Здравейте проф.Кременски! Казвам се Елена Щерева и съм на 35 години и 10 месеца. Направих БХС в 13,3 гестационна възраст и резултатите бяха:
Комбиниран риск за болест на Даун е 1от 2200 бременни
Биохимичен риск за болест на даун е 1 от 450
Възрастовият риск за болест на даун е 1 от 320
РАРР-А МоМ 2.33
Free-bCG-МоМ 2.04
NT-1,2mm
NT MoM-0,7
Лекарят ме успокои,но каза ,че ако искам мога да направя още един късен скрининг в 16/17 г.с. Аз го направих и днес по телефона лекарят ми каза че възрастовият риск за болест на даун е 1 от 110 бременни. Аз се притесних много и той ми обясни за най сигурни резултати да направя някаква процедура с инжекция извличаики от плацентата,не го запомних много добре какво е точно.По принцип имам час за 4D, но е чак на 18 Август.Незнам какво да направя звънях и на друг лекар за мнение и той ми каза защо съм правила втори изследвания. Моля ви за мнение и коментар на изследванията до колкото е възможен. Благодаря ви!
Относно БХС
Модератор: kremensky
Re: Относно БХС
Здравейте Елена,
Отговорих Ви в е-пощата.
По принцип първият скрининг е най-информативен и отговаря на всички международни стандарти.
В този скрининг, Вашият "комбиниран" риск е изчислен на около 0,05% (1:2200).
Той включва:
+ възрастов риск, определен към датата на раждането;
+ биохимичен риск (двата кръвни показатели) - не се отчита самостоятелно;
+ високо информативният и много добър при Вас ултразвуков показател NT.
В подкрепа на по-нисък риск е и вероятно отчетеното наличие на костици на носа.
В много страни при подобен резултат щяха да Ви насочат директно към фетална анатомия в специализиран център в 18-22 седмица.
Вторият скрининг, при проведен първи скрининг има смисъл само, ако се отчете "интегриран" риск от всички показатели на двата скрининга.
Това може да се извърши само в някоя от Университетските генетични лаборатории, ако и двата скрининга са проведени в нея.
Посочените данни за проведеният от Вас втори скрининг не са ясни.
Вероятно е направен в не генетична лаборатория.
Не може да се разминава възрастовия риск или са Ви го съобщили некоректно.
Най-добре е да сканирате двата резултата и да ми ги изпратите.
Можете да прочетете повече в темата "Генетични изследвания и бременност".
Няма място за паника.
Успех и
лека вечер
Отговорих Ви в е-пощата.
По принцип първият скрининг е най-информативен и отговаря на всички международни стандарти.
В този скрининг, Вашият "комбиниран" риск е изчислен на около 0,05% (1:2200).
Той включва:
+ възрастов риск, определен към датата на раждането;
+ биохимичен риск (двата кръвни показатели) - не се отчита самостоятелно;
+ високо информативният и много добър при Вас ултразвуков показател NT.
В подкрепа на по-нисък риск е и вероятно отчетеното наличие на костици на носа.
В много страни при подобен резултат щяха да Ви насочат директно към фетална анатомия в специализиран център в 18-22 седмица.
Вторият скрининг, при проведен първи скрининг има смисъл само, ако се отчете "интегриран" риск от всички показатели на двата скрининга.
Това може да се извърши само в някоя от Университетските генетични лаборатории, ако и двата скрининга са проведени в нея.
Посочените данни за проведеният от Вас втори скрининг не са ясни.
Вероятно е направен в не генетична лаборатория.
Не може да се разминава възрастовия риск или са Ви го съобщили некоректно.
Най-добре е да сканирате двата резултата и да ми ги изпратите.
Можете да прочетете повече в темата "Генетични изследвания и бременност".
Няма място за паника.
Успех и
лека вечер
Re: Относно БХС
Здравете проф.Кременски. Изпратих Ви и двата БХС на pdf,на е-пощата,както ми писахте. Благодаря Ви,че отделяте от времето си за всички нас. Бъдете здрав!