Моля за разяснение от проф. Кременски
Модератор: kremensky
Уважаеми проф. Кременски,
моля за коментар на резултатите ми от биохимичния скрининг:
Елена Любенова Доганова посещение: 12.09.2011 11,18, възраст: 35год. 10мес., забележки: Възраст при раждането: 36.3 Г.В.: 12 седмици 4 дни, Тегло (кг): 54.000 , Дата УЗ преглед: 12.09.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 60.10, Nuchal translucency (mm): 1.40, Назална кост: Налична
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) над 35 год. 0.5 мл, Качествен
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 6400 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за триплоидия: 1 от 100000 бременни
Допълнителна информация за консултиращия лекар:
Биохимичен риск за болест на Даун (Т21): 1 от 1200 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 320 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 2900 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 8600 бременни
Възрастов риск за болест на Търнер: 1 от 7000 бременни
Възрастов риск за триплоидия (немоларна): 1 от 100000 бременни
Биохимични и УЗ показатели:
PAPP-A MoM: 2.29 (част от медианата)
Free BcG MoM: 1.56 (част от медианата)
NT: 1.4 mm
NT MoM: 0.91 (част от медианата)
Благодаря Ви предварително!
Елена
моля за коментар на резултатите ми от биохимичния скрининг:
Елена Любенова Доганова посещение: 12.09.2011 11,18, възраст: 35год. 10мес., забележки: Възраст при раждането: 36.3 Г.В.: 12 седмици 4 дни, Тегло (кг): 54.000 , Дата УЗ преглед: 12.09.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 60.10, Nuchal translucency (mm): 1.40, Назална кост: Налична
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 6400 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 320 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 2900 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 8600 бременни
PAPP-A MoM: 2.29 (част от медианата)
Free BcG MoM: 1.56 (част от медианата)
NT: 1.4 mm
NT MoM: 0.91 (част от медианата)
Елена
Уважаеми проф. Кременски,
моля за коментар на резултатите ми от биохимичния скрининг, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НАЗАЛНАТА КОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ, както е записано при ултразвуковото изследване и във въпросника попълнихме, че не съм с диабет, но аз имам ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ:
посещение: 02.09.2011 11,31, възраст: 36год., забележки: Възраст при раждането: 36.5 Г.В.: 13 седмици 2 дни, Тегло (кг): 56.000 , Дата УЗ преглед: 01.09.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 70.40, Nuchal translucency (mm): 2.40, Назална кост: Налична
изпратен от: МЦ "Лихарска и Лихарски" София
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 2500 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 310 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 2700 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 8200 бременни
PAPP-A MoM: 1.53 (част от медианата)
Free BcG MoM: 1.07 (част от медианата)
NT: 2.4 mm
NT MoM: 1.42 (част от медианата)
Тъй като някои изходни параметри не са взети предвид в полза на сигурността, смятате ли, че е необходимо да направя втори БХС?
Дани
моля за коментар на резултатите ми от биохимичния скрининг, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НАЗАЛНАТА КОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ, както е записано при ултразвуковото изследване и във въпросника попълнихме, че не съм с диабет, но аз имам ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ:
посещение: 02.09.2011 11,31, възраст: 36год., забележки: Възраст при раждането: 36.5 Г.В.: 13 седмици 2 дни, Тегло (кг): 56.000 , Дата УЗ преглед: 01.09.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 70.40, Nuchal translucency (mm): 2.40, Назална кост: Налична
изпратен от: МЦ "Лихарска и Лихарски" София
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 2500 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 310 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 2700 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 8200 бременни
PAPP-A MoM: 1.53 (част от медианата)
Free BcG MoM: 1.07 (част от медианата)
NT: 2.4 mm
NT MoM: 1.42 (част от медианата)
Тъй като някои изходни параметри не са взети предвид в полза на сигурността, смятате ли, че е необходимо да направя втори БХС?
Дани
Re: Моля за разяснение от проф. Кременски
Здравейте,
В Англия, водеща страна в биохимичния скрининг, вече не се включва костиците на носа, тъй като измерването си признават, че не всички АГ специалисти в Англия се справят.
