Тълкуване на резултат от генетично изследване
Модератор: kremensky
Re: Тълкуване на резултат от генетично изследване
Здравейте,
Моля, трите имена на съпруга и рождената дата на е-поща kremensk@yahoo.com
Моля, сканирайте резултата от скрининга и го изпратете като прикачен файл.
Успех
Кременски
Моля, трите имена на съпруга и рождената дата на е-поща kremensk@yahoo.com
Моля, сканирайте резултата от скрининга и го изпратете като прикачен файл.
Успех
Кременски
Професор Кременски,
след мисед аборт (след инвитро) направихме изследване на кариотипа на мен и на съпруга ми. Знам, че един аборт не е показателен, но искахме да се успокоим.
Резултатите са сателитен полиморфизъм 21ps+, 22ps+ при мен и сателитен полиморфизъм 22ps+ при него.
Обясниха ми, че това било често срещано явление и по-скоро няма отношение към аборта. Какво е Вашето мнение и какви са потенциалните опасности при успешна бременност?
Това може ли да има отношение към диагнозата астенозооспермия на мъжа ми?
Благодаря Ви предварително!
след мисед аборт (след инвитро) направихме изследване на кариотипа на мен и на съпруга ми. Знам, че един аборт не е показателен, но искахме да се успокоим.
Резултатите са сателитен полиморфизъм 21ps+, 22ps+ при мен и сателитен полиморфизъм 22ps+ при него.
Обясниха ми, че това било често срещано явление и по-скоро няма отношение към аборта. Какво е Вашето мнение и какви са потенциалните опасности при успешна бременност?
Това може ли да има отношение към диагнозата астенозооспермия на мъжа ми?
Благодаря Ви предварително!
Здравейте отново професор Кременски,
искам само да ви уведомя че съм изпратила резултатите от БХС и имената на съпруга ми на посочената е-поща от Вас.Очаквам и вашето мнение
Благодаря отново
искам само да ви уведомя че съм изпратила резултатите от БХС и имената на съпруга ми на посочената е-поща от Вас.Очаквам и вашето мнение
Благодаря отново
Здравейте професор Кременски,
При изследван кариотип след мисед аборт (знам, че при един аборт се смята, че е рано за такова изследване, но все пак решихме да го направим) излезе сателитен полиморфизъм на 21sp+ и 22sp+ при мен и сателитен полиморфизъм на 22sp+ при мъжа ми.
Обясниха ми, че това е сравнително често срещано, но ме интересува по-конкретно:
1. може ли това да е причина за аборта?
2. възможни ли са проблеми при успешна бременност?
3. възможно ли е това да е причина за астенозооспермия при мъжа ми?
Предварително благидаря за отговора!
При изследван кариотип след мисед аборт (знам, че при един аборт се смята, че е рано за такова изследване, но все пак решихме да го направим) излезе сателитен полиморфизъм на 21sp+ и 22sp+ при мен и сателитен полиморфизъм на 22sp+ при мъжа ми.
Обясниха ми, че това е сравнително често срещано, но ме интересува по-конкретно:
1. може ли това да е причина за аборта?
2. възможни ли са проблеми при успешна бременност?
3. възможно ли е това да е причина за астенозооспермия при мъжа ми?
Предварително благидаря за отговора!
Професор Кременски изпратила съм ви резултатите от БХС и имената с рожденна дата на съпруга ми на е-поща.
Здравейте,
По въпросът за намерените цитогенетични отклонения най-добрият експерт е д-р Въжарова.
Можете да и се обадите на тел. 0898202097.
Разбира се е най-добре да се срещнете с нея на 14-ти етаж в Майчин дом или да й изпратите сканиран резултат.
По принцип се приема, че това са отклонения, които не са свързани със здравословни проблеми.
Успех
Кременски
По въпросът за намерените цитогенетични отклонения най-добрият експерт е д-р Въжарова.
Можете да и се обадите на тел. 0898202097.
Разбира се е най-добре да се срещнете с нея на 14-ти етаж в Майчин дом или да й изпратите сканиран резултат.
По принцип се приема, че това са отклонения, които не са свързани със здравословни проблеми.
Успех
Кременски
Привет и от мен,професор Кременски.
Моля за разтълкуване на резултатите от скрининга,понеже немога да си ги разгадая,и най-вече дали има основание за някакво притеснение за момента.Предварително Ви благодаря!
ДНК22121982, родена: 22.12.1982, регистр.: 06.03.2012 13,44
посещение от: 06.03.2012 13,44, възраст: 29год.2мес., забележки: ИЗПРАТЕНА ОТ: Д-р Сефанов, Стара Загора Възраст при раждането: 29 .7 Г.В.: 13седмици 1дни, Тегло (кг.): 48.000, Дата УЗ преглед:04.03.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм): 68.00, Nuchal Translucency
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) под 35 год. 0.5 мл, Качествен
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 1200 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ e 1 от 100000 бременни
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *
Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) e 1 от 140 бременни H
Възрастовият риск за болест на ДАУН (T21) е 1 от 1000 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 9000 бременни
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 27000 бременни
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6300 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
***** Биохимични и УЗ показатели *****
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 1.04 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 5.04 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.1 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.66 част от медианата (Mo)
Брой изследвания: 15
"Оц" - оценка: H=Високо-отклонение HH=Високо-патология L=Ниско-отклонение LL=Ниско-патология ??=Неинформативно
КОМЕНТАРИ:
1) При риск над 1 от 100 (1%) – напр. 1 от 50 (2%), се препоръчва генетична консултация и се обсъжда дородова диагностика. При по-нисък риск – напр. 1 от 500 (0,2%), се препоръчва консултация с компетентен лекар и допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с. за
ВНИМАНИЕ! Надеждността на тези изследвания силно зависи от точното измерване на ултразвуковите параметри CRL, NT и NB. Лабораторията не носи отговорност за некоректно измерени ултразвукови маркери.
При ВСИЧКИ БРЕМЕННИ жени се препоръчва СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО изследване:
1) след 15 г.с. - за отхвърляне на дефекти на невралната тръба (Спина бифида и др. тежки дефекти).
2) за "ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ" в 19-23 г.с. - от висококвалифициран АГ специалист.
Моля за разтълкуване на резултатите от скрининга,понеже немога да си ги разгадая,и най-вече дали има основание за някакво притеснение за момента.Предварително Ви благодаря!
ДНК22121982, родена: 22.12.1982, регистр.: 06.03.2012 13,44
посещение от: 06.03.2012 13,44, възраст: 29год.2мес., забележки: ИЗПРАТЕНА ОТ: Д-р Сефанов, Стара Загора Възраст при раждането: 29 .7 Г.В.: 13седмици 1дни, Тегло (кг.): 48.000, Дата УЗ преглед:04.03.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм): 68.00, Nuchal Translucency
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) под 35 год. 0.5 мл, Качествен
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 1200 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ e 1 от 100000 бременни
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *
Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) e 1 от 140 бременни H
Възрастовият риск за болест на ДАУН (T21) е 1 от 1000 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 9000 бременни
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 27000 бременни
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6300 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
***** Биохимични и УЗ показатели *****
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 1.04 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 5.04 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.1 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.66 част от медианата (Mo)
Брой изследвания: 15
"Оц" - оценка: H=Високо-отклонение HH=Високо-патология L=Ниско-отклонение LL=Ниско-патология ??=Неинформативно
КОМЕНТАРИ:
1) При риск над 1 от 100 (1%) – напр. 1 от 50 (2%), се препоръчва генетична консултация и се обсъжда дородова диагностика. При по-нисък риск – напр. 1 от 500 (0,2%), се препоръчва консултация с компетентен лекар и допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с. за
ВНИМАНИЕ! Надеждността на тези изследвания силно зависи от точното измерване на ултразвуковите параметри CRL, NT и NB. Лабораторията не носи отговорност за некоректно измерени ултразвукови маркери.
При ВСИЧКИ БРЕМЕННИ жени се препоръчва СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО изследване:
1) след 15 г.с. - за отхвърляне на дефекти на невралната тръба (Спина бифида и др. тежки дефекти).
2) за "ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ" в 19-23 г.с. - от висококвалифициран АГ специалист.
Професор Кременски, благодаря за отговора.
Ще се свържа с д-р Въжарова.
Ще се свържа с д-р Въжарова.
Здравейте отново професор Кременски,
изпратила съм резултатите от БХС и имената на съпруга ми на посочената е-поща от Вас.Искам и вашето мненкие да ли е необходима амниоцентеза поради факта че съпруга ми е със спинална мускулна атрофия тип 3 kugelberg welander
Благодаря ви отново
изпратила съм резултатите от БХС и имената на съпруга ми на посочената е-поща от Вас.Искам и вашето мненкие да ли е необходима амниоцентеза поради факта че съпруга ми е със спинална мускулна атрофия тип 3 kugelberg welander
Благодаря ви отново
-
rosica_genova
Здравейте проф. Кремски. Днес получих резултатите си от БХС и честно казано съм доста притеснена. Обадих се на телефоните Ви за консултации и една любезна дама ми каза че няма място за притеснение, но исках да попитам и Вас.
Посещение на 13.03.2012г., възраст 25г. и 9 месеца, възраст при раждане 26г. и 2 месеца. Тегло 66кг. Г.В. 15 седмици и 6 дни, единична бременност, BDP 35.10мм
БХС 15-20г.с.
16г.с. (15+4 - 16+3)
Вашият риск за болест на Даун - 1 от 6400
Вашият риск за болест на Едуардс - 1 от 1200
Риск за дефекти на неврална тръба коремна стена - нисък
free- bCG MoM - 0,28
AFP MoM - 0,61
Възрастовия риск за болест на Даун - 1 от 1300
Възрастовия риск за болест на Едуардс - 1 от 12000
Притеснява ме моя риск за болест на Едуардс. Записала съм се за фетална морфология на 17ти април при д-р Марков.
Как бихте разчели получените резултати
Благодаря Ви много за отделеното време!
Посещение на 13.03.2012г., възраст 25г. и 9 месеца, възраст при раждане 26г. и 2 месеца. Тегло 66кг. Г.В. 15 седмици и 6 дни, единична бременност, BDP 35.10мм
БХС 15-20г.с.
16г.с. (15+4 - 16+3)
Вашият риск за болест на Даун - 1 от 6400
Вашият риск за болест на Едуардс - 1 от 1200
Риск за дефекти на неврална тръба коремна стена - нисък
free- bCG MoM - 0,28
AFP MoM - 0,61
Възрастовия риск за болест на Даун - 1 от 1300
Възрастовия риск за болест на Едуардс - 1 от 12000
Притеснява ме моя риск за болест на Едуардс. Записала съм се за фетална морфология на 17ти април при д-р Марков.
Как бихте разчели получените резултати
Благодаря Ви много за отделеното време!