Запитване

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
Jennyta

Запитване

Мнение от Jennyta »

Здравейте проф. Кременски!

Благодаря искрено, че все още има такива лекари като Вас! На 28 години съм. Искам да се допитам до Вас относно две неща: първото е относно направеният ми ранен биохимичен скрининг. Резултатите са следните:

БХС 11-14 седмица
13 г. с.
Резултат за бременната жена
Вашият риск за болест на Даун е 1 от 22000 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс е 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау е 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болестта на Търнер е 1 от 100000 бременни
Вашият риск за Триплоидия е 1 от 100000 бременни

Допълнителна информация за консултиращия лекар

Биохимичен риск за болест на Даун 1 от 8100
Възрастов риск за болест на Даун 1 от 1100
Възрастов риск за болестта на Едуардс 1 от 10000
Възрастов риск за болест на Патау 1 от 30000
Възрастов риск за болест на Търнер 1 от 6200
Възрастов риск за Триплоидия 1 от 100000

Биохимични и УЗ показатели

PAPP-A 3067.2 mU/ml
PAPP-A Corr. MoM 0.97 mU/l
Free-bIG 20.7 ng/ml
Free-bCG Corr.MoM 0.62 ng/ml
NT 1.3 mm
NT Corr.MoM 0.8 mm

Въпросът ми е необходимо ли е да направя по-късния БХС?
И вторият ми въпрос е следният: тъй като в рода си имам роднина страдащ от Биполярно Aфективно Разстройство, има ли някакво изследване, с което да се прогнозира дали бебето е застрашено от това разстройство?
Предварително Ви благодаря!
kremensky

Re: Запитване

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Рисковете Ви найстина са много ниски.
Потърсете в страницана в информация за бременната и ще намерите "Генетичен календар". В съчатевие с вторият скрининг се покачава надеждността и обхвата на оценката на риска. Най-информативна е в последствие феталната анатомия при експерт по фетална анатомия.

Биполярното разстройство го има във всеки род (честота 1:100). Щом нямате засегнати преки роднини рискат остава, колкото общия за всички.
Няма такова изследване - това не е наследствено закономерно състояние, а по-скоро предразположение, което при наличието на проблеми в множество гени и задължителни външни фактори от околната срида може да се прояви. Мисля, че в момента това не Ви е проблем.

Успех

Кременски
stany70

Мнение от stany70 »

Добро утро, проф. Кременски!

Казвам се Станислава Ганчева Стефанова с ЕГН 7001277950 от гр. Варна. Към настоящия момент съм в 19 г.с. и съм изключително притеснена, че все още не съм получила резултатите от ДНК и цитогенетичния анализ.

Извинете, че Ви безпокоя, но Вие сте единствената ми надежда да получа резултатите си от извършената ми на 22.02.2011 г. амниоцентеза от доц. Виолета Димитрова. Предвид неотложните ми служебни ангажименти се наложи да отпътувам за Варна, още на следващия ден след манипулацията (чувствах се отлично) и поради неспазения задължителен престой от 3 дни в болницата, най - коректно внесох таксата от 150 лева на касата на "Майчин дом" и представих съответния документ. Заплатих си и сумата от 130 лева за цитогенетичния анализ по указание на доц. Георгиева.

Тъй като нямам никакви близки в София, адресирах един плик, с който да ми бъдат изпратени резултатите. С всеки ден напрежението ми нараства, защото не откривам в пощенската кутия така дългоочаквания плик. Наблюдаващият ме акушер- гинеколог допълнително внася смут в душата ми като твърди, че това забавяне не е нормално и е обезпокоително.

Моля Ви най - учтиво, ако е възможно да ми изпратите поне кода на потребител и парола, за да се опитам да си изтегля резултатите по Интернет.

Благодаря Ви предварително и Ви пожелавам дълги години още да съхраните тази безгранична отдаденост и търпение към нас - бъдещите майки.

Станислава Стефанова
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Станислава,

Мойте извинеиня, че не съм видял въпросът Ви.
Няма основание за притеснение.
Момчето няма Даун и най-честите други хромозомни аномалии.
Моля, влезте в "резултати" в началото на страницата и сама ще се уверите.

За цитогенетичният анализ, моля, утре на телефона ми.
Той спокойно може да се изчака.

Бъдете здрави
0886 06 55 11
Заключено