Моля за разяснение от проф. Кременски

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
S STEFANOVA

Re: Моля за разяснение от проф. Кременски

Мнение от S STEFANOVA »

Здравейте Проф. Кременски,
Отново Ви пиша с молба за коментар и какво да направя от тук нататък. Последвах вашия съвет (писах тук на 24,10,2011).Направих 2-рия БС + фетална. Казаха ми , че при мен резултатите от 2-рия скрининг ще бъдат с още по-висок риск, но при мен нещата са обратно (според мен?! ). Ето и моите резултати от интегрирания тест:
Посещение от: 10.11.2011, възраст: 41год.3мес., забележки: Възраст при раждането: 41.7 Г.В.:16седмици 3дни, Тегло (кг.): 73.000, Дата УЗ преглед:10.11.2011, Гест. възр. по УЗ (седм.дни):16.3, Тип бременност:Единична, BPD (мм): 34.00
СЕРУМ за БХС (15-19 г.с) над 35 год. 0.5 ml, Качествен изпратен от : д- р КЛИСУРСКИ- МЦ МАЙЧИН ДОМ
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
--ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР--
--Биохимични и УЗ показатели --
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM -----------------2.84 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM------- 2.62 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 --------------------2 mm
NT(нухална транслусенция) MoM -------------------1.33 част от медианата (Mo)

БХС 15-20 седмица
16 г.с. (15+4 - 16+3):
-- РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА --
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на ----------------------------1 от 330 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на ------------------------1 от 7200 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена е ---------------Нисък
-- ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР --
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM ---------------------------------1.18 част от мед. (Mo)
AFP(алфа-фетопротеин) MoM --------------------------------------------------1,16 част от мед. (Mo)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е -----------1 от 80 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е -------1 от 730 бременни

БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. + 15-20 г.с.).
--РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА – ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН e определен на --------------------1 от 340 бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на ---------------1 от 100000 бременни
Брой изследвания: 13
--------------------------------------------------
Благодаря за вниманието! С Стефанова
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо Стефанова,

За съжаление аз нямам в момента достъп до базите данни за да видя първият резултат (още няколко дни съм в една работна група).
Интегрираният Ви риск показва около 0,3%. Този риск е подобен на риска от амниоцентезата или незначително по-нисък.
Разбира се само амниоцентезата дава 100% диагноза, при риск около 1:250-1:300.
Бихте могла да проведете още една контролна фетална анатомия в 17-18 седмица и да вземете окончателно решение.
Решението за/ и против амниоцентеза можете да го вземете само Вие.
От тук нататък на бебето му трябва максимален комфорт.
Това означава, че вземете ли решение против, трябва да "забравите" за възможността амниоцентеза, ако не можете да забравите е по-добре да проведете амниоцентеза.
Каквото и да е Вашето решение ние сме готови да Ви съдействаме.

Успех
Boyka Uzunova

Мнение от Boyka Uzunova »

Здравейте, проф. Кременски!
Всички бъдещи майчета сме страшно благодарни за времето, което ни отделяте, за съветите и сърдечното отношение!
Имам нужда от Вашето мнение след вчерашните резултати от БХС ІІ, и много се надявам да успеете да отделите мъничко време и за моя случай.
Сега първо резултатите от БХС ІІ, БХС І не е правен:
Посещение: 23.11.2011г.
Възраст: 30 г. и 4 мес.
Тегло: 55 кг
Гест. възраст по УЗ: 16г. с.
Тип бременност: единична
BPD: 36,70 мм.
Серум за БХС 15-19 г.с. под 35 г. 0,5 ml, качествен.

РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА:
Риск за Даун 1:150
Риск за Едуардс 1:57000
Вероятност за дефекти на невралната тръба/коремната стена: Нисък
ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Free - bCG (бета - хорионгонадотропин) МоМ: 3.34 част от медианата (Мо)
AFP (алфа - фетопротеин)МоМ: 0.88 част от медианата (Мо)
Възрастов риск за Даун : 1:870
Възрастов риск за Едуардс : 1 : 7900

Искам да спомена, че на 22.11., т. е. предишния ден, се радвах на прекрасна фетална морфология ІІ, по време на която и по мои спомени се измериха дебелината на челната кост на моето бебче, видяха се ностните костици, разделянета на мозъка на 2 полукълба, видя се оформящия се малък мозък като числото 8, броихме пръстчета, проследихме работата на сърцето, гръбнака, дробчета и т. н. и всичко беше ок...
Пролетта преживях ранен спонтанен аборт, от началото на това забременяване съм на Дуфастон, а сега на прахчета Диаспорал заради леки контракции...Но се страхувам още повече, че бебчо е с предно разположена плацента...
Наясно съм, че тези стойности предполагат амниоцинтеза, но и от нея се страхувам по горните причини...
Моля Ви за мнение и съвет!
Хубави почивни дни и усмивки!
С Уважение: Бойка Узунова, гр. София
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Рискът Ви е около 0,75% (Риск за Даун 1:150)

Той се формира най-вече от "хормона на бременността" - повишеният Free - bCG (бета - хорионгонадотропин) - 3.34 части над медианата (средната). Повишението може да се дължи на множество фактори, които нямат връзка с Даун. Например, вземането на хормони, контракции и други.
Методът също има ограничения - подобни на Вашите резултати се срещат при 8-9% от бременните, а само при 1 от 200 се намира нещо.

И все пак само амниоцентезата дава 100% диагноза.
Процедурата е кратка, не болезнена, безплатна и след 4 работни дни имате резултат.
Процедурата е сравнително ниско рискова. 1:250/300 (0,4 -0,3%)

Мисля, че е най-добре да обсъдим ситуацията в нашата безплатна консултация.
Моля, носете резултатите от ранната фетална анатомия. Те са силно информативна. Например, наличието на костици на носа, за които споменавате не се намират при над 70% от засегнатите с Даун и т.н.

Успех

Кременски
SOFI KOLEVA

Мнение от SOFI KOLEVA »

Zdr prof.Kremenski imam edin vapros bremenna sam v 10 g.s parvoto mi dete po4ina na 52 dena ot tejak porok na sarceto moje li da mi kajete kakvi isledvaniq sa mi nujni sega.Sa6to i kalko stryvat geneti4nite isledvaniq.blagodarq vi predvaritelno
sara68

Мнение от sara68 »

Здравейте проф.Кременски,

Бих искала да Ви питам как става записването за консултация при Вас.
Пациентка съм на д-р Стаменов- клиника Надежда,имам 2 неуспешни опита инвитро,от които втория беше с положителен резултата,но за съжаление за кратко.След него направихме генетични изследвания и при съпруга ми има някакви отклонения за което препоръките са преди следващ трансфер да направим предимплантационно изследване и консултация с Вас.

Благодаря Ви предварително за отговора!

Поздрави и хубава вечер
Силвия Ганкова
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Преди да се вземе решение за евентуални изследвания е добре да обсъдим проблема в нашата безплатна консултация.
Моля, носете всички документи свързани със събитията при починалото Ви дете.

Успех

Кременски
SOFI KOLEVA

Мнение от SOFI KOLEVA »

Mnogo bih iskala no az sam ot sliven a v momenta mi e mnogo trudno patyvaneto poneje mi prelo6ava.Deteto mi po4ina v Sofiq v treta gratska ot tam mi kazaha 4e re6a li da imam vtoro zadaljitelno da si napravq geneti4ni isledvaniq i v 18 20 g s da otida pri tqh da vidqt sarceto na ploda.molq posavetvaite me dali e pravilno tova.blagodarqvi mnogo
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

И все пак, или в Пловдив или при нас може да се проведат генетична консултация и да се прецени нуждата от генетични изследвания преди следващата бременност.
Най-добре е да сканирате и да изпратите епикризата и да Ви спестим пътуване.
Генетичните изследвания по време на бременността започват в 11-та седмица.

Успех

Кременски
SOFI KOLEVA

Мнение от SOFI KOLEVA »

zdr profesore iskam da mi pratite telefonniq si nomer da se svar6a s vas da si zapaza 4as
Заключено