Моля за разяснение от проф. Кременски

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
kremensky

Re: Моля за разяснение от проф. Кременски

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Първо правя уговорката, че при скрииннгът след 41 г. (софтуерът започва изчислиния от риск 1:80) трудно може се очаква много нисък риск.
Второ, много важни са показателите от ултразвука. При Вас е показано измерване на NT (2 мм), но не виждам да е отбелязано наличието на костици на носа (назална кост NB).Трето, при възраст над 40 г. в 40% от случаите рискът от скрининга e по-висок от 1:250 без да има Даун.

Вашият риск (1:230) е около 0,44%., което е 3 пъти по-ниско от средностатистическия за възрастта. При половината от бременните е обратното.
Подобен е и рискът от аминоцентезата. Само тя дава 100% диагноза.
Процедурата е кратка, не болезнена, безплатна и след 4 работни дни има резултат.

Бих Ви посъветвал:
1) Ултарзвуков преглед в 15+ седмица при специалист по фетална анатомия, например в Център "Фемина"
2) Провеждане и на втория скрининг със същия ултразвуков преглед.
3) Безплатна окнсултация при нас и вземане на решение ДА/НЕ за аминоцентеза.

В момента няма основание за допълинтлно безопокйство.

Успех

Кременски
S STEFANOVA

Мнение от S STEFANOVA »

МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ПРОФ. КРЕМЕНСКИ ЗА ТОВА РАЗЯСНЕНИЕ!

СЕГА ВЕЧЕ НЕ СЪМ ТОЛКОВА ОБЪРКАНА И ОБЕЗКУРАЖЕНА. ДОРИ ЗАПОЧВАМ ДА ВЪЗПРИЕМАМ ЕВЕНТУАЛНАТА АМНИОЦЕНТЕЗА ПО-СПОКОЙНО, НО ПЪРВО ЩЕ ПОСЛЕДВАМ ЕДИН ПО ЕДИН ВАШИТЕ СЪВЕТИ.

БЛАГОДАРЯ ПРОФЕСОРЕ!
meri

Мнение от meri »

Професор Кременски, отново ви пише М.Маркова. Занесох си резултати на гинеколога, при когото ходя и той категорично ми заяви, че трябва да направя амниоцинтеза, тъй-като резултатите от 2 ми БХС за Даун били 1 към 90. Помолих го да погледне тези от интегрирания риск, който е 1 към 2600, но той ми каза, че този резултат бил без значение. Аз мисля, че не е прав, затова Ви моля да ми погледнете резултата и да ми кажете мнението си, днес по-рано Ви ги изпратих. Лекарят ми отказа да проведе консултация с ултразвук, докато не ми мине амниоцинтезата, както и да ми проведе фетална анатомия. Много съм объркана, аз мисля, че крайния резултат е важен, но той отказва да чуе мнението ми. Иска утре да си запиша час за амниоцинтеза, а аз съм едва в 15 седмица, след което да му се обадя, за да ми даде час за след три седмици. Предварително Ви благодаря за отговора.С уважение.
meri

Мнение от meri »

Професор Кременски, М.Маркова отново Ви безпокои , вчера Ви изпартих две запитвания относно резултатите от 2-рия ми БХС и изчисления ми интегриран риск, на които все още нямам отговор. Искам да попитам резултате ми много ли са тревожни и препоръчвате ли ми при тях амниоцинтеза.
ponti

Мнение от ponti »

Здравейте д-р Кременски! Получих резултатите от БХС 15-19 г.с. Правила съм първия БХС в 11-14 г.с. Това са резултатите. Моля за Вашия коментар. Благодаря предварително.

посещение от: 25.10.2011, възраст: 36год.2мес., забележки: Възраст при раждането: 36.7 Г.В.: 15седмици 4дни, Тегло (кг.): 62.000, Дата УЗ преглед:25.10.2011, Гест. възр. по УЗ (седм.дни):15.4, Тип бременност:Единична, BPD (мм): 32.00
СЕРУМ за БХС (15-19 г.с) над 35 год. 0.5 ml, Качествен
Изследване Норма Резултат Ед Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
12 г.с. (11+4 - 12+3)
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *
***** Биохимични и УЗ показатели *****
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 1.8 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 0.75 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.1 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.72 част от медианата (Mo)
БХС 15-20 седмица
16 г.с. (15+4 - 16+3):
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ****** 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на 1 от 480 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на 1 от 7900 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена е Нисък
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 1.07 част от медианата (Mo)
AFP(алфа-фетопротеин) MoM 0.7 част от медианата (Mo)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е 1 от 300 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е 1 от 2700 бременни
БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. + 15-20 г.с.).
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 2)
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН e определен на 1 от 5900 бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на 1 от 100000 бременни
Брой изследвания: 13
КОМЕНТАРИ:
1) Биохимичният скрининг не е диагностика, а САМО ОЦЕНКА НА РИСК за болест на Даун в настоящата бременност. Например РИСК 1:400 (0.25%) означава само, че 1 бременна жена от 400 може да роди дете с болест на
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

При извършен скрининг в 11-14, следващият в 15-20 не се отчита самостоятелно, а като "интегриран" риск. Интегрираният риск включва всички кръвни и ултразвукови показатели от двата скрининга.
Вашият интегриран риск е поне 5 пъти по-нисък от 0,1%.
Постигането на този нисък риск си дължи основно на добрите ултразвукови показатели при първия скрининг.
Много, важна допълнителна информация ще се получи от феталната анатомия в 19-22 седмица.

Успех

Кременски
ponti

Мнение от ponti »

Благодаря Ви за отговора!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте, Госпожо Маркова,
Вчера бях болен и отидох след обяд на работа. Прегледах всичките Ви резултати.
Към тях има прикрепено листче с данни от "предишно дете с хромозомна аномалия (хромозомен набор от 45Х)".
Моля, опишете изхода от предишните бременности и това на листчето вярно ли е и въобще отнасяли се до Вас.
Колкото до резултата се произнасям по принцип.
1) При проведен скрининг в 11-15 седмица, Скринингът в 15-19 не се отчита самостоятелно, а като "интегриран" риск.
Вашият интегриран риск е нисък 1: 2600. Той се формира от всички показатели при първото и второто изследване.
Този риск силно се повлиява от ултразвуковите маркери - нухалната транслуценция и "наличието на костици на носа" от скрининга 11-14. Неточности в измерването на тези показатели могат да променят изчислената стойност на риска драматично в пъти.
В 15-та седмица се препоръчва да се проведе една контролна фетална анатомия. Тук отбелязвам, че аз не съм АГ-специалист. Много важна информация дава феталната анатомия в 18-22 седмица.
Моля, пишете в Интернет страницата, тъй като тук се объркват мненията
2. Решението за амниоцентеза се взема само от семейството, след като е информирано адекватно.
Лекарят има задължението да информира и да съдейства при взето от семейството решение, а не да налага решения.
3. Амниоцентеза се провежда най-безопасно след 15-та в края на 16-та седмица до 20-та.
4. Само амниоцентезата дава 100% диагноза за Даун - при риск 1:250.

Успех
meri

Мнение от meri »

