Моля за разяснение от проф. Кременски

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
kremensky

Re: Моля за разяснение от проф. Кременски

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Утре съм на работа в 11 часа.
Моите консултации са безплатни, но в случая аз не съм решаващ.
По-важно е да Ви прегледат в МЦ" Фемина". Има им адреса в Интернет.
Обадете им се по телефона от мое име и те ще Ви приемат.
Прегледите им са около 80 лева.
Там има и много добър Генетичен консултант - д-р Въжарова.
Ако, евентуално възникне някакъв проблем можете ми се обадите и на мен за съдействие.
0886 06 55 11.

Успех

Кременски
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Мирослава,

Очевидно, изчисленият при Вас риск е много нисък - около 73 пъти по-нисък от 0,1%. (1:73 000).

Препоръчва се провеждане на ултразвуков преглед в 15+ седмица за отхвърлне на спина бифида.

Силно се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в 18-22 седмица в специализиран център.

Няма основание за допълнително безпокойство.

Успех

Кременски
С ваше разрешение ще изтри писмото Ви - задържа твърде много лични данни.
MIROSLAVA DEMIROVA

Мнение от MIROSLAVA DEMIROVA »

Благодаря ви много!Няма проблем да изтриете поста ми.
nursebogi

Мнение от nursebogi »

Здравейте,професор Кременски!Моля Ви за съвет относно изследване за носителство за Болест на Даун.На 39г. съм,има 3 бремености,една с раждане на здраво момченце,което вече е на 5 години,една куха яйцеклетка,и една завършила с аборт в 20 г.с.,след висок риск на БХС в 13г.с. и в 17г.с,съответно 1:45 и 1:35,без отклонения на УЗД морфологията.След амниоцентеза и резултат от нея за данни за Даун,направих аборт.Интересувам се дали има нужда от допълнителни изследвания преди нова бременност?
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

В над 96% от случаите болест на Даун е случайно събитие с нисък риск за повторение от около 1% прибавен към възрастовия.
Желателно е да изпратите резултатът от амниоцентезата.
Ако той е получен под микроскоп (цитогенетика - кариотип), може да даде информация за формата на Даун.

На настоящият етап не веждам основание за допълнителни изследвания.
След поява на първия цикъл можете да ни посетите за по-подробно обсъждане.
Консултациите са безплатни.

Във всеки случай при следващата бременност се препоръчва амниоцентеза.

Кураж и

Успех

Кременски
nursebogi

Мнение от nursebogi »

Благодаря Ви професоре!Опитах да приложа резултати във форума,но не успях и ги изпратих на мейла Ви!За жалост съм от провинцията и в момента нямам възможност да Ви посетя,но при първа възможност ще го направя.Благодаря Ви още веднъж.
Simka

Мнение от Simka »

Читая Ваш пост, я наконец поняла, чем отличантся мой блог, от блога моего парня. Это Вы прям в десяточку. Особенно про эмоционально описание прошедших событий в деталях .Спасибо
iordanka_qncheva

Мнение от iordanka_qncheva »

Здравейте Професор Кременски,
обръщам се към вас чрез тази форма понеже съм от Варна и немога да дойда лично. Наскоро разбрах, че съм бременна в 5 г.с., само че на 20 февруари си направих рентгенова снимка на гръдния кош като тогава не съм предполагала за бременността било е около седмица след забременяването. Ходих при двама лекари първия ми каза, че няма проблем. Втория лекар обаче ме посъветва да прекратя бременността като ми обясни, че ако има нещо сериозно най - вероятно до третия месец ще направя спонтанен аборт, но трябва да се притеснявам от по малките проблеми които не могат да се видят каза ми също, че облъчените деца често страдат от мисля че беше ликома и порок на сърцето и такива неща. Много съжелявам за разбърканото писмо просто съм много объркана и ако можете да ми кажете нещо по конкретно бих ви била много благодарна.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Не твърда, че рентгеновото облъчване не е вредно.
И все пак:
"Няма диагностично рентгеново изследване, при което да се достига дозата на облъчване след която биха се очаквали някакви увреждания".
По данни на международна атомна агенция, опасната доза за бременността се изчислява на 72 000 рентгенови снимки на бял дроб.

Можете да влезете в "Генетични изследвания и бременност" и да се запознаете с предлаганите генетични изследвания при всяка бременност.
Те не са пряко свързани с рентгеновата снимка, но генетичните рискове се предполагат при всяка бременност.
Те започват след 11-та седмица.

Няма място за паника.

Успех

Кременски
iordanka_qncheva

Мнение от iordanka_qncheva »

Благодаря много за отделеното време.
Заключено