Здравейте, Проф. Кременски!
Днес разбрах, че е възможно да се направи генетично изследване, което може да ме ориентира дали съм предразположена (и, ако да, на каква възраст може да се прояви болестта), при положение, че баща ми е онкоболен и съм наследствено обременена. Искам да се предпазя по всички възможни начини от тази коварна болест!
Благодаря предварително!
В очакване на Вашия коментар,
Светослава
наследственост при онко-болен родител
Модератор: kremensky
-
Svetoslava_Yordanova
Re: наследственост при онко-болен родител
Здравейте,
По принцип за около 40 вида онко състояния е възможно определяне на генетично предразположение.
За много малко от тези състояния може да се прогнозира и времето.
Това все още не е възможно у нас, но скоро се очаква да стане.
Трябва ясно да се подчертае, че "предразположение" означава задължително участие на допълнителни извън генни фактори от средата и начина на живот за да се прояви състоянието.
В този смисъл, генетичното изследване за болшинството състояния не допринася съществено към известното за профилактиката от онко заболявания и без да е проведено изследване.
Със сигурност при някои от изследваните ще се увеличи безпокойството и стреса след доказване на предразположение.
Във всеки случай, когато стане възможно, изследването трябва да се провежда след компетентна за конкретното изследване генетична консултация.
Бъдете здрава
Кременски
По принцип за около 40 вида онко състояния е възможно определяне на генетично предразположение.
За много малко от тези състояния може да се прогнозира и времето.
Това все още не е възможно у нас, но скоро се очаква да стане.
Трябва ясно да се подчертае, че "предразположение" означава задължително участие на допълнителни извън генни фактори от средата и начина на живот за да се прояви състоянието.
В този смисъл, генетичното изследване за болшинството състояния не допринася съществено към известното за профилактиката от онко заболявания и без да е проведено изследване.
Със сигурност при някои от изследваните ще се увеличи безпокойството и стреса след доказване на предразположение.
Във всеки случай, когато стане възможно, изследването трябва да се провежда след компетентна за конкретното изследване генетична консултация.
Бъдете здрава
Кременски
-
Svetoslava_Yordanova
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!
Ако все пак искам да си направя такова изследване, къде трябва да отида?
Кога се очаква да може да се проведе въпросното по-точно изследване у нас?
П.С. Става въпрос за рак на дебело черво при баща ми.
Отново благодаря предварително!
Ако все пак искам да си направя такова изследване, къде трябва да отида?
Кога се очаква да може да се проведе въпросното по-точно изследване у нас?
П.С. Става въпрос за рак на дебело черво при баща ми.
Отново благодаря предварително!
Здравейте,
При нас можете да обсъдите проблема с доц. Радка Кънева - Център по молекулна медицина на 14-ти етаж в Майчин дом - 0886 00 88 78. Та ще Ви запознае и какво може да се изследва по проблема у нас в момента.
Аз съм на същия етаж, но не ходя всеки ден на работа - 0886 06 55 11.
Центърът в момента разполага с подходяща апаратура за разширени изследвания, но високата цена на консумативите при очаквано ниско потребление и най-важното при все още неизяснена "полза" възпира въвеждането на изследването у нас. Американците проведоха в началото на миналата година проучване с 1600 доброволци, но все още не предлагат изследването масово. Това е показателно, че има все още не изяснени и неочаквани проблеми.
У нас се очаква внос на апаратура от ново поколение за изследвания на предразположения и оценка на генетични рискове. Проблема с ползата остава, а и днес не всички очаквания се сбъдват в посочените срокове.
Наличието на един болен все още не означава висок риск за поколенията за това сравнително често явление.
Успех
Кременски
При нас можете да обсъдите проблема с доц. Радка Кънева - Център по молекулна медицина на 14-ти етаж в Майчин дом - 0886 00 88 78. Та ще Ви запознае и какво може да се изследва по проблема у нас в момента.
Аз съм на същия етаж, но не ходя всеки ден на работа - 0886 06 55 11.
Центърът в момента разполага с подходяща апаратура за разширени изследвания, но високата цена на консумативите при очаквано ниско потребление и най-важното при все още неизяснена "полза" възпира въвеждането на изследването у нас. Американците проведоха в началото на миналата година проучване с 1600 доброволци, но все още не предлагат изследването масово. Това е показателно, че има все още не изяснени и неочаквани проблеми.
У нас се очаква внос на апаратура от ново поколение за изследвания на предразположения и оценка на генетични рискове. Проблема с ползата остава, а и днес не всички очаквания се сбъдват в посочените срокове.
Наличието на един болен все още не означава висок риск за поколенията за това сравнително често явление.
Успех
Кременски
-
Svetoslava_Yordanova
Благодаря за информацията!
Ще продължа комуникацията по телефон.
Всичко добро!
Ще продължа комуникацията по телефон.
Всичко добро!