%.
Моля, не пропускайте феталната анатомия в 18-22 седмица.

Успех

Кременски
ra_doy

Мнение от ra_doy »

Здравейте,
днес излязоха резултатите ми от БХС, проведен в 12г.с.
Рисковете за всички болести са по-ниски от 1:9000
Моля, помогнете ми в разчитането на следните резултати:
PAPP-A 0.61
Free bCG 1.35
NT (Mom) 0.57
Тези отклонения от медианата налагат ли допълнителни консултации и изследвания?
Предварително благодаря
Ралица
deslavaiv

Мнение от deslavaiv »

Здравейте, проф. Кременски!

Казвам се Десислава Димитрова и имам син на 4 години. По време на бременността, правихме амниоцентеза в Майчин Дом в София. Генетичните изследвания показаха нормален кариотип от мъжки пол.
Интересувам се, включен ли е "Синдромът на Нунан" в тези генетични изледвания или трябва да се правят нови при наличие на съмнения?

Благодаря Ви предварително!

Д. Димитрова
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Изследванията не пвключват синдром на Нунан.
Предлагам Ви да ни посетите и на място да се обсъди проблема.

Успех

Кременски
deslavaiv

Мнение от deslavaiv »

Здравейте!
Благодаря за отговора!
Със сигурност ще Ви посетим.
Успешен ден!
Radostina_Yaneva

Мнение от Radostina_Yaneva »

Уважаеми проф. Кременски,

В края на 20-та г.с. получих болки и отидох до спешния кабинет в Тина Киркова. Прегледаха ме и освен контракциите, не установиха нищо обезпокоително. Докторът там прегледа всички ехографски изследвания, които са ми правени и го притесни фактът, че на феталната морфология бяха установени високи доплерови индекси в едната маточна артерия и препоръча да си направя изследвания за вродени тромбофилии. Честно казано доста се стреснах, до този момент никой нищо не ми беше споменавал за потенциалната възможност да имам такова заболяване, единственият съвет, който получих, бе редовно замерване на кръвното налягане. Ето защо, още на следващия ден пуснах необходимите изследвания в Генетичната лаборатория.
Междувременно, между даването на кръв и излизането на резултатите, минах през фетална ехокардиография, където, слава богу, нещата бяха наред и кардиологът обясни, че най - вероятно спазъмът се е дължал на нещо временно, успокоително беше също така и че бебето се развива нормално за срока на бременността.
Успокоена, вече зачаках резултатите, които получих тази седмица. Единственото отклонение, ако мога така да го нарека, е при "Инхибитор на Плазминогенния активатор - PAI 4G/5G", срещу което пише - Хетерозиготен носител 4G/5G. Изследванията получи моят съпруг, т.к. нямах физическата възможност да дойда аз. При получаването им му е обяснено, че всичко е наред и няма повод за притеснения. Отдолу, в листа с резултатите, в рубриката Коментари е записано, че не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател
На ЖК не ми обръщат достатъчно внимание и днес обаче бях на преглед при друг лекар за второ мнение и той установи, че околоплодните води са намалени. Прегледа всички изследвания, които са ми правени до сега и това, което го притесни е именно фактът, че съм хетерозиготен носител 4G/5G, нищо друго не каза, единствено, че ще трябва да следим отблизо състоянието с околплодната течност и развитието на плода. Към настоящия момент съм в 23 г.с. и 2 дни, изчислено по менструация, а ехографското измерване даде 22 г.с. и 5 дни, което било нормално отклонение при този срок на бременност.
Въпросът ми е дали това, че съм хетерозиготен носител 4G/5G на първо място е повод за притеснение, респективно имам нужда от назначаване на някаква терапия и на второ място - има ли отношение към намалените околоплодни води?

Чест и почитания към вашата отдаденост и предварителни благодарности за отделеното внимание!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Болшинството от хората носят този нормален вариант.
Опитвам са да се преборя с биолозите да пишат и говорят на разбираем български език. Не винаги се получава.
Този вариант няма връзка със състоянието Ви.
Аз не съм АГ-специалист, но съм готов да Ви организирам консултация при такъв, ако смятате, че е необходимо и притесненията Ви продължават.

Успех

Креемнски
Radostina_Yaneva

Мнение от Radostina_Yaneva »

Благодаря ви за вашия отговор, проф. Кременски!

Направих консултация и с друг АГ специалист, водите наистина са малко, но не толкова, че да бъдат предприемани някакви мерки, ще следим тяхното състояние и ще процедираме според резултатите.

За мен важното бе да се изясни дали това, че съм хетерозиготен носител, би дало/има някакво отражение върху бременността, доколкото АГ-то не можа да даде адекватно мнение по този въпрос, единствено изрази притеснение от този факт.

Благодаря и за предложената помощ! Засега състоянието ми е под контрол, надявам се и за в бъдеше нещата да имат нормално развитие.

Още веднъж чест и почитания!
gabi_ivanova

Мнение от gabi_ivanova »

Здравейте професор Кременски,

Накратко съм с проблемно забременяване от 4 години, една неуспешна естествена бременност миналата година завършила с мисед в 7 г.с.. Сега след малко повече от година съм бременна в началото на 7г.с. след второ инсе . След миседа направих генетични и мунологични изследвания дистанционно от Бургас изпратх кръв до Плевен и от назначеинте от доцент Конова изследвания излязоха 2% завишени НК клетки и хетерозиготна мутация на MTFHR гена. Закюлчението беше за вливане на интрелипид, което не напривх и аспирин протект през ден до 12 г.с. Притеснява ме това, че доц. Конова не ми назначи изследване на PLA, както и не ми е назначила и фраксипарин. Сега се чудя дали не е по-добре да се редуват фраксипарин и аспирин през ден, все пак трябва да има някаква причина за този мисед аборт Днес направих изследване на показателите на кръвосъсирване и всичко ми се вижда в норма:

Изследване Резултат Референтни стойности
Време на кървене 4 мин. 2-5 min
Протромбиново време 12.8 10-15 терапия 21-35
протромбинова активност 100 70-120терапия 60-30
INR 1.00 1.0-1.3 терапия 2-3.5
Активирано парциално тромбопластиново време (APTT) 29.9 до 38 sek
Фибриноген 3.43 2.0-4.0 G/l
Време на съсирване 6 мин. до 10 мин.
Венепункция *
Исках да ви помоля за съвет дали е добре да използавм фраксипарина редувайки го с аспирин през ден, като превантивна мярка или ако стойностите на показателите са в норма няма нужда от фраксипарин. , не искам да пътувам до Плевен в ранните седмици, затова моля за съвет, може ли като следят тези показатили да се перцени нуждата от фраксипарин и ако са в норма има ли нужда от него. Благодаря много предварително!
Заключено