амниоцентеза
Модератор: kremensky
амниоцентеза
Здравейте, проф. Кременски,
Според гинеколога ми резултатът ми от БХС не дава повод за притеснение, но заради възрастта ми /38 г./ амниоцентеза е наложителна. Това ми е втора бременност. Имам здраво дете. Моля Ви за съвет. Наистина ли трябва да направя амниоцентеза?
Посещение: 06.12.2011 13,50, възраст: 38год. 7мес., забележки: Възраст при раждането: 39.2 Г.В.: 11седмици и 4 дни, Тегло (кг): 56.000 , Дата УЗ преглед: 06.12.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 48.00, Nuchal Translucency (мм): 1.20,
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) над 35 год. 0.5 мл ,Качествен
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
12 г.с. (11+4 - 12+3)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 14000 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Триплодия: 1 от 100000 бременни
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Биохимичен риск за болестта на Даун: 1 от 2000 бременни
Възрастов риск за болестта на Даун: 1 от 160 бременни – Високо отклонение
Биохимични и УЗ показатели
PAPP-A 1.11
Free-bGG – 0.48
NT – 1.2 mm
NT – 0.95
Благодаря Ви предварително!
Според гинеколога ми резултатът ми от БХС не дава повод за притеснение, но заради възрастта ми /38 г./ амниоцентеза е наложителна. Това ми е втора бременност. Имам здраво дете. Моля Ви за съвет. Наистина ли трябва да направя амниоцентеза?
Посещение: 06.12.2011 13,50, възраст: 38год. 7мес., забележки: Възраст при раждането: 39.2 Г.В.: 11седмици и 4 дни, Тегло (кг): 56.000 , Дата УЗ преглед: 06.12.2011, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 48.00, Nuchal Translucency (мм): 1.20,
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) над 35 год. 0.5 мл ,Качествен
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
12 г.с. (11+4 - 12+3)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 14000 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Триплодия: 1 от 100000 бременни
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Биохимичен риск за болестта на Даун: 1 от 2000 бременни
Възрастов риск за болестта на Даун: 1 от 160 бременни – Високо отклонение
Биохимични и УЗ показатели
PAPP-A 1.11
Free-bGG – 0.48
NT – 1.2 mm
NT – 0.95
Благодаря Ви предварително!
Re: амниоцентеза
Здравейте Госпожо,
В последните 5 години в почти всички държави не се приема възрастта като единствено показание за извършване на амниоцентеза.
Причината е, че през 2003 г. в Дания, изследвайки с амниоцентеза всичките 12 000 бременни на възраст над 35 години са били открити 126 бременности с Даун, но са били нежелано прекъснати други 120 без да са имали Даун
Разбира се у нас всяка бременна над 35 години има право да извърши амниоцентеза.
Разбира се само амниоцентезата дава 100% диагностика, но при риск 1:250 (0,4% - важи за Майчин дом - София).
При всички бременности има риск за генетични болести. Този риск е 3-5%.
Целта е с изследвания, кръвни и ултразвукови да се доведе този риск до приемливите на този етап 0.1-0.2%.
На всички бременни се предлага да извършат оценка на индивидуалния си риск и тогава да вземат решение за амниоцентеза.
Например, възрастовия риск при Вас е 1:160. Но това не е Вашия риск, а риска на средностатистическата бременна на вашата възраст.
След изследването Вашият индивидуален риск е 1: 14 000 (14 пъти по-нисък от 0,1%). В този риск е включен и възрастовия.
Този нисък риск се дължи предимно на добрите ултразвукови показатели - нухална транслуценция и наличие на костици на носа.
Силно се надявам, че АГ-специалистът ги е измерил коректно.
На Вас Ви се предлага да извършите в 15+ седмица ултразвуково изследване за отхвърляне на спина бифида и заедно с него да проведете и втори скрининг с изчисляване на интегриран риск от всички показатели. Повдига се надеждността на изследването.
В 18-22 седмица Ви се предлага да проведете разширена фетална анатомия, независимо от решението "за" и "против" амниоцентеза взето преди това.
Това са основните възможности, а изборът и всички решения са само Ваши.
Успех
Кременски
В последните 5 години в почти всички държави не се приема възрастта като единствено показание за извършване на амниоцентеза.
Причината е, че през 2003 г. в Дания, изследвайки с амниоцентеза всичките 12 000 бременни на възраст над 35 години са били открити 126 бременности с Даун, но са били нежелано прекъснати други 120 без да са имали Даун
Разбира се у нас всяка бременна над 35 години има право да извърши амниоцентеза.
Разбира се само амниоцентезата дава 100% диагностика, но при риск 1:250 (0,4% - важи за Майчин дом - София).
При всички бременности има риск за генетични болести. Този риск е 3-5%.
Целта е с изследвания, кръвни и ултразвукови да се доведе този риск до приемливите на този етап 0.1-0.2%.
