Съмнения за тромбофилия

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
gerryy_bs

Съмнения за тромбофилия

Мнение от gerryy_bs »

Здравейте Проф Кременски,
пиша Ви тъй като бих искала да разбера какво е и вашето мнение относно моят проблем.
Миналата година имах една лека и безпроблемна бременност, която за жалост завърши фатално(32г.с) със спешно секцио и с опасност за живота ми.Причината беше цялостно отлепена плацента, високо кръно и наличие на албумин и оттоци по лицето.Поставиха ми диагноза преекламсия.
Така и не можах да разбера как се беше стигнало до там , тъй като предният ден бях на консултация и всичко беше наред нямаше никакви признаци за последващите събития
След като излезнах от болницата минах на преглед при кардиолог и уролог за бъбреците, правих си изследвания на щитовидната жлеза но абсолютно всичко беше в нормите, а и кръвното винаги ми е било много ниско както по време на бременността така и в момента.
Посетих и доц Конова в Плевен където след консултация с нея си пуснах пълен пакет имунологични и генетични изследвания,като заключението което направи тя след като станаха готови беше ,че от направените имунологични изследвания се установява ,че всички показатели са в границите на референтните ст-ти :
РЕЗУЛТАТ ОТ ГЕНЕТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ:
Фактор V Leiden:
Хомозиготен носител по нормален алел

Мутация G20210A в Протромбиновия ген:

Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:

Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI – 1): носителство на генотип 4G/5G
Носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:

Няма изменения в изследваните генетични фактори, свързани с предразположения към тромбофилични състояния.

Страх ме е понеже така и не разбрах каква е била причината довела до тези събития а сега в момента отново съм бременна (26г.с).По препоръка на доц Конова още от самото начало приемам всяка вечер аспирин протект, фолиева к-на , витамини с магнезий и Б комплекс.Меря си всеки ден кръвното по няколко пъти и до сега не е надвишавало 100/60, пускам си често ПКК където само HGB ми е малко нисък,ходя често на прегледи и доплер където за сега всичко е наред с бебето, но аз въпреки всичко се притеснявами страхът не ме напуска.Незнам още какви допълнителни мерки да взема за да може този път да има един щастлив завършек за бебето ми и за самата мене.
Какво означава носителство на генотип 4G/5G
Благодаря Ви, предварително
kremensky

Re: Съмнения за тромбофилия

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Моите извинения за закъснелия отговор.
Няколко дни бях в провинцията без редовен достъп до Интернет.
Освен това, аз не съм АГ-специалист и ми трябваше време за да проверя дали не се е променило нещо във водещите страни(САЩ, Англия, Гермаиня) и СЗО в областта на поведението при прееклампсия и дали има нови препоръки от Световната здравна организация (СЗО) след публикуваните 23 през 2011 г.

На кратко:
1) Състоянието се среща при около 8 % от всички бременни като само при около 1-2% формите са по-тежки.
2) причините за появата на прекласирания все още не са съвсем изяснени.
Продължава да има поне 17 теории, за всяка от която има данни, че може да има отношение към прееклампсия.
С направените изследвания и консултