Моля за съвет

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
iv_dob_80

Моля за съвет

Мнение от iv_dob_80 »

Здравейте,
На 32 г., втора бременост в 12 г.с и и преди ден ходих на ултразвук за и данните от ултаразвука са NT 1,7мм Nw- да 4 мм CRL 63,4 mm BPD 22,2mm HC 78,2mm пулс 161 .Гинеколага ми връчи една поръчка за генетични изледвания и без повече пояснения.Това доста ме шокира . Задължителнили са на този етап? Мога ли по късно да ги направя?Може ли на базата на тези снети данни да ме посъветвате нещо? Много благодаря.
kremensky

Re: Моля за съвет

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Абсолютно сте права.
Пропуснат е основния елемент в медицинското обслужване - да Ви се предостави достатъчно писмена и устна информация за възможностите и ограниченията на предлаганите генетични изследвания. Тогава Вие ще можете да направите Вашия избор дали ще се възползвате от възможността да проведете предлаганите Ви генетични изследвания или ще ги пренебрегнете. Генетични изследвания се правят само по желание и след „информирано съгласие”.

Аз не съм АГ специалист.
И все пак, от посочените ултразвукови данни при Вас се очаква сравнително нисък риск от болест на Даун и други хромозомни болести. Надявам се, че „Nw- да 4 мм” се има предвид „NB (назална кост) налична и е 4 мм ”

В този сайт се опитваме да дадем информация за най-често предлаганите генетични изследвания. Моля, погледнете на първа страница в „Генетичен календар”, „Биохимичен скрининг 11-14”.

На Вас очевидно Ви се предлага провеждане на „(БХС1+) - биохимичен скрининг в 11-13 седмица +6 дни (CRL – дължина на бебето до 79 mm). Предлага се на всички бременни.

Какво Ви дава това изследване?
Оценка на индивидуалният Ви риск за болестта на Даун и най-честите хромозомни болести. В зависимост от степента на риска и след компетентна консултация Вие ще имате възможността да изберете или да се откажете от последващите диагностични изследвания (хорионбиопсия или амниоцентеза). Само диагностичните изследвания дават 100% диагноза, но при тях има макар и нисък риск от усложнения за бебето (около 1% при хорионбиопсията и около 0,33% от амниоцентезата). Те се обсъждат при риск по-висок от посочените по-гори рискове при диагностичните изследдвания.

Какво представлява изследването?
1) Ултразвуково изследване, което Вие сте провела. Не се препоръчва само по него да се изчислява риск. Открива около 70% от случаите с Даун.
2) Кръвно изследване на два показатели. Провежда се до 3 дни след ултразвуковото изследване. Не се препоръчва отчитането му като самостоятелен риск. Открива около 70% от случаите с Даун.
3) Изчислява се „КОМБИНИРАН” риск от горните две изследвания. ПРЕПОРЪЧВА се. Открива над 85% от случаите с Даун.

Какви са ограниченията на скрининга?
Това не е диагностика, а само оценка на статистически риск. Открива около 85-95% от болните с Даун.
ПРЕПОРЪЧВА СЕ:
1) Провеждане на „комбиниран” биохимичен риск в 11-13+6
2) Провеждане и на втори скрининг – БХС2 в 15-19 седмица. Не се отчита самостоятелно. Отчита се като „ИНТЕГРИРАН” риск от всички показатели в 11-14 и 15-19 седмица. Открива до 93% от болните с Даун.
3) Провеждане на разширена фетална анатомия в специализиран център, независимо дали е проведен или непроведен биохимичен скрининг. Самостоятелно открива около 70% от болните с Даун.
В съчетание с „Интегрирания” риск открива над 95% от случаите с Даун.

Силно се надявам, че не съм Ви „шокирал” допълнително.
В момента не виждам данни за допълнително безпокойство

Успех

Кременски
Заключено