На всички бременни се предлага да извършат оценка на индивидуалния си риск и тогава да вземат решение за амниоцентеза.
Например, възрастовия риск при Вас е 1:160. Но това не е Вашия риск, а риска на средностатистическата бременна на вашата възраст.
След изследването Вашият индивидуален риск е 1: 14 000 (14 пъти по-нисък от 0,1%). В този риск е включен и възрастовия.
Този нисък риск се дължи предимно на добрите ултразвукови показатели - нухална транслуценция и наличие на костици на носа.
Силно се надявам, че АГ-специалистът ги е измерил коректно.
На Вас Ви се предлага да извършите в 15+ седмица ултразвуково изследване за отхвърляне на спина бифида и заедно с него да проведете и втори скрининг с изчисляване на интегриран риск от всички показатели. Повдига се надеждността на изследването.
В 18-22 седмица Ви се предлага да проведете разширена фетална анатомия, независимо от решението "за" и "против" амниоцентеза взето преди това.
Това са основните възможности, а изборът и всички решения са само Ваши.
Успех
Кременски
Честита Коледа, проф. Кременски!
Сърдечно Ви благодаря за отговора!
Сърдечно Ви благодаря за отговора!
Здравейте, проф. Кременски!
На 16,12,2011 правих амниоцентеза. На 22,12 се обадих по телефона за резултат, благодарение на Вашето съдействие и ми казаха, че " резултатите са добри". Но до момента все още нямам писмен отговор, въпреки, че съм надписала плик за да ми бъде изпратен такъв. Освен това съм платила за пълния цитогенетичен анализ и държа на него. Знам, че там резултатите се получават по-бавно, но реално ли е до момента да нямам отговор. Освен това на телефоните днес никой не ми отговаряше. Какво трябва да направя за да получа писмен и пълен резултат. Има ли вариант и резултати от амниоцентеза да се разпечатат от интернет?
Благодаря за съдействието!
На 16,12,2011 правих амниоцентеза. На 22,12 се обадих по телефона за резултат, благодарение на Вашето съдействие и ми казаха, че " резултатите са добри". Но до момента все още нямам писмен отговор, въпреки, че съм надписала плик за да ми бъде изпратен такъв. Освен това съм платила за пълния цитогенетичен анализ и държа на него. Знам, че там резултатите се получават по-бавно, но реално ли е до момента да нямам отговор. Освен това на телефоните днес никой не ми отговаряше. Какво трябва да направя за да получа писмен и пълен резултат. Има ли вариант и резултати от амниоцентеза да се разпечатат от интернет?
Благодаря за съдействието!
Здравейте,
Опитайте в нашия сайт от началната (първа) страница в "Резултати"
Използвайте последната опция.
Резултатът Ви е изпратен по пощата.
Моля, утре след 11 часа на
0886 06 55 11
за пълния анализ.
Успех
Кременски
Опитайте в нашия сайт от началната (първа) страница в "Резултати"
Използвайте последната опция.
Резултатът Ви е изпратен по пощата.
Моля, утре след 11 часа на
0886 06 55 11
за пълния анализ.
Успех
Кременски
Здравейте отново, проф. Кременски!
Съжалявам, че ви безпокоя, но все още не съм получила писмен резултат от амниоцентеза /подробности за нея-по-горният ми пост/. На 11.01 ваша сътрудничка каза, че до 1-2 дни резултатите ще бъдат изпратени, но до момента нямам такива. Отново акцентирам върху това, че съм надписала плик с адрес, на който да ми бъдат изпратени, заплатила съм за пълните изследвания и държа да ги получа. И това, че резултатите ще получа 38 дни/минимум/ след самото изследване не го ли направи безсмислено?
Благодаря предварително за съдействието!
Съжалявам, че ви безпокоя, но все още не съм получила писмен резултат от амниоцентеза /подробности за нея-по-горният ми пост/. На 11.01 ваша сътрудничка каза, че до 1-2 дни резултатите ще бъдат изпратени, но до момента нямам такива. Отново акцентирам върху това, че съм надписала плик с адрес, на който да ми бъдат изпратени, заплатила съм за пълните изследвания и държа да ги получа. И това, че резултатите ще получа 38 дни/минимум/ след самото изследване не го ли направи безсмислено?
Благодаря предварително за съдействието!
Здравейте,
Със сигурност Вашият резултат е изпратен по пощата.
Моля, на електронната поща трите Ви имена и рождена дата.
Утре ще получите резултат в сканиран вид.
Извинения за създаденото Ви неудобство.
Кременски
http://www.kremensk@yahoo.com
Със сигурност Вашият резултат е изпратен по пощата.
Моля, на електронната поща трите Ви имена и рождена дата.
Утре ще получите резултат в сканиран вид.
Извинения за създаденото Ви неудобство.
Кременски
http://www.kremensk@yahoo.com