До проф. Кременски
Здравейте, моля за мнението Ви относно приема на "Синтром" за постоянно. Преди 1 година ми откриха генетична мутация за тромбофилия:
фактор V Leiden PCR - Хетерозигот; мутация MTHFR C677T: A1298C-хомозигот по нормален алел, C6771-хомозигот по мутантния алел.
Това изследване ми направиха по повод диагноза БТЕ, за която диагноза на мнение бяха 2 от 10 лекари, а останалите я поставиха под голямо съмнение.
Преди поставянето на тази диагноза, прекарах пневмония, която не бе лекувана своевременно. Постъпих в болницата 4 месеца след симптомите за задушаване със следните резултати от изследвания;
- ИНР - 1.24
- Ренген бял дроб - хиперпросветлен
- ЕКГ - синусов ритъм
- ЕхоК - л.к.-53-31 мм; ФИ - 64%; ФС - 36%; МКП - 10.4 мм; ЗСЛК - 10.4 мм; нормална кинетика.Пролапс на предно миртално платно, с хемодинамично незначима инсуфициенция. Дясна камера - 30 мм. СВ.СТ - 4.6 мм; рАсист - 38 мм.
- КГА - рО2- 79мм, рСО2- 34 мм, Сат.О2- 96%.
Преди постъпване в болницата, ми беше направена КТ на гръдна клетка (в условия на съдова програма), където не бяха открити стенози и тромботични маси по хода на А пулмоналис, двата й клона и видимите разклонениея. нямаше огнищни лезии в белодробния паренхим и течни колекции в плевралната кухина. След едноседмично лечение с хепарин, резултатите от сцинтиграфията са: двустранно нарушена перфузия на белите дробове до аваскуларизационни промени от субсегментен тип в областта на антеро и медиобазални сегменти на долен ляв дял, дорзален сегмент на горен ляв дял, антеробазални сегменти на длен десен дял, медиален сегмент на среден дял в дясно, дорзален сегмент на горен десен дял. Процентно участие в тотална белодробна перфузия ляв/десен бял дроб 50%/50% норма за метода 45%/55%.
След 5 месеца лечение със синтром сцинтиграфията беше нормална.
Заради резултатите от генетичното изследване за тромбофилия лекарите решиха да остана завинаги на синтром.
Имам две раждания, при които не съм имала проблем
В момента на изследването бях на 41 години . (сега на 42г)
Трябва ли да приемам синтром постоянно?
Вече цяла година не успяват да ми настроят дозата на синтрома, тъй като при една и съща доза ИНР ту е прекалено висок (4-15), ту е прекаленo нисък (ок 1.5)
При правени изследвания при 3 операции до тогава ИНР е бил между 1.05-1.1
В крайна сметка симптомите на задушаване и кашлица не изчезнаха, затова повечето лекари са на мнение, че това не е било БТЕ.
Опасно ли е да се спре синтрома при тази генетика?
тромбофилия
Модератор: kremensky
Re: тромбофилия
Здравейте,
Вие разбирате, че аз не съм специалист по белодробни болести (пулмолог).
Само те са специалистите, които могат да поставят точна диагноза, адекватно лечение и продължителна профилактика.
С фактор V Лайден са поне 8% от българите. Болшинството от тях не знаят това и нямат здравословни проблеми. Носителството му е само предразположение към тромбози. Необходим е допълнителен фактор, който провокира състоянието, но трудно някой може да предскаже какъв и кога ще се появи. Известни са някои от факторите. Например, хормоните при бременност (при Вас всички е минало благополучно и слава Богу), противозачатъчни, хормоналнозаместително лечение и профилактика, възпалителни състояния и др.
Общоприето е, че след сериозни инциденти като белодробния тромбоемболизъм (БТЕ) се препоръчва профилактика със "Синтром" или подобен препарат през целия живот.
Лечението е строго индивидуално и изисква периодичен контрол и евентуални корекции (това се прави при Вас).
Всичко това може да го извърши само квалифициран пулмолог. Такива със сигурност има у нас.
Моля, не спирайте лечението и не правете корекции без консултация от пулмолог.
Успех
Кременски
Вие разбирате, че аз не съм специалист по белодробни болести (пулмолог).
Само те са специалистите, които могат да поставят точна диагноза, адекватно лечение и продължителна профилактика.
С фактор V Лайден са поне 8% от българите. Болшинството от тях не знаят това и нямат здравословни проблеми. Носителството му е само предразположение към тромбози. Необходим е допълнителен фактор, който провокира състоянието, но трудно някой може да предскаже какъв и кога ще се появи. Известни са някои от факторите. Например, хормоните при бременност (при Вас всички е минало благополучно и слава Богу), противозачатъчни, хормоналнозаместително лечение и профилактика, възпалителни състояния и др.
Общоприето е, че след сериозни инциденти като белодробния тромбоемболизъм (БТЕ) се препоръчва профилактика със "Синтром" или подобен препарат през целия живот.
Лечението е строго индивидуално и изисква периодичен контрол и евентуални корекции (това се прави при Вас).
Всичко това може да го извърши само квалифициран пулмолог. Такива със сигурност има у нас.
Моля, не спирайте лечението и не правете корекции без консултация от пулмолог.
Успех
Кременски