Здравейте ,
Може ли да разтълкувате резултатите ми от биохимичния скрининг .
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-20 седмица
*** ОБЩИ ДАННИ***
* Възраст към термин * 32.3 години
* Гестационна възраст * 11.1 седмици.дни
* Метод на определяне на гестационната възраст * CRL
БХС 11-14 седмица
* РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *
ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 6300 бременни 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 1700 бременни
Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 710 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 6400 бременни
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 19000 бременни
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6600 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
* Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *
PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0.9 част от медианата
Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 1.14 част от медианата
NT (нухална транслусенция) =<3 1.2 mm
NT (нухална транслусенция) MoM 1.16 част от медианата
Брой изследвания: 18
КОМЕНТАРИ:
1) При риск над 1 от 100 (1%) – напр. 1 от 50 (2%), се препоръчва генетична консултация и се обсъжда дородова диагностика. При по-нисък риск – напр. 1 от 500 (0,2%), се препоръчва консултация с компетентен лекар и допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с. за изчисляване на „ИНТЕГРИРАН” риск.
При NT>2.5mm се препоръчва контролен преглед за повторно измерване на NT и NB.
ВНИМАНИЕ! Надеждността на тези изследвания силно зависи от точното измерване на ултразвуковите параметри CRL, NT и NB. Лабораторията не носи отговорност за некоректно измерени ултразвукови маркери.
При ВСИЧКИ БРЕМЕННИ жени се препоръчва СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО изследване:
1) след 15 г.с. - за отхвърляне на дефекти на невралната тръба (Спина бифида и др. тежки дефекти).
2) за "ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ" в 19-23 г.с. - от висококвалифициран АГ специалист.
------------------------------------------------------------
* Анализите се извършват с апаратура и софтуер лицензирани за този тип изследвания.
НАСОЧВАЩИЯТ ЛЕКАР Е ДЛЪЖЕН:
1. Да информира предварително писмено и устно за възможностите и евентуалните рискове от тези изследвания;
Резултати от биохимичен скрининг
Модератор: kremensky
-
stanimirastoyanova
Re: Резултати от биохимичен скрининг
Здравейте,
Вашият комбиниран риск е изчислен на около 0,016% (1:6300)
В този риск са включени:
+ възрастов риск;
+ биохимичен риск (двата кръвни показатели) - не се отчита самостоятелно;
+ високо информативният ултразвуков показател NT.
В подкрепа на този нисък риск е и вероятно отбелязаното наличие на костици на носа.
Можете да прочетете повече във втората тема на Форума - "Генетични изследвания и бременност"
Препоръчва се провеждане на ултразвуков преглед в 15+ седмица за отхвърляне на спина бифида.
Както при всяка бременна, силно се препоръчва провеждане на фетална морфология в 18-22 седмица.
При посочените данни няма основание за допълнително безпокойство
Успех и
лек ден.
Кременски
Вашият комбиниран риск е изчислен на около 0,016% (1:6300)
В този риск са включени:
+ възрастов риск;
+ биохимичен риск (двата кръвни показатели) - не се отчита самостоятелно;
+ високо информативният ултразвуков показател NT.
В подкрепа на този нисък риск е и вероятно отбелязаното наличие на костици на носа.
Можете да прочетете повече във втората тема на Форума - "Генетични изследвания и бременност"
Препоръчва се провеждане на ултразвуков преглед в 15+ седмица за отхвърляне на спина бифида.
Както при всяка бременна, силно се препоръчва провеждане на фетална морфология в 18-22 седмица.
При посочените данни няма основание за допълнително безпокойство
Успех и
лек ден.
Кременски
-
stanimirastoyanova
Благодаря Ви професор Кременски за професионалното отношение и отговор . Искам да попитам и още нещо :
При измерването ми на видеозона преди биохимичния скрининг беше записано ,че съм в 12 г.с и 1 ден , а в резултатите ми е отразена 11.1 дни .Това означава ли ,че бебето ми изостава с една седмица от развитието си ? Освен това съм приемала утрогестан по предписание на лекаря , който приемам и до днес но никой не ме попита преди изследването , за да го отрази . Това би ли повлияло на резултата ?
Благодаря още веднъж за Вашата отзивчивост . Лек ден и лека седмица !
При измерването ми на видеозона преди биохимичния скрининг беше записано ,че съм в 12 г.с и 1 ден , а в резултатите ми е отразена 11.1 дни .Това означава ли ,че бебето ми изостава с една седмица от развитието си ? Освен това съм приемала утрогестан по предписание на лекаря , който приемам и до днес но никой не ме попита преди изследването , за да го отрази . Това би ли повлияло на резултата ?