Но, в посочения от Вас резултат е записано "назална (носна) кост налична" и компютърът е изчислявал с нея.
Разликата в резултатът между "налична" , "не не отчита" и "липсва" може да бъде в пъти.
Добрата новина е, че без ултразвуковите параметри рискът също е нисът - около 0,1% (биохимичен риск 1:1200).
Правилно разсъждавате. Ние на всички бременни вече предлагаме и втория скрининг.
Можете още утре да ни посетите и уточним случая с костици и ако се наложи ще бъде преизчислен резултата.
Можете да се обадите и по телефона за да проверя изходните данни
Успех
Кременски
0886 06 55 11
В Англия, водеща страна в биохимичния скрининг, вече не се включва костиците на носа, тъй като измерването си признават, че не всички АГ специалисти в Англия се справят.
Но, в посочения от Вас резултат е записано "назална (носна) кост налична" и компютърът е изчислявал с нея.
Разликата в резултатът между "налична" , "не не отчита" и "липсва" може да бъде в пъти.
Добрата новина е, че без ултразвуковите параметри рискът също е нисът - около 0,1% (биохимичен риск 1:1200).
Правилно разсъждавате. Ние на всички бременни вече предлагаме и втория скрининг.
Можете още утре да ни посетите и уточним случая с костици и ако се наложи ще бъде преизчислен резултата.
Можете да се обадите и по телефона за да проверя изходните данни
Успех
Кременски
0886 06 55 11
-
stoqnovapoli
Здравейте,ако не съм попаднала на мястото където да задам въпроса просто го изтрийте.Бременна съм 6-тата седмица,а разбрах съвсем скоро.Преди да разбера пиех ривотрил и диенсит/не много/но все пак съм пила.Ровотрил съм изпила най много три,четири хапчета,но сега чета,че е АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗНО и е предпоставка за малформации в бебчето.Въпроса ми е какви изследвания да си направя за да видя дали има проблем.Благодаря предварително
Здравейте,
Нещата не са толкова страшни, колкото Ви изглеждат.
Най-добре е да обсъдим проблема в нашана консултация.
Консултациите са безплатни
Успех
Нещата не са толкова страшни, колкото Ви изглеждат.
Най-добре е да обсъдим проблема в нашана консултация.
Консултациите са безплатни
Успех
Здравейте проф. Кременски,
Моля за мнението ви относно моя резултат от направения БХС.
посещение: 05.10.2011, възраст: 37г.10м. ,възраст при раждането: 38.3 Г.В.:16, тегло 74кг, дата ма ПРМ: 16.06.2011, гест. бъзраст по УЗ (седм.дни): 15.6, тип бременност: единична
серум за БХС (15-19г.с) над 35г. 0.5мл, качествен
БХС 15-20
16Г.С (15+4 - 16+3):
РЕЗУЛТАТА ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
ВАШИЯТ РИСК за болес Даун е определен на 1от 240 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на Едуардс е определен на 1 от 4300 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена е НИСЪК
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Free-bCG (бета-хорионгонадотропин) МоМ 0.97 част от медианата(Мо)
AFP (алфа-фетопротеин) МоМ 0.58 част от медианата(Мо)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун(Т21) е 1от 200 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс(Т18) е 1 от 1800 бременни
Брой изследвания: 7
Интересува ме при моя резултат задължителна ли е амниоцентезата? По- скоро дали е строго препоръчителна на 100% (инъче знам че не е задължителна)?
Доколкото виждам имам завишен риск от Даун, малко над границата съм (която е 1:250), но все пак отклонението не е голямо. Говорих с доц. Ангелова (аз съм от Варна) и тя ми обясни че резултата не означава че има проблем с бебето. Завишеният риск при мен идвал от възрастта.На всички които са над 38год. към момента на раждането винаги им давало като показател завишен риск от Даун, което не означава нищо ( но и не изключва все пак възможността от аномалии). Инъче другите показатели- алфа- фетапротеин и бета-....... ми били съвсем нормални и в нормата според доц. Ангелова. Надежността на изследването е малко над 60% според нея тъй като това е втори БХС, който по принцип бил по- малко надежден. Ако бях правила и ранния БХС положението щяло да е по-различно.
Възможно ли е да е неточен резултата от БХС ако не е изчислена правилно възрастта на плода? На бележката от АГ-то с която ходих на БХС-то пишеше че плода е на 15сед и 6 дни към дата 04.10( аз съоветно на другия ден бях на БХС когато вече бях на 16.00сед), но според първата ехография която си бях правила още в началото на бремеността, когато бях около 6-та седмица ( на 03.08. бях точно на 6сед. и 3 дни). Според календара който си водя от тогава и следя седмиците една по една съобразно тези резултати към моменат в който съм взела бележката от лекарката ми за БХС тоест на 04.10 би трябвало да съм точно на 15сед. и 2 дни, а докторката ме изкара на 15сед. и 6 дни, което са 4 дни разлика. Кои данни са по-верни и по кои да се ръководя и аз не знам, но ако наистина има 3 или 4 дни разлика в изчислените гест. седмици на плода може ли това също да е допринесло за този резултат от БХС-то ми, тоест да е допринесло за завишения риск ( все пак възрастта е завишена с няколко дни, ако може да се смята че първата ехография е по-вярна). По принцип нямам особенно желание да се подлагам на процедурата амнеоцинтеза, не само заради риска от спонтанен аборт а и защото пътуването до София на този етап ми е малко сложно (по лични причини), а във Варна изследването е много скъпо- 360лв, затова искам да знам дали може да се направи нещо друго вместо това изследване и дали ще е достатъчна една фетална морфология и кога точно трябва да я направя? Нямаме в рода раждането на деца с Даун и други генетични болести, иамам едно детенце напълно нормално и здраво на 2год. (ако това въобще има някакво значение).
Ще съм ви много благодарна да споделите и вашето мнение по въпроса. Важно ми е да знам и вие какво мислите.
Благодаря ви предварително за отговора и се извинявам ако съм ви отегчила с дългият си и разточителен пост.
Поздрави!
Моля за мнението ви относно моя резултат от направения БХС.
посещение: 05.10.2011, възраст: 37г.10м. ,възраст при раждането: 38.3 Г.В.:16, тегло 74кг, дата ма ПРМ: 16.06.2011, гест. бъзраст по УЗ (седм.дни): 15.6, тип бременност: единична
серум за БХС (15-19г.с) над 35г. 0.5мл, качествен
БХС 15-20
16Г.С (15+4 - 16+3):
РЕЗУЛТАТА ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
ВАШИЯТ РИСК за болес Даун е определен на 1от 240 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на Едуардс е определен на 1 от 4300 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена е НИСЪК
Free-bCG (бета-хорионгонадотропин) МоМ 0.97 част от медианата(Мо)
AFP (алфа-фетопротеин) МоМ 0.58 част от медианата(Мо)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун(Т21) е 1от 200 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс(Т18) е 1 от 1800 бременни
Брой изследвания: 7
Интересува ме при моя резултат задължителна ли е амниоцентезата? По- скоро дали е строго препоръчителна на 100% (инъче знам че не е задължителна)?
Доколкото виждам имам завишен риск от Даун, малко над границата съм (която е 1:250), но все пак отклонението не е голямо. Говорих с доц. Ангелова (аз съм от Варна) и тя ми обясни че резултата не означава че има проблем с бебето. Завишеният риск при мен идвал от възрастта.На всички които са над 38год. към момента на раждането винаги им давало като показател завишен риск от Даун, което не означава нищо ( но и не изключва все пак възможността от аномалии). Инъче другите показатели- алфа- фетапротеин и бета-....... ми били съвсем нормални и в нормата според доц. Ангелова. Надежността на изследването е малко над 60% според нея тъй като това е втори БХС, който по принцип бил по- малко надежден. Ако бях правила и ранния БХС положението щяло да е по-различно.
Възможно ли е да е неточен резултата от БХС ако не е изчислена правилно възрастта на плода? На бележката от АГ-то с която ходих на БХС-то пишеше че плода е на 15сед и 6 дни към дата 04.10( аз съоветно на другия ден бях на БХС когато вече бях на 16.00сед), но според първата ехография която си бях правила още в началото на бремеността, когато бях около 6-та седмица ( на 03.08. бях точно на 6сед. и 3 дни). Според календара който си водя от тогава и следя седмиците една по една съобразно тези резултати към моменат в който съм взела бележката от лекарката ми за БХС тоест на 04.10 би трябвало да съм точно на 15сед. и 2 дни, а докторката ме изкара на 15сед. и 6 дни, което са 4 дни разлика. Кои данни са по-верни и по кои да се ръководя и аз не знам, но ако наистина има 3 или 4 дни разлика в изчислените гест. седмици на плода може ли това също да е допринесло за този резултат от БХС-то ми, тоест да е допринесло за завишения риск ( все пак възрастта е завишена с няколко дни, ако може да се смята че първата ехография е по-вярна). По принцип нямам особенно желание да се подлагам на процедурата амнеоцинтеза, не само заради риска от спонтанен аборт а и защото пътуването до София на този етап ми е малко сложно (по лични причини), а във Варна изследването е много скъпо- 360лв, затова искам да знам дали може да се направи нещо друго вместо това изследване и дали ще е достатъчна една фетална морфология и кога точно трябва да я направя? Нямаме в рода раждането на деца с Даун и други генетични болести, иамам едно детенце напълно нормално и здраво на 2год. (ако това въобще има някакво значение).
Ще съм ви много благодарна да споделите и вашето мнение по въпроса. Важно ми е да знам и вие какво мислите.
Благодаря ви предварително за отговора и се извинявам ако съм ви отегчила с дългият си и разточителен пост.
Поздрави!
Здравейте,
Доц. д-р Ангелова правилно Ви е разяснила нещата.
Тази граница от 1:250 е условна. Тя скоро може да се промени у нас, на 1:200 (0,5%). Тази граница е свързана със степента на риска от амниоцентезата. Само амниоцентезата дава 100% диагноза. Скринингът се провежда за да се вземе решение за амниоцентеза. При Вас нещата са трудни, тъй като двата риска са подобни.
Най-точно се приема последното определяне на срока на бременността. Разлика от 3-4 дни няма да промени съществено риска.
Качествената фетална анатомия е много информативна. Ако тя не покаже никакви данни за хромозомна болест може да се приеме, че рискът е по-нисък.
Ако Вие приемете, че риск от около 0,4% е приемлив за Вас, трябва да "забравите" за възможността амниоцентеза.
Ако не можете да "забравите" по-добре направете амниоцентеза.
Много важно е на бебето да се осигури колкото е възможно по-добър комфорт до края на бременността.
Направете фетална анатомия в 19-20 седмица и вземете решение.
Успех
Кременски
Доц. д-р Ангелова правилно Ви е разяснила нещата.
Тази граница от 1:250 е условна. Тя скоро може да се промени у нас, на 1:200 (0,5%). Тази граница е свързана със степента на риска от амниоцентезата. Само амниоцентезата дава 100% диагноза. Скринингът се провежда за да се вземе решение за амниоцентеза. При Вас нещата са трудни, тъй като двата риска са подобни.
Най-точно се приема последното определяне на срока на бременността. Разлика от 3-4 дни няма да промени съществено риска.
Качествената фетална анатомия е много информативна. Ако тя не покаже никакви данни за хромозомна болест може да се приеме, че рискът е по-нисък.
Ако Вие приемете, че риск от около 0,4% е приемлив за Вас, трябва да "забравите" за възможността амниоцентеза.
Ако не можете да "забравите" по-добре направете амниоцентеза.
Много важно е на бебето да се осигури колкото е възможно по-добър комфорт до края на бременността.
Направете фетална анатомия в 19-20 седмица и вземете решение.
Успех
Кременски
Благодаря ви много за отговора. Имам още една седмица време да помисля и ще реша какво да направя. Проблема е че феталната морфология се прави в периода 19-23 г.с., а амниоцентезата се прави до 19 седмица и ако изчакам да стана на 19 седмици точно за да направя ФМ да не стане пък твърде късно за другото изследване. Предполагам че ако в 20 седмица се направи амниото няма да е проблем (в случай че се наложи) или пък ФМ още в 18-та г.сед. ? Вие как мислите?
Надявам се да успея да взема правилното решение.