Професор Кременски, пише Ви отново М.Маркова. Благодаря ВИ много за бързия отговор. Ние се срещнахме на 24.10.2011г. когато дойдох при Вас, след като отидох да ми вземат втория БХС. Ще ви опиша отново , настоящата бременност ми е пета подред. Първата приключи през 2003г. когато на 25г. родих живо и здраво момиченце. През 2005г. забременях отново- през 7-8 г.с. получих кървене, оказа се че плода е отлепен напълно и бях посъветвана да прекъсна бременността, за което сего дълбоко съжалявам. През 2007г. отново в 7-8 г.с. при първоначалния ми преглед се установи, че детето е загубило сърдечна дейност. Вече бях по мнителна и реших да се консултирам с втори лекар, той потвърди и влязох в болница да ме изчистят. През 2010г. забременях отново вече бях изчела повечето неща по форуми, бях се консултира с различни лекари. Посъветваха ме да направя скрининг. Личният ми гинеколог тогава, каза, че нямало основания. Пропуснах първия и на своя глава отидох да направя втори. Резултата беше 1 към 192 риск за Даун.Лекарят ми след като го видя реши да ме преглед на видеозон и ми каза, че не е Даун, а е спина бифида и ми написа направление за хоспитализация с цел прекъсване на бременността. На следващия ден отидох в Ст.Загора при най- добрия там специалист д-р И.Тодоров, той ме прегледа на 3д ултразвук и заяви, че плода е с 45 хромозоми, синдром на Търнър, като при мен било най- лошия вариант, при който така наречените от него торбички били разположени успоредно една на друга и пречели на плода да се развива. Всъщност тези торбички и аз ги видях. По спешност бях приета в болница и ми бе направено абразио. Лекарят ми все още се кръсти, че не ми е пробил матката. Тази година като забременях започнах да ходя при двама лекари, които се водят за най- добрите специалисти в Ст.Загора. До излизане резултатите от първия скрининг всички ме уверяваха, както и сега, че всичко по УЗ е наред. Но сега след втория и интегрирания риск двамата се разделиха в мнението дотолкова доколкото и двамата считат, че трябва да направя амиоцинтеза, но според единия предвид многото ми бременности това може да се окаже проблем. Затова, професоре, Ви поисках съвет дали да се подложа или не на амниоцинтеза. Днес разговарях с някой от Вашите гинетични консултанти. Те казаха, че вчера са ми погледнали резултати и ме посъветваха да направя амниоцинтеза. Обсъдих ме го със съпруга ми и решихме да се подложа и на това, дано после да не съжаляваме, защото за нас това е последен опит.Записах си част за 11.11.2011г. когато трябва да съм в 17-18 г.с. Ако обаче ми кажете, че и според Вас не е необходимо веднага ще се обадя, за да заявя, че се отказвам. Искам да попитам и дали мога да си избера екип и евентуално ако може Вие да ме насочите към някой. както казват моите лекари нямам за съжаление право на грешка. Благодаря ви много предвалително за отзивчивостта и разбирането. Надявам се да получа отговор скоро от Вас. Забравих да напиша, че със съпруга ми си правихме генетични изследвания, според които нито един от нас няма проблеми, в семействата ни също няма такива.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Решението Ви за амниоцентеза има и друг смисъл.
До края на бременността бебето се нуждае от максимален комфорт, а той при Вас вече е разколебан от многото противоречиви мнения и липсата на максимални гаранции в резултатите. Просто всички изследвания (с изключение на ултразвуковите за определени състояния, които не са открити при Вас) до този момент оценяват само риск. Те не са диагноза. Такава може да се получи само след амниоцентеза. Дори в някои страни показание за амниоценетза е "силно безпокойство".

Разбира се, че можете да изберете оператор. Тези, които правят над 150-200 аминоцентези в Майчин дом са : доц. Димитрова, доц. Карагьозова, д-р Цанкова. Не казвам, че другите не са добри, но броя на извършваните успешни амниоцентези годишно е един от основните критерии за опита.
При положение, че АГ специалистите твърдят, че от 11-та седмица до момента не са отбелязали нищо обезпокоително може да се приеме, че рискът е нисък. Надявам се, че са отхвърлили вече и спина бифида.

Амниоцентезата е кратка, не болезнена, безплатна, и сравнително ниско рискова процедура. След 4-5 работни дни имате 100% диагноза за над 95% от хромозомните болести, включително Даун, Търнер и т.н.
В 17-та седмица в Майчин дом ще могат да Ви направят и фетална анатомия, която дава допълнителна важна информация.

Успех
Можете да разчитате на нашето съдействие.

Кременски
Заключено