Уважаеми Д-р Кременски ,
Казвам се Елинка, почти на 43 години, от Пловдив.
Бременна съм - 8гс. Първото си дете родих със секцио / в Солун/, преди 1 година - IUGR-1,820kg - 40гс +1 ден. За щастие нямаме проблеми.
Имах изключително лека и безпроблемна бременност до 45дни преди термин, когато се установи, че бебето е съразмерно, но по-малко. Не ми беше предписано лечение - дори аспирин не съм пила. Не съм приемала никакви медикаменти, освен желязо и фолиева киселина. Правих още 2 ултразвука и чак в деня на термина наблюдаващия ме доктор видя, че детенцето е много малко и отделните части на тялото са несъразмерно развити. Не ми е правил доплер. Впоследствие изследването на плацентата показва някакви запушени кръвоносни съдове и е с тегло 300гр.
И двата пъти забременях по естествен начин.Не пуша, не употребявам алкохол и наркотици. Не съм правила аборти.
Нямам никакви оплаквания досега. Направих пълни кръвни изследвания - всичко ми е в норма _ вкл. протромбиново време, aPTT . Без никакви други специфични изследвания ми назначиха Innohep - 4500 anti-Factor Xa IU/ 0,45 ml - инжекции, които аз не прилагам към момента.
Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите на следните 2 въпроса:
1.Безопасно ли е да прилагам тези инжекции и да кърмя? Или е по-добре да се отбием?
2. Какво по Ваша преценка трябва да направя, за да избегна или намаля риска повторно да има изоставане в развитието на плода. Какви изследвания според Вас са необходими освен стандартния скрининг за хромозомни аномалии?
Моля, извинете ме, ако излизам от обхвата на консултациите.
С уважение и надежда за отговор
Елинка Мицова
на 43 години, 8 гс, какви генетични изследвания
Модератор: kremensky
Re: на 43 години, 8 гс, какви генетични изследвания
Здравейте Госпожо Мицова,
Аз не съм АГ- специалист.
По принцип, първо се изследва човек за предразположение към тромбози (тромбофиили) и тогава се назначава профилактика.
Този вид хепарин не е много популярен у нас, но няма данни, че би могъл да доведе до увреждане при бебето и при Вас.
За да бъдете съвсем спокойна, моля, обърнете се към доц. Карагьозова (0887 38 03 48). Тя е специалист при "рискови" бременности и много добър специалист по фетална анатомия при последващите изследвания в 11-14 седмица за оценка на риска от хромозомни болести.
Успешна бременност.
Кременски
Аз не съм АГ- специалист.
По принцип, първо се изследва човек за предразположение към тромбози (тромбофиили) и тогава се назначава профилактика.
Този вид хепарин не е много популярен у нас, но няма данни, че би могъл да доведе до увреждане при бебето и при Вас.
За да бъдете съвсем спокойна, моля, обърнете се към доц. Карагьозова (0887 38 03 48). Тя е специалист при "рискови" бременности и много добър специалист по фетална анатомия при последващите изследвания в 11-14 седмица за оценка на риска от хромозомни болести.
Успешна бременност.
Кременски