След този резултат какъв път да поема?

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
milamama

След този резултат какъв път да поема?

Мнение от milamama »

Здравейте проф. Кременски, ще е опитам да бъда кратка. На 35 г. съм 2006 г. първа бременност и раждане на дете, всичко беше нормално. 2013 г. спонтанна бременност, която започна с неизяснено кървене в 7 седмица, ходих при 4 лекари в 4 клиники и получих 4 различни отговора и в 10 седмица последва спиране на сърдечния пулс и кюртаж. 2014 г. пак спонтанна бременност, пак в 7 седмица кървене и пак ходене по доктори и обяснения от рода на нисък прогестерон, раничка на маточмата шийка, менструално кървене, вагинално кървене... и пак спиране на пулса в 10 седмица и пак кюртаж. Правих си колоскопски преглед всичко било "като по учебник", обяснение пак няма. Пуснах си тестове за генетични отклонения и резултат е този. НЕ ми е ясно сега имам ли вродена тромбофилия, от това ли са умирали бебетата, тези резултати на какъв лекар да ги покажа? Генетик, имунолог, гинеколог специалист по репродуктивни проблеми??? Покрай тези две несполучливи бременност се отходих и в Фемина и в МД и в ДКЦ и до Пловдив стигнах и никой не казва какво да направя. Поне кой би могъл да ми ги разтълкува???
Фактор V Лайден - мутация R506Q – Нормален генотип
Фактор II (Протромбин) - мутация G/A 20210 - Хетерозиготен носител на 20210G/A
Инхибитор на Плазминогенния активатор - PAI 4G/5G - Нормален генотип 5G/5G
MTHFR - мутация C677T - Хомозиготен носител T/T
КОМЕНТАРИ:
1) Не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател.
2) Мутацията 20210 G/A в протромбиновия ген се свързва с повишени плазмени нива на протромбина и се среща с повишена честота при лица с венозни тромбози.
3) Препоръчва се обсъждане на медикаментозна профилактика поради повишения риск от тромбофилия.
4) При генотип Т/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 70%.
kremensky

Re: След този резултат какъв път да поема?

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Аз не съм АГ-специалист, поради което се придържам към предпоследните препоръки на американската асоциация по репродуктивна медицина (2010). Намират се на първа страница на този сайт в "повтарящи се спонтанни аборти". Последните препоръки ще бъдат публикувани в близката седмица, но те не се различават съществено.

При 2 и повече повтарящи се спонтанни аборти се препоръчват следните изследвания:
1) Хромозомно изследване на двамата - д-р Въжарова 0898 202097.
2) Изследване за антифосфолипидни антитела - проф. Балева - 0889232474.
3) Хормонът, контролиращ щитовидната жлеза ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е. Във всяка клинична лаборатория.

Всички останали изследвания, включително и проведените от Вас за тромбофили имат противоречива връзка със ранните спонтанни аборти. В последните препоръки от 2013 г. за тромбофилия се предлага изследване само, ако Вие или в семейството е имало случай с тромбоза.

От Вашите резултати за тромбофилия, изследване (2) показва, че евентуално има повишен риск, но той едва ли е свързан с двата ранни аборти. Профилактиката включва евентуално прием на ниски дози аспирин. Тук експертът е доц. Карагьозова от Майчин дом - 0887 380348.

Имате и един сравнително чест генен вариант (изследване 4), при който се препоръчва прием на метилирана форма от фолиева киселина (витамин В9) - 2 х 1 поне 2 месеца преди и 2 месеца след забременяване.

Всички изследвания можете да проведете в един ден, като се свържете с д-р Въжарова, която да ги организира.

Причината за ранните спонтанни аборти най-често е свързана със случайни нарушения в хромозомите. Изследванията, които Ви се предлагат е да се отхвърлят системните (не случайните). Едва ли някой може да каже каква е била причината на двата предишни аборта. По-важно е да се прогнозира с тези изследвания какъв е шансът за благополучен изход при следващата бременност.

И да не забравяме, че шансът за следваща сполучлива бременност остава висок над 70%.

Кураж и
Успех

Кременски
milamama

Re: След този резултат какъв път да поема?

Мнение от milamama »

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор, защо всички лекари не са като Вас, щяха да ни бъдат спестени много нерви, притеснения и обикаляне. Хиляди благодарности - бъдете жив и здрав!!!
Заключено