Благодаря още веднъж за Вашата отзивчивост . Лек ден и лека седмица !
Здравейте Госпожо,
Това не означава, че бебето изостава.
Това означава, че АГ- специалистът и лабораторията изчисляват седмицата с различен софтуер по CRL.
За истинската седмица е по-важно изчислението на АГ- специалиста, а за риска това на лабораторията.
Тези "разминавания" са почти при всяка бременна.
Макар, че приема на утрогестан незначително повлиява риска, в лабораторията бяха длъжни да Ви попитат и го отбележат.
Задайте въпроса на Министъра и при следващата бременност няма да пропуснат.
Няма място за допълнително безпокойство от посечените обстоятелства.
Успех и
лек ден.
Това не означава, че бебето изостава.
Това означава, че АГ- специалистът и лабораторията изчисляват седмицата с различен софтуер по CRL.
За истинската седмица е по-важно изчислението на АГ- специалиста, а за риска това на лабораторията.
Тези "разминавания" са почти при всяка бременна.
Макар, че приема на утрогестан незначително повлиява риска, в лабораторията бяха длъжни да Ви попитат и го отбележат.
Задайте въпроса на Министъра и при следващата бременност няма да пропуснат.
Няма място за допълнително безпокойство от посечените обстоятелства.
Успех и
лек ден.
-
LarryFloodoadviplE
Резултати от биохимичен скрининг
Благодаря ти Сиксенс
Не очаквах, че в голям град като Бургас ще се окаже невъзможно това изследвне.
Последното ми ултразвуково изследване е от миналата седмица, от прегледа ми в клиниката в Плевен където ми направиха инвитрото. Дори имам записан диск от него. Тогава бях 15 г.с. Доктора обаче ми каза да направя в Бургас биохимичен скрининг в 18-19 г.с., тъй като тогава е най-подходящо, като време. А на консултация в Плевен ще ходя отново след 1 месец.
Досега не съм правила никакви прегледи и изследвания в Бургас, тъй като всичко необходимо ми се правеше в Плевен.
Не знам въпросът ми дали е за тази тема, но задължително ли е кръвното изследване да се комбинира с ултразвуков преглед в същия ден или може да се направи само то?
Не очаквах, че в голям град като Бургас ще се окаже невъзможно това изследвне.
Последното ми ултразвуково изследване е от миналата седмица, от прегледа ми в клиниката в Плевен където ми направиха инвитрото. Дори имам записан диск от него. Тогава бях 15 г.с. Доктора обаче ми каза да направя в Бургас биохимичен скрининг в 18-19 г.с., тъй като тогава е най-подходящо, като време. А на консултация в Плевен ще ходя отново след 1 месец.
Досега не съм правила никакви прегледи и изследвания в Бургас, тъй като всичко необходимо ми се правеше в Плевен.
Не знам въпросът ми дали е за тази тема, но задължително ли е кръвното изследване да се комбинира с ултразвуков преглед в същия ден или може да се направи само то?
Здравейте Госпожо,
Добре е да прочетете втората тема в този Форум -"Генетични изследвания и бременност".
Биохимичния скрининг за оценка на риска от Даун се провежда:
- в 11-13 седмица - БХС1;
- Пропусналите първия скрининг провеждат изследването в 15-19 седмица - БХС2.
И при двете изследвания е задължително ултразвуковото изследване да не е повече от 2 дни преди кръвния тест.
Най-добре същия ден да се вземе кръвната проба и в рамките на 30 минути да се изолира серум.
В Бургас се предлага биохимичен скрининг.
Кръвната проба (изолирания серум) може да се изпрати във Варна, Плевен, Пловдив или София в Майчин дом.
Успех и
лек ден.
Кременски
Добре е да прочетете втората тема в този Форум -"Генетични изследвания и бременност".
Биохимичния скрининг за оценка на риска от Даун се провежда:
- в 11-13 седмица - БХС1;
- Пропусналите първия скрининг провеждат изследването в 15-19 седмица - БХС2.
И при двете изследвания е задължително ултразвуковото изследване да не е повече от 2 дни преди кръвния тест.
Най-добре същия ден да се вземе кръвната проба и в рамките на 30 минути да се изолира серум.
В Бургас се предлага биохимичен скрининг.
Кръвната проба (изолирания серум) може да се изпрати във Варна, Плевен, Пловдив или София в Майчин дом.
Успех и
лек ден.
Кременски