Тълкуване на резултати от БХС2

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
kignatieva

Тълкуване на резултати от БХС2

Мнение от kignatieva »

Здравейте, проф. Кременски!

Благодаря ви за този форум и изключителната ви активност! Надявам се и на мен да отговорите така бързо, тъй като съм много притеснена от резултатите си от БХС2, а на вашето мнение мисля, че мога да се доверя най-много!

Мисля, че не е необходимо да копирам тук толкова много цифри. Това е необходимата информация, за да видите резултатите ми на страницата на НГЛ:

БХС1: Костадинка Василева Тягова / родена на 03.06.1984 / серум, взет на 28.05.2012

БХС2: Костадинка Василева Тягова / родена на 03.06.1984 / серум, взет на 20.06.2012

Мисля, че е важно за спомена също, че 5 дни след взимането на кръв за БХС1 имах леко кървене и гинекологът ми изписа Но шпа 3x1, Дуфастон 3x1 (тогава нямаше никъде Утрогестан), Фолиева киселина по 10 таблетеки на ден и витамин С. Взимах но шпа и дуфастон 5 дни преди взимането на кръв за БХС2, а фолиевата киселина я продължавам по 10 на ден, тъй като напревеният ми тест за тромболфилия показа, че организмът ми не я усвоява добре (нямам тромбофилия). Кървенето изчезна още на другия ден след започването на лекарствата.

Притеснението ми е относно стойността за болест на Даун от БХС2 (17 г.с. 16+4) 1 от 110 бременни. Разбирам, че това е стойността, получена само от кръвта, без да се отчитат измерванията на плода и виждам, че интегрираният риск е с хубав резултат (1 на 8300). Но все пак незнам кое да гледам - всяка стойност по отделно от двата скрининга или интегрирания риск? Моля обяснете ми и ми кажете според вас необходима ли е амниоцентеза? Аз нямам притеснения относно амниоцентезата, бих я направила веднага, ако вие и гинекологът ми препоръчате!

Благодаря ви предварително!
Поздрави
kremensky

Re: Тълкуване на резултати от БХС2

Мнение от kremensky »

Здравейте,

При първия скрининг и при интегрирания риск се отчитат всички показатели.
С много висока сила и при двата са ултразвуковите показатели от първия скрининг.
Силно се надявам, че АГ-специалистът ги е измерил точно.
По принцип при проведен първи скрининг не се отчита самостоятелно втория, а интегрирания риск.
При Вас по-високите стойности на биохимичния скрининг при първия и при втория скрининг се дължат на високия бета-хорионгонадотропин.
Този хормон се влияе от много фактор, като температура на съхраняване, прием но хормони, най-вероятно в случая при Вас и т.н.
Препоръчва се в 18-23 седмица провеждане на разширена фетална анатомия в специализиран център и взимане но решение ЗА или ПРОТИВ амниоцентеза.
Ако при феталната анатомия не се открият някакви маркери за хромозомна болест се приема, че рискът е наистина нисък.
Разбира се само амниоцентезата дава 100% диагноза, но при риск 1:300 (0,33%).

Успех

Кременски
kignatieva

Мнение от kignatieva »

Благодаря Ви, проф. Кременски! Мисля, че малко ме поуспокоихте! Ще коментирам също и със специалист от Пловдив, но все пак безкрайно Ви благодаря за коментара!

Имам само още един въпрос - амниоцентезата се провежда между 16 и 19 седмица, а феталната морфология знам, че се препоръчва в 20. Тогава не е ли късно за амниоцентеза или просто трябва да се изтегли по-напред, за да има време да се вземе решение?

И само още едно нещо, което не разбирам от резулатите на БХС2 - кръвта ми е взета на 20.06.12, това е гестационна възраст 15 седмици и 5 дни, а на поръчката за БХС пише 16 седмици и 4 дни. По надолу в резултатите първо пише 16 г. с. (15+4 - 16+3), а после 17 г. с. (16+4 - 17+3). Предполагам това не са точните седмици и дни по календар, а по данните от ултразвуковия преглед. Така ли е или има друго обяснение?

Отново благодаря!!!
Поздрави!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Амниоцентеза се провежда в 16-22.
С най-нисък риск след 17-та.
За предпочитане 17- 20-та.

Фетална анатомия се провежда в 18-23 седмица
За предпочитане - 18-22.
Двете процедури се припокриват по време.
Например:
- Фетална анатомия в 18-19-та.
- решение за амниоцентеза след 4 дни резултат.
- фетална анатоимя и фетална ефокардиография(на сърцето) в 20-23.

Програмата отчита риска само по ултразвукови данни от т.нар бипариетален диаметър.
Проверява по календар точността на седмицата при първото изследване.
Прави допустими корекции в показателите от първото изследване
Изчислява интегриран риск.
Ако корекциите са недоупстими (разминаване повече от 3 дни с очакваната от програмата дата на първата гестационна седмица) - отказва да изчисли интегриран риск.
При Вас е изичслен такъв.

Дано не съм Ви объркал допълнително.

Успех

Кременски

Успех
kignatieva

Мнение от kignatieva »

Много Ви благодаря отново, проф. Кременски!

Днес говорих с гинеколога си и реших да направя амниоцентезата. Препоръча ми Майчин дом, но не успях да се свържа с никой там, пробвах поне 10 телефона... бихте ли ми обяснили на кратко поне от къде трябва да започна, за да си запазя час? Къде точно се провежда? Остава ли се в болница или си тръгвам веднага след процедурата? Какви направления и изследвания трябва да нося? Какви изследвания включва и допълнително ли се заплаща за ДНК анализ, цитогенетичен анализ и ензимен анализ? Какви реакции могат да се очакват и колко време след пороцедурата?

Разбирам, че това са много въпроси, на които сигурно някъде има публикувани отговори, но не успявам да намеря нищо, а трябва да направя процедурата тази седмица, а и не съм от София... Моля Вас, тъй като явно сте единственият готов да помага в такива ситуации! Благодаря Ви предварително!!!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Мойте извинения за "предложеното Ви обслужване".
За мое съжалеине аз съм пенсионер, а наследниците ми не желаят да спазват стандарти.
Нещо повече, и други не желаят да има европейски стандарти.

Амниоцентезата е не болезвена, кратка, безплатна процедура и след 4 работни дни имате реузлтат със 100% диагноза за хромозомна болест.
За целта е необходимо:
1) Да се запишете на тел. 468 ил 469 - пред тях 9172.
2) Да имате направлеине № 7 за приемане до 3 дни в болница.
3) Да имате обща кръвна картина с протромбионво верме.
4) Да имате кръвна група и резултатите от СПИН и ХЕПАТИТ
5) Да се опитате да бъдете спокойна.
6) Да се появите в 8:30 в кабинет 212 - поликлиника на Майичн дом.
В кабинета ще Ви предложат консултация и един от двата метода за изследване - ДНК или хромозомен.
Рискът от процедурата е нисък - 1:300 (0,33%).
Вие мажете да изберете и двата, но единя ще бъде платен - 130 лева.
Всичко това можете да намерите по-подробно в първата страница на сайта.

Можете да разчитате на съдействие и безплатна консултация на място - 14ти етаж.

Успех

Кременски
0886 06 55 11
kignatieva

Мнение от kignatieva »

ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТНОВО, ПРОФ. КРЕМЕНСКИ!!!

Днес наистина успях да се свържа с НГЛ и да си запазя час, намерих и информацията на този сайт. Нещата малко ми се поизясниха. Сега само се моля процедурата да мине без усложнения, а за резултатите не се тревожа толкова, може би защото така любезно ми обяснихте, че резултатите от кръвта + измерванията на плода от БХС са добри.

Желая Ви всичко най-добро засега! Дано още много дълго време помагате на хора като мен!

Поздрави!
Костадинка
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Операторите са добри.
Можете да изберете някой на когото "вярвате" повече или сте чули по-добри отзиви за него.
Не забравяте, основният риск е безпокойството.
"Молете се", но умерено.
Рискът е нисък.

Успех

Кременски
Заключено