Въпрос до д-р Кременески- след спонтанен аборт

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
dreaming

Въпрос до д-р Кременески- след спонтанен аборт

Мнение от dreaming »

Здравейте, д-р Кременски
Забременях след 2 ин витро + икси и в 8 седмица се установи че ембриона е спрял развитието си в 5 седмица. На въпроса ми каква е причината, ми отговориха че просто е мал шанс, че много често се случва и че вероятно ембриона не е бил наред, също и че не е заради мен, в смисъл не е заради нещо което аз съм направила или яла.Предложиха ми 3 опции- 1- да чакам само да излезе като може да отнеме около месец и не се знае кога ще стане, 2- да взема хапчета Misoprostol,за контракции и да изхвърля бременността и 3- кюретаж. Аз предпочетох хапчетата, защото нямах сили да чакам месец да се случи това. Взех хапчетата на 24 април и след няколко часа започнах да изхвърлям разни съсиреци. На ултрасаунда миналия четвъртък се видя че бременността е изхвърлена но казаха че има малки съсиреци които са останали и че мислят че ще успея сама да ги изкарам. След това изкарах няколко съсирека. В сряда съм отново на ултрасаунд и ако не съм ги изкарала ще ми дадат нова доза хапчета. Кървенето ми доста намаля и сега е по скоро като зацапване, болките също спряха.Попитах за имунологични и генетични изследвания, но лекарите казаха че те с еправят след 2 аборт, понеже 1 се считал за нормален. Само да поясня че живея в чужбина. Предстои ми идване до Бг и въпреки това мисля да си направя тези изследвания,за да ми е спокойна главата при следващатото ин витро. Интересува ме колко време след спонтанен аборт мога да направя имунологични изследвания(включително анти нуклеарни тела, антифосфолипидни тела, NK-клетки, хормони на щитовидната жлеза, ТАТ и МАТ, анти-спермални тела), IgM, IgG, IgA,Inhibin B, генетични изследвания + тромбофилия (включително теста за кариотип и усвояване на фолиевата киселина), и микробиология- хламидия, уреаплазма и микоплазма, така че да дадат достоверни резултати? Знам че по време на бременност НК клетките се завишават в първите месеци, но не знам колко време след аборта се връщат в норма и как стои въпроса с останалите изследвания? Също има ли определен период от цикъла, в който се правят и кои са кръвни и кои със секрет? Лекарите казаха че следващия ми цикъл ще е след около 30 дни, но не попитах 30 дни от началото на аборта- т.е от деня в който взех хапчетата и почнах да изхвърлям бременността ли или след като кървенето спре напълно? Възможно ли е да имам нередовен цикъл или липсваща овулация в следващите няколко месеца? Благодаря
kremensky

Re: Въпрос до д-р Кременески- след спонтанен аборт

Мнение от kremensky »

Уважаема Госпожо,

Чета няколко пъти писмото Ви. Нещата щяха да бъдат по-лесни, ако имахме възможност да разговаряме.
Аз не съм АГ-специалист, а Вие задавате и въпроси, за които ми трябва компетентна консултация от такъв.
Утре ще бъда готов да Ви отговоря подробно. Ще Ви изпратя и последните указания на Американската (има ги в нашата страница) Канадската и Английската асоциация по репродуктивна медицина.
Като начало, бих Ви помолил да се опитате да не изпадате в паника. Няма основание от написаното. Имам няколко въпроса, свързаин с това, каква е причината за ин витро и т.н.. Утре с отговора ще Ви ги задам.

Успех
Кременски
dreaming

Мнение от dreaming »

blagodaria d-r Kremenski
Prichinata za in vitro e che az sam s 2 zapusheni trabi, a saprugat mi s losha spermograma- ima samo 3mln spermatozoida na ml i namalena podvijnost. Tova beshe 2 in vitro.
kremensky

Мнение от kremensky »

вЗдравейте,

Първо, не спирайте фолиевата киселина.
Хромозомните изследвания на двамата могат да се проведат по всяко време.
Може би при съпруга Ви ще трябва допълнително да се направят ДНК изследвания за т.нар. У-делеции - по всяко време.
Останалите показатели не са постоянни и е най-добре да се проведат след втория цикъл, за да бъдете съвсем сигурна, че организма не е повлиян от събитията по време на бременността, стресът и лекарствата, които в момента Ви дават.
- антифосфолипидните антитела тела трябва да са отчетливо повишени от двукратно изследване през 12 седмици, за да се приемат, че са увеличени.
- от хормоните, отразяващи проблеми на щитовидната жлеза TSH трябва да е под 2,5 IU. TAT и MAT могат да бъдат и повишени, важно е хормоните (ТSH и Т4) да бъдат в норма.
Ако, се появите в България можем да дискутираме по-подробно. С писма можем да не се доразберем.
И не забравяйте, че стресът ще премине. Той обяснява и отчасти желанието Ви в момента да направите "всичко".

Желая Ви успех

Кременски
dreaming

Мнение от dreaming »

благодаря д-р Кременски
съпругът ми вече прави генетични изследвания и по точно У-делеции на хромозиме, всичко беше наред.
Аз имам правена тромбофилия преди 2 години, резултатите бяха в норма и не знам дали изобщо е нужно пак да я правя след като веднъж съм я правила и беше наред. Относно имунологичните изследвания наистина не знам как да постъпя, понеже знам че много важни, но и знам че при бременност някой от тях се променят и може да не ми дадат точни резултати. А как стои въпроса с генетичните, предполагам те не се влияят то бременност и аборт и би трябвало да ми дадат точни стойности? Мерси
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Генетичните изследваиня на ДНК(тромбофилии и У-делеции) и хромозомно(кариотип на двамата) ниво не се променят и се правят еднократно за цял живот.
Останалите, включиитлно имунологичните могат да се променят. Направете ги един - два месеца преди процедурата. С изкюлчение на антифосфолипидните антитела и NK клетките отчасти, за другите има противоречиви данни. Не се стапийсвайте, ако се намерят промени. Има полезна профилактика и в центъра по репродекция я познават добре.

Успех и Късмет

Кременски
dreaming

Мнение от dreaming »

благодаря, д-р Кременски
надявам се всичко да е наред и никога повече да не ми се случват спонтанни аборти. Лек ден/вечер
Заключено