Поздрави!
Надявам се да успея да взема правилното решение.
Поздрави!
Здравейте,
Амниоцентеза може да се провежда и по-късно. Това е решим проблем.
Направете фетална анатомия в 18-19-та седмица.
Обсъдете с АГ-специалиста ситуацията.
Това ще Ви даде увереност при вземане на решението.
Успех
Кременски
Амниоцентеза може да се провежда и по-късно. Това е решим проблем.
Направете фетална анатомия в 18-19-та седмица.
Обсъдете с АГ-специалиста ситуацията.
Това ще Ви даде увереност при вземане на решението.
Успех
Кременски
И аз моля за разяснение на резултатите ми от БХС, тъй-като не са ми много ясни:
Миглена Любенова Маркова възраст 33,6г., възраст при раждане 34г., Г.В. 12 седмици и 5 дни, тегло 66кг, дата на УЗ преглед 04.10.2011г., тип бременност единична, CRL- 63мм, NT- 1,20мм, назална кост налична. Серум за БХС/11-14Г.С./ под 35г. 05,мл. качествен изпратен от д-р Салджийска - МЦ" Ниамед" ул."Ст.Стамболов" гр.Ст.Загора.
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ДАУН Е 1 ОТ 4100 бременни.
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ЕДУАРДС Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ПАТАУ Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ТЪРНЕР Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА ТРИПЛОИДИЯ Е 1 ОТ 100000 бременни
БИОХИМИЧЕН РИСК ЗА БОЛЕСТ НА ДАУН Е 1 ОТ 260 бременни
Възрастов риск за болест на ДАУН Е 1 ОТ 520 бременни
Възрастов риск за болест на ЕДУАРДС Е 1 ОТ 4700 бременни
Възрастов риск за болест на ПАТАУ Е Е ОТ 14000 бременни
Възрастов риск за болест на ТЪРНЕР Е 1 ОТ 100000 бременни
БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ
РАРР-А / ПЛАЦЕНТАРЕН ПРОТЕИН/МоМ Е 1,14 част от медианата
Free - bCG /БЕТА- ХОРИОНГОНАДОТРОПИН/ МоМ е 3,25 част от медианата
NT /нухална транслусенция/ е 1,2 мм
NT /нухална транслусенция/ МоМ е 0,75 част от медианата
Според лекаря ми резултатите ми не са добри и се налага нов скрининг, но не навлезе в подробности.
Миглена Любенова Маркова възраст 33,6г., възраст при раждане 34г., Г.В. 12 седмици и 5 дни, тегло 66кг, дата на УЗ преглед 04.10.2011г., тип бременност единична, CRL- 63мм, NT- 1,20мм, назална кост налична. Серум за БХС/11-14Г.С./ под 35г. 05,мл. качествен изпратен от д-р Салджийска - МЦ" Ниамед" ул."Ст.Стамболов" гр.Ст.Загора.
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ДАУН Е 1 ОТ 4100 бременни.
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ЕДУАРДС Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ПАТАУ Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА БОЛЕСТ НА ТЪРНЕР Е 1 ОТ 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСТ ЗА ТРИПЛОИДИЯ Е 1 ОТ 100000 бременни
БИОХИМИЧЕН РИСК ЗА БОЛЕСТ НА ДАУН Е 1 ОТ 260 бременни
Възрастов риск за болест на ДАУН Е 1 ОТ 520 бременни
Възрастов риск за болест на ЕДУАРДС Е 1 ОТ 4700 бременни
Възрастов риск за болест на ПАТАУ Е Е ОТ 14000 бременни
Възрастов риск за болест на ТЪРНЕР Е 1 ОТ 100000 бременни
БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ
РАРР-А / ПЛАЦЕНТАРЕН ПРОТЕИН/МоМ Е 1,14 част от медианата
Free - bCG /БЕТА- ХОРИОНГОНАДОТРОПИН/ МоМ е 3,25 част от медианата
NT /нухална транслусенция/ е 1,2 мм
NT /нухална транслусенция/ МоМ е 0,75 част от медианата
Според лекаря ми резултатите ми не са добри и се налага нов скрининг, но не навлезе в подробности.