Тълкуване на резултат от генетично изследване
Модератор: kremensky
-
vaniakrasi
Тълкуване на резултат от генетично изследване
Професор Кременски , моля за тълкуване на резултат отБХС
посещение от 14.09.2012 възраст 37г.6м. възраст при раждане 37.9 г.в. 18седмици и 6 дни тегло 69.5000 дата уз преглед 13.09.2012 гест.възр. по УЗ /седм. дни/17.5 тип бременност единична BPD /мм/ 42.00
серум за бхс 15-19 г.с. наз 35 год 0л5 ml качествен взет на 14.09.2012
Дородов биохимичен скрининг 15-20 седмици
19г.с. /18+4-19+3/
резултат забременната
вашият риск за болестна Даун е определен на 1 от 1100
вашият риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 13000
вашият риск за дефект на невралната тръба /коремна стена нисък
допълнителна информация за конслнтиращия лекар
free-bcg/бета-хорионгонадотропин MoM 1.01 част от медианата/Mo/
AFP/алфа-фетопротеин/ MoM 1.08 част от медианата/Mo/
възрастовият /статистически /риск за болест на Даун /Т21/ 1 от 220
възрастовият /статистически /риск за болест на Едуардс /т18/ 1 от 2000
бих искала да зная дали е съществено за резултата определената възраст при раждане записано е 37.9 а аз ще бъда на 37.11 и не съм сигурна дали точно е определана гестационната възраст според ПРМ -която беше 10.05.2012
благодаря предварително за отговора
посещение от 14.09.2012 възраст 37г.6м. възраст при раждане 37.9 г.в. 18седмици и 6 дни тегло 69.5000 дата уз преглед 13.09.2012 гест.възр. по УЗ /седм. дни/17.5 тип бременност единична BPD /мм/ 42.00
серум за бхс 15-19 г.с. наз 35 год 0л5 ml качествен взет на 14.09.2012
Дородов биохимичен скрининг 15-20 седмици
19г.с. /18+4-19+3/
резултат забременната
вашият риск за болестна Даун е определен на 1 от 1100
вашият риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 13000
вашият риск за дефект на невралната тръба /коремна стена нисък
допълнителна информация за конслнтиращия лекар
free-bcg/бета-хорионгонадотропин MoM 1.01 част от медианата/Mo/
AFP/алфа-фетопротеин/ MoM 1.08 част от медианата/Mo/
възрастовият /статистически /риск за болест на Даун /Т21/ 1 от 220
възрастовият /статистически /риск за болест на Едуардс /т18/ 1 от 2000
бих искала да зная дали е съществено за резултата определената възраст при раждане записано е 37.9 а аз ще бъда на 37.11 и не съм сигурна дали точно е определана гестационната възраст според ПРМ -която беше 10.05.2012
благодаря предварително за отговора
Re: Тълкуване на резултат от генетично изследване
Здравейте Госпожо,
Посоченият от Вас риск е около и под 0,1% - нисък (1:1100).
И двата кръвни показатели са близко до медианата (средната) на нормата.
По действащите в момента нормативни документи Вие имате право да направите амниоцентеза
Само амниоцентезата дава 100% диагностика за хромозомни болести.
Но рискът при амниоцентезата е около 1:250 (0,4%). Поради тази причина аз нямам право да обсъждам варианта амниоцентеза.
За изчисляване на риска е по-важно определянето на срока на бременността по ултразвук (BPD) към датата на кръвното изследване, а не изчислената по ПРМ дата на раждане.
Както при всяка бременна, силно се препоръчва провеждането на разширена фетална анатомия в специализиран център.
При не отчитане на ултразвукови отклонения може да се приеме, че рискът наистина е нисък.
При тези резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Посоченият от Вас риск е около и под 0,1% - нисък (1:1100).
И двата кръвни показатели са близко до медианата (средната) на нормата.
По действащите в момента нормативни документи Вие имате право да направите амниоцентеза
Само амниоцентезата дава 100% диагностика за хромозомни болести.
