Въпрос за БХС 1

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

sesito81

Въпрос за БХС 1

Мнение от sesito81 »

Проф.Кременски, моля за вашето мнение.На 34ггодини съм. Резултатът ми е следния:PAPP-A:1,13mlU/ml;Fb-hCG:55,1ng/ml;
Риск от възрастта на майката-1:273
Биохимичен риск за тризомия21-1:112
Биохимичен риск за тризомия13/18:1:1584
Гестационна възраст на фетуса-12 седмици
За първата тризомия пише повишен риск, за втората нисък риск. В графата срещу първата пише че за повишен се приема този над 1:250 защо след като моят е 1:112 също е повишен. Благодаря ви предварително
kremensky

Re: Въпрос за БХС 1

Мнение от kremensky »

Уважаема Госпожо,

Очевидно, този скрининг е проведен в НЕ генетична лаборатория.
От 10 години подобен риск, изчислен само по кръвни показатели не се предлага никъде по света.
Навсякъде се предлага "комбиниран" скрининг, който включва:
+ възрастов риск;
+ биохимичен риск (двата кръвни показатели+възрастов) - не се отчита самостоятелно;
+ високо информативният ултразвуков показател - NT(нухална транслуценция - гънка на вратлето на бебето)

При Вас е изчислен само "биохимичен" риск, който показва около 0,9% (1:112). Той винаги е по-висок от коретно проведения "комбиниран" риск.
Той очевидно е 2 пъти по-висок от 0,4%(1:250).

Ако, сте от София, и ако сте до 14-та седмица, можете да ни посетите още утре и да се направи изследвания по международните стандарти - "комбиниран" риск. Изследванията са безплатни.

Ако, имате възможност сканирайте или препишете всички данни в резултатите и ги изпратете за да се опитаме да преизчислим риска.

Ако не е измерена NT - помолете да я измерят.

Няма място за паника.
Прочетете във втората тема "Генетични изследвания и бременност".

Лека вечер

==================================================
Уважаеми Дами и бъдещи Майки, не провеждате генетични изследвания в не генетични лаборатории.
В момента държавата поема всички разходи при провеждане на скрининг при бременните.
Ако, желаете контролирано и коректно провеждане на генетичните изследвания в рамките на "Национална програма", влезте в тази тема и напишете "ДА". Това е изключително важно за предстоящото предложение за започване на такава програма през 2016 г.
sesito81

Мнение от sesito81 »

Благодаря ви за отговора искам само да добавя нещо.Преди да бъда изпратена за вземане на кръв докторката ме прегледа на видеозон, и аз с бланката отидох за вземане на кръв единствено си спомням че имаше три измерения. Едното беше 5,(цяло) и нещо, второто 6,( цяло) и нещо , а за тази гънка 1,(цяло) нещо , но сега тези данни никъде ги няма написани на листа с отговора от лаборатория ,, Рамус,,. Ще ви бъда благодарна ако ми обърнете още веднъж внимание.Не съм от София, искам да питам как мога да ви посетя за втори БХС ,при вчерашния преглед казаха че съм 14 седмици.
sesito81

Мнение от sesito81 »

Благодаря ви за отговора искам само да добавя нещо.Преди да бъда изпратена за вземане на кръв докторката ме прегледа на видеозон, и аз с бланката отидох за вземане на кръв единствено си спомням че имаше три измерения. Едното беше 5,(цяло) и нещо, второто 6,( цяло) и нещо , а за тази гънка 1,(цяло) нещо , но сега тези данни никъде ги няма написани на листа с отговора от лаборатория ,, Рамус,,. Ще ви бъда благодарна ако ми обърнете още веднъж внимание.Не съм от София, искам да питам как мога да ви посетя за втори БХС ,при вчерашния преглед казаха че съм 14 седмици.
sesito81

Мнение от sesito81 »

Извинявам се ако нещо бъркам но на електронната поща получих имейл че имам отговор на втория ми въпрос, а когато вляза във форума да го прочета, виждам само първият отговор. Как да разбера дали имам втори отговор? Благодаря
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

В случая е много важно да се знаят параметрите на ултразвуковите изследвания.
Със сигурност поръчката на АГ-специалиста с измерванията е в лаборатория "Рамус".
По тези параметри и най-вече по два от тях CRL и NT ще можем да изчислим "комбиниран" риск.
Това, че NT "гънката" е около 1 е много добър признак.

Освен това "Рамус" са длъжни да Ви предоставят официален писмен резултат - обикновено на български и английски.

Помолете ги да ви дадат копие от резултата и поръчката на АГ-специалиста.
Сканирайте ги и ги изпратете или препишете всички данни и ги изпратете на kremensk@yahoo.com.

Може би имате резултат и от прегледа в 14-та седмица.

Опасявам се , че повтаряне на скрининга е невъзможно, тъй като първия скрининг се провежда до 13+6 дни.

Вторият скрининг се провежда в 15+ седмица, но основният смисъл от него е, ако успеем да изчислим "комбиниран" риск от първия скрининг.

Надявам се, че ще успеете да изпратите данните.

Кураж и
успех.

Кременски
sesito81

Мнение от sesito81 »

Благодаря,ще се постарая да взема данните от лабораторията по-най бързият начин и да ви ги изпратя
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

При посочените данни за:
CRL = 57,5 мм;
NT = 1,1 мм;
b-hCG = 1,32 MoM;
PAPP-A = 0,43 MoM;
възраст 34,9 г.
международно достъпна програма изчислява "комбинира" риск за Даун от 1: 1384 (под 0,1%).

В понеделник същите данни ще бъдат подадени на програмата (софтуера) на Националната генетична лаборатория (на същия софтуер изчисляват риска университетските генетични лаборатории във Варна, Пловдив, Плевен и Ст. Загора).
По изключение, това ще Ви даде възможност при провеждане на втория скрининг в някоя от посочените лаборатории в 15+ седмица да Ви бъде изчислен интегриран риск от всички показатели на двата скрининга.

Препоръчва се провеждане на контролна фетална анатомия в специализиран център за изключване на спина бифида и други показатели за хромозомни аномалии.

Няма място за паника.

Успех.

Кременски
sesito81

Мнение от sesito81 »

Искрено ви благодаря! Това означава ли че тези резултати от ,,Рамус,, са грешни? И също да разбирам ли че резултатите от вас ще са заложени във вашата база данни и когато направя втория БХС във ваша лаборатория автоматично ще излязат и тези изследвания и така ще се засекат двата резултата.(дано съм се изразила правилно).На 6.01.2016г ми предстои вторият БХС в гр.Стара Загора при гинеколог които работи с Националната генетична лаборатория, но въпреки това след като мине всичко отново ще сканирам и консултирам с вас.Благодаря ви от сърце още веднъж. Весели празници!
sesito81

Мнение от sesito81 »

Искрено ви благодаря! Това означава ли че тези резултати от ,,Рамус,, са грешни? И също да разбирам ли че резултатите от вас ще са заложени във вашата база данни и когато направя втория БХС във ваша лаборатория автоматично ще излязат и тези изследвания и така ще се засекат двата резултата.(дано съм се изразила правилно).На 6.01.2016г ми предстои вторият БХС в гр.Стара Загора при гинеколог които работи с Националната генетична лаборатория, но въпреки това след като мине всичко отново ще сканирам и консултирам с вас.Благодаря ви от сърце още веднъж. Весели празници!
Заключено