До проф. Кременски - въпрос при проблемно забременяване

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
Polista

До проф. Кременски - въпрос при проблемно забременяване

Мнение от Polista »

Уважаеми проф. Кременски,

Аз съм на 33 години. Със съпруга ми правим опити за забременяване от около 3 години. Имам една спонтанна неуспешна бременност, приключила с неустановена причина в 6 г.седмица през октомври 2009 г. Имам диагноза – хиперпролактинемия и питуитарен аденом на аденохипофизата около 7 мм., установен след Магнитнорезонансно изследване от края на месец юни 2010 г. и се лекувам с Бромокриптин в доза 1 таблетка вечер.
Въпросът ми е необходимо ли е да направим генетични изследвания? И къде бихте ни препоръчали да направим генетична консултация. (Живеем в Пловдив).
Благодаря Ви предварително!

С уважение: П. Тодорова
kremensky

Re: До проф. Кременски - въпрос при проблемно забременяване

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Генетични и други изследвания се препоръчват при 2 и повече спонтанни аборта - в САЩ (3 и повече). Можете да погледнете материалите за спонтанни аборти в "Библиотека, за пациента" в тази страница. Много често провеждането им има положителен психологически ефект - "направих всичко". В този смисъл могат да се направят и при един спонтанен аборт.
В Пловдив има генетична консултация към Университетската болница. Добре е да обсъдите с тях проблема.
Във всеки случай Ви трябва консултация със специалист по репродуктивна медицина - те се намират със сигурност в ин витро центровете.
Надявам се, че поддържате пролактива в норма и ТСХ под 2,5 IU.
Надявам се, че спермограмата при съпруга е в нормална.

Успех

Кременски
Polista

Re: До проф. Кременски - въпрос при проблемно забременяване

Мнение от Polista »

Проф. Кременски, много Ви благодаря за бързия отговор. Благодаря Ви и за насоките, които ми дадохте.
Може би наистина повечето двойки с репродуктивни проблеми правим прекалено много изследвания, понякога и ненужни, но дано това ни помага в психологически аспект...
Спермограмата на мъжа ми има някои малки проблеми, но той посети уролог и ендокринолог, които му предписаха лекарства и витамини и му направиха хормонални изследвания (които са в норма).
Моят пролактин го поддържам в норма и ходя през 2-3 месеца на консултации при ендокринолог.
Но резултатът от ТСХ ми е 2,63 и може би това ще се окаже проблем, след като нормално трябва да бъде под 2,50?

Благодаря Ви отново!
Заключено