Но рискът при амниоцентезата е около 1:250 (0,4%). Поради тази причина аз нямам право да обсъждам варианта амниоцентеза.
За изчисляване на риска е по-важно определянето на срока на бременността по ултразвук (BPD) към датата на кръвното изследване, а не изчислената по ПРМ дата на раждане.
Както при всяка бременна, силно се препоръчва провеждането на разширена фетална анатомия в специализиран център.
При не отчитане на ултразвукови отклонения може да се приеме, че рискът наистина е нисък.
При тези резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
-
ekaterina hristova
Здравейте, Д-р Кременски.
поставена съм поставена пред дилема. На 40 навършени години съм. На 17.09.2012 г. си направих БХС и резултатът ми е AFP 34.5 g/ml, HCG 43353.0 mlU/ml, uE3 /свободен естриол 9,54 ng/ml. Според това иследване биохимичния риск за тризомия 21 е 1:126, а риск за възрастта на майката е 1:84, биохимичен риск за тризомия 18 е 1:5026 и риск за дефект на невралната тръба е < 1:10000. Притеснява ме увеличения риск за синдрома на Даун.
Имам няколко въпроса: Задължително ли е да правя амниоцентеза. Ао си запиша час при вас за амниоцентеза може ли да ми бъде направен от вас преди това пр. фетална морфология и може ли този преглед да открие евентуални индикации за наличието на синдром на Даун у плода или да отхвърли категорично такива.
Ако следва да правя амниоцентеза колко дни е престоя в болницата (от провинцията съм, не съм от София) и съответно сумата, която следва да заплатя за това (с непрекъсвани здравни осигуровки съм)
поставена съм поставена пред дилема. На 40 навършени години съм. На 17.09.2012 г. си направих БХС и резултатът ми е AFP 34.5 g/ml, HCG 43353.0 mlU/ml, uE3 /свободен естриол 9,54 ng/ml. Според това иследване биохимичния риск за тризомия 21 е 1:126, а риск за възрастта на майката е 1:84, биохимичен риск за тризомия 18 е 1:5026 и риск за дефект на невралната тръба е < 1:10000. Притеснява ме увеличения риск за синдрома на Даун.
Имам няколко въпроса: Задължително ли е да правя амниоцентеза. Ао си запиша час при вас за амниоцентеза може ли да ми бъде направен от вас преди това пр. фетална морфология и може ли този преглед да открие евентуални индикации за наличието на синдром на Даун у плода или да отхвърли категорично такива.
Ако следва да правя амниоцентеза колко дни е престоя в болницата (от провинцията съм, не съм от София) и съответно сумата, която следва да заплатя за това (с непрекъсвани здравни осигуровки съм)
Здравейте,
Правя две уговорки. Аз не съм АГ-специалист и този резултат не е от нашата лаборатория. Приемам, че изследването е направено коректно.
Посоченият от вас риск от 1:126 е около 0,8%.
Той се формира предимно от възрастовия риск - 1:84 (около 1,2%).
Ако се проведе разширена фетална анатомия в спициализиран център и не се открият някакви белези за Даун, може да се смята, че рискът Ви е значимо по-нисък. Тя се препоръчва на всички бременни, независимо от решението им "за" или "против" амниоцентеза.
И все пак, само амниоцентезата дава 100% диагностика.
Процедурата е кратка, не болезнена, безплатна и след 4 дни имате резултат.
Престоят в болницата е до 3 дни.
Рискът при амниоцентезата е около 1:300 (0,33%).
Необходими са: Направление №7, кръвна картина с протромбиново време от последната седмица,
кръвна група и кръвните Ви изследвания за СПИН и хепатит.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Правя две уговорки. Аз не съм АГ-специалист и този резултат не е от нашата лаборатория. Приемам, че изследването е направено коректно.
Посоченият от вас риск от 1:126 е около 0,8%.
