4 спонтанни аборта след направени изследвания

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
Dicheva

4 спонтанни аборта след направени изследвания

Мнение от Dicheva »

Здравейте отново, проф. Кременски!

Миналата година по това време се случи вторият ми аборт - мисед, в 7-8 седмица. След него Ви бях писала, а Вие ме насочихте към специалисти във Варна, от където съм. Направихме кариотипиране, изследване за тромбофилии, имунологични изследвания, хормонални, спермограма, щитовидна жлеза, инфекции....от цялата работа излезе неусвояемост на фолиева киселина, за което ми беше изписан Неофолик Мета. След това се случи още един аборт, плодът беше спрял развитието с в 5 седмица.
Забременях отново сега през март и веднага започнах терапия с фраксипарин и аспирин протект през ден, назначена ми от Д-р Константинова (Ваша колежка от Варна) и АГ-специалиста, който посещавам. За съжаление до миналата седмица (7 г.с.) нещата вървяха добре, но днес се установи, че вече плода няма сърдечна дейност и няма околоплодна течност. Мнението на АГ-специалиста е, че нещо сякаш "изсмуква" околоплодните води и след доста оглеждане каза, че вероятно става въпрос за някоя от онези генетични болести, при които примерно оцеляват само момченцата или само момиченцата...не мога точно да възстановя казаното.
Моля за Вашето мнение по въпроса! Какво може да се направи, за да минимизирам рискът от пета неуспешна бременност. Какви са точно тези генетични болести? Това означава ли, че шансовете за нормална бременност, износена до край са минимални, поради малшанса да се "напаснат" правилните гени? Извинявам се за объркания пост, но наистина вече не знам какво да направя.

С уважение,

С. Дичева
kremensky

Re: 4 спонтанни аборта след направени изследвания

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо Дичева,

Моите най-искрени съчувствия за случилото се.
Моля, не изпадайте в паника и чувството, че не е направено "всичко възможно" от ваша страна.
За съжаление при всяка бременност остава риск 25-30%, които никой не може да контролира на настоящия етап.
Но нека не забравяме, че шансът за успешна бременност остава винаги по-висок.
След появата на първия цикъл можете да изследвате само - антифосфолипидни антитела и ТСХ за щитовидната жлеза.
Другите показатели (кариотип и тромбофилии) не се променят.
Не спирайте фолиевата киселина.
Без да броите първия цикъл, трябва да са налице поне 2 цикъла с период не по-дълъг от 30 дни (първи - първи ден)
Това с генетичната селекция на "момчета" и "момичета" е твърде хипотетично като причина за ранни аборти.

Кураж Госпожо. Малко е вероятно всеки път да се попада в некотролируемите събития.

Успех

Кременски
Dicheva

Мнение от Dicheva »

Благодаря от сърце за отговорът Ви! Антифосфолипидни антитела съм изследвала и бяха в норма, освен това правих терапия с хепарин, която се прилага и при завишени АФА. От цялата тази история най-много ме притеснява да не е генетичен проблемът ни. Няма много информация относно тези генетични болести, които причиняват ранни аборти, затова се обърнах към Вас. По някаква моя си логика стигам до извод, че дори и да има такива "лоши гени", то шансът да са лоши при мен и при съпругът ми едни и същи гени, сякаш е минимален...не знам дали разсъждавам правилно. За всичко друго зная, че има начини, затова гените ме тормозят толкова и задавам въпроси в тази връзка.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте отново,

Правилно разсъждавате.
Всички носим "лоши" варианти на ДНК участъци в гените и извън гените.
Но, Природата е "помислила" за това - всеки път комбинациите са различни.
Да се надяваме, че следващия път тя ще бъде благоприятна.
Предложението ми за изследванията беше продиктувано от това, че тези параметри са променливи. Вие сте напълно права, че дори и да се отрие нещо профилактиката е една и съща.
И все пак, хормона ТСХ е безплатно и достъпно изследване и лесно се коригира, ако стойността е над 2,5 Е.

Поздрави
Dicheva

Мнение от Dicheva »

Благодаря за пореден път! Ще последвам съветите Ви!

Всичко добро Ви желая от сърце!
Dicheva

Мнение от Dicheva »

Здравейте отново!

Интересува ме при тази ситуация при нас, с всички тези аборти в 6-8 седмица, (най-вече при тези аборти със спиране на сърдечна дейност в 7 седмица), има ли смисъл да търсим причини в сперматозоидите. Нужно ли е да направи съпругът ми изследване за ДНК фрагментация на сперматозоидите и евентуално, ако има смисъл и все пак нещо там излезе, че не е наред, има ли начин резултатите да бъдат подобрени. Навсякъде има толкова противоречива информация, затова се обръщам към Вас отново, за да чуя едно компетентно мнение. Благодаря предварително и за пореден път!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Вие сте абсолютно права. Днес прегледах, да не би нещо да се е случило ново по въпроса. За съжаление отново продължават противоречиви данни от не съвсем добре контролирани проучвания. Поради тази причина, лично аз продължавам да се придържам към двата материала от първа страница. Те продължават да бъдат най-широко подкрепяните препоръки от американската асоциация по репродуктивна медицина.
Повишената фрагментация на ДНК при сперматозоидите има отношение преди всичко към зачеването. Да, някои твърдят, че има връзка и към много ранните аборти, които по принцип не се регистрират като събитие, "закъснение от 2-3 дни". Ако повишена фрагментация се регистрира има известна възможност да се повлияе. Например, ако е от варикоцеле (разширени вени на тестисите) с операция или в други случаи чрез стимулиране с витамини и хранителни добавки.
Мисля, че е много важно да се опитате максимално да се отървете от синдрома "не знаем причината", "пропускаме нещо", "не направихме всичко" и т.н.
Ако имате път до София, можем да обсъдим проблема и да се проведат консултации в нашия център по репродуктивна медицина.

Успех

Кременски
Заключено