Той се формира предимно от възрастовия риск - 1:84 (около 1,2%).
Ако се проведе разширена фетална анатомия в спициализиран център и не се открият някакви белези за Даун, може да се смята, че рискът Ви е значимо по-нисък. Тя се препоръчва на всички бременни, независимо от решението им "за" или "против" амниоцентеза.
И все пак, само амниоцентезата дава 100% диагностика.
Процедурата е кратка, не болезнена, безплатна и след 4 дни имате резултат.
Престоят в болницата е до 3 дни.
Рискът при амниоцентезата е около 1:300 (0,33%).
Необходими са: Направление №7, кръвна картина с протромбиново време от последната седмица,
кръвна група и кръвните Ви изследвания за СПИН и хепатит.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Здравейте професор Кременски,
Имам направено изследване на БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ.
Може ли да ми коментирате резултатите?
Благодаря Ви предварително!
посещение от: 24.09.2012, възраст: 34год.9мес., забележки: Възраст при раждането: 35.3 Г.В.: 12седмици 5дни, Тегло (кг .): 75.000, Дата УЗ преглед:21.09.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм):61.40, Nuchal Translucency (мм): 2.30, Костици на носа: Налична
***РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА***
Рискът от болест на Даун е определен на 1:2300
Рискът от болест на Едуардс е определен на 1:100000
Рискът от болест на Патау е определен на 1:100000
Рискът от болест на Търнер е определен на 1:100000
Рискът от болест на Триплоидия е определен на 1:100000
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Биохимичен риск за болест на Даун(Т21) е 1:1000
Възрастовият риск за болест на Даун(Т21) е 1:410
Възрастовият риск за болест на Едуардс(Т18) е 1:3600
Възрастовият риск за болест на Патау(Т13) е 1:11000
Възрастовият риск за болест на Търнер е 1:6900
Възрастовият риск за болест на Триплоидия(немоларна) е 1:100000
Биохимични и УЗ показатели :
PAPP-A(плацентарен протеин) МоМ - 0,99
Free - bCG/бета - хорионгонадотрОпин - 1,13
NT(нухална транслусенция) - 2.3
NT(нухална транслусенция) МоМ - 1.47
Имам направено изследване на БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ.
Може ли да ми коментирате резултатите?
Благодаря Ви предварително!
посещение от: 24.09.2012, възраст: 34год.9мес., забележки: Възраст при раждането: 35.3 Г.В.: 12седмици 5дни, Тегло (кг .): 75.000, Дата УЗ преглед:21.09.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм):61.40, Nuchal Translucency (мм): 2.30, Костици на носа: Налична
***РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА***
Рискът от болест на Даун е определен на 1:2300
Рискът от болест на Едуардс е определен на 1:100000
Рискът от болест на Патау е определен на 1:100000
Рискът от болест на Търнер е определен на 1:100000
Рискът от болест на Триплоидия е определен на 1:100000
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Биохимичен риск за болест на Даун(Т21) е 1:1000
Възрастовият риск за болест на Даун(Т21) е 1:410
Възрастовият риск за болест на Едуардс(Т18) е 1:3600
Възрастовият риск за болест на Патау(Т13) е 1:11000
Възрастовият риск за болест на Търнер е 1:6900
Възрастовият риск за болест на Триплоидия(немоларна) е 1:100000
Биохимични и УЗ показатели :
PAPP-A(плацентарен протеин) МоМ - 0,99
Free - bCG/бета - хорионгонадотрОпин - 1,13
NT(нухална транслусенция) - 2.3
NT(нухална транслусенция) МоМ - 1.47
Здравейте Госпожо,
Посоченият от Вас риск е около 2,3 пъти по-нисък от 0,1% (1:2300).
За по-висока сигурност се препоръчва провеждането и на втория скрининг 15+ седмица и изчисляване на обединен (интегриран) риск от двата скрининга.
Добре е ултразвуковото изследване в 15+ седмица да се проведе в специализиран център или в Майчин дом.
Силно се препоръчва провеждането на разширена фетална анатомия в специализиран център в 18-22 седмица.
При посочените от Вас резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Посоченият от Вас риск е около 2,3 пъти по-нисък от 0,1% (1:2300).
За по-висока сигурност се препоръчва провеждането и на втория скрининг 15+ седмица и изчисляване на обединен (интегриран) риск от двата скрининга.
Добре е ултразвуковото изследване в 15+ седмица да се проведе в специализиран център или в Майчин дом.
Силно се препоръчва провеждането на разширена фетална анатомия в специализиран център в 18-22 седмица.
При посочените от Вас резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Здравейте професор Кременски!
Бих искала да коментирате резултатите на направения ми БИОХИМИЧЕН СКРИНИН
Предварително Ви благодаря!
посещение от 08.11.2012г, възраст34г.3мес., забележки: възраст при раждането 34,8г. Г.В. 11 седмици и 4 дни.Тегло 82 кг. Дата Уз преглед:06.11.2012г. Тип на бременост: Единична, GRL( мм): 47,00р Nuchal Translucency ( мм ): 1,30
***Резултат за бременната жена***
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН е 1 от 380 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОДИЯ е 1 от 100000 бременни
* ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Биохимичен скрининг за болест на ДАУН( Ш21) е 1 от 75 бременни
Възрастовия риск за болест на ДАУН ( Т21 ) е 1 от 450 бременни
Възрастовия риск за болест на ЕДУАРДС ( Т18) е 1 от 4000 бременни
Възрастовия риск за болест на ПАТАУ ( Т13) е 1 от 12000 бременни
Възрастовия риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6900 бременни
Възрастовия риск за ТРИПЛОДИЯ (нормална) е 1 от 100000 бременни
***Биохимични и УЗ показатели ***
PAPP-A (плацентарен протеин) МоМ 0,51 част от медианата (Мо)
Free - bCG ( бета-хорионгонадотропин) МоМ 3,16 част от медианата ( Мо)
NT ( нухална транслусенция ) =<3 1,3 mm
NT ( нухална транслусенция ) Мом 1,06 част от медианата (Мо)
Бих искала да коментирате резултатите на направения ми БИОХИМИЧЕН СКРИНИН
Предварително Ви благодаря!
посещение от 08.11.2012г, възраст34г.3мес., забележки: възраст при раждането 34,8г. Г.В. 11 седмици и 4 дни.Тегло 82 кг. Дата Уз преглед:06.11.2012г. Тип на бременост: Единична, GRL( мм): 47,00р Nuchal Translucency ( мм ): 1,30
***Резултат за бременната жена***
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН е 1 от 380 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР е 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОДИЯ е 1 от 100000 бременни
* ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Биохимичен скрининг за болест на ДАУН( Ш21) е 1 от 75 бременни
Възрастовия риск за болест на ДАУН ( Т21 ) е 1 от 450 бременни
Възрастовия риск за болест на ЕДУАРДС ( Т18) е 1 от 4000 бременни
Възрастовия риск за болест на ПАТАУ ( Т13) е 1 от 12000 бременни
Възрастовия риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6900 бременни
Възрастовия риск за ТРИПЛОДИЯ (нормална) е 1 от 100000 бременни
***Биохимични и УЗ показатели ***
PAPP-A (плацентарен протеин) МоМ 0,51 част от медианата (Мо)
Free - bCG ( бета-хорионгонадотропин) МоМ 3,16 част от медианата ( Мо)
NT ( нухална транслусенция ) =<3 1,3 mm
NT ( нухална транслусенция ) Мом 1,06 част от медианата (Мо)
Здравейте,
Посоченият от Вас резултат показва риск около 0,27% (1:380).
Той се определя от всички показатели - ултразвукови и кръвни и най-вече от много информативната NT, която е почти равна на медианата (средната) на нормата. Разликата с "биохимичния" скрининг (определен само от кръвните показатели и не се отчита самостоятелно) се дължи на сравнително ниския PAPP-A ("норма над 0,35 МоМ) и високия бета-хорионгонадотропин - "норма" до 2,5 МоМ. Сравнително често срещани стойности при случаи без Даун.
Не виждам силно информативния ултразвуков показател за наличие/липса на костици на носа.
Препоръчва се:
1) "контролна" ранна фетална анатомия в специализиран център (Марков, Фемина) за уточняване на костиците на носа и др. ултразвукови маркери;
2) провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица и изчисляване на обединен риск от двете изследвания;
3) с двете изследвания, провеждане на безплатна консултация в 212 кабинет на Майчин дом, евентуална корекция на изчисленията и вземане на решение ЗА и ПРОТИВ амниоцентеза.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Посоченият от Вас резултат показва риск около 0,27% (1:380).
Той се определя от всички показатели - ултразвукови и кръвни и най-вече от много информативната NT, която е почти равна на медианата (средната) на нормата. Разликата с "биохимичния" скрининг (определен само от кръвните показатели и не се отчита самостоятелно) се дължи на сравнително ниския PAPP-A ("норма над 0,35 МоМ) и високия бета-хорионгонадотропин - "норма" до 2,5 МоМ. Сравнително често срещани стойности при случаи без Даун.
Не виждам силно информативния ултразвуков показател за наличие/липса на костици на носа.
Препоръчва се:
1) "контролна" ранна фетална анатомия в специализиран център (Марков, Фемина) за уточняване на костиците на носа и др. ултразвукови маркери;
2) провеждане и на втория скрининг в 15+ седмица и изчисляване на обединен риск от двете изследвания;
3) с двете изследвания, провеждане на безплатна консултация в 212 кабинет на Майчин дом, евентуална корекция на изчисленията и вземане на решение ЗА и ПРОТИВ амниоцентеза.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Професор Кременски, благодаря Ви за бързия и конкретен отговор.
Не зная защо не е отбелязано в данните при направеното ми УЗ на 06.11. за наличието на костицата на носа. При самия преглед наблюдаващата ми докторка ги коментираше, че всичко се развива нормално и че я има костицата на носа, така също и за вратната извивка е нормална. За 28.11. ми е насрочена следващата дата за провеждане на втория скрининг. Надявам се всичко да бъде добре.
На Вас Ви пожелавам здраве.
Не зная защо не е отбелязано в данните при направеното ми УЗ на 06.11. за наличието на костицата на носа. При самия преглед наблюдаващата ми докторка ги коментираше, че всичко се развива нормално и че я има костицата на носа, така също и за вратната извивка е нормална. За 28.11. ми е насрочена следващата дата за провеждане на втория скрининг. Надявам се всичко да бъде добре.
На Вас Ви пожелавам здраве.
Здравейте,
Това, което съобщавате за "налична" костица на носа е много обнадеждаващо.
Между "няма", "не е отбелязано" и "има" разликата в изчисляването на риска може да бъде в пъти (порядъци).
Известно е, че над 70% от случаите с Даун и др. хромозомни болести "няма" костици на носа.
Силно се надявам, че при Вас всичко ще бъде наред.
Много информативна и не бива да се пропуска "разширената фетална анатомия" в 18-22 седмица, проведена в СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР, независимо от решението ЗА и ПРОТИВ амниоцентеза.
Успех
Това, което съобщавате за "налична" костица на носа е много обнадеждаващо.
Между "няма", "не е отбелязано" и "има" разликата в изчисляването на риска може да бъде в пъти (порядъци).
Известно е, че над 70% от случаите с Даун и др. хромозомни болести "няма" костици на носа.
Силно се надявам, че при Вас всичко ще бъде наред.
Много информативна и не бива да се пропуска "разширената фетална анатомия" в 18-22 седмица, проведена в СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР, независимо от решението ЗА и ПРОТИВ амниоцентеза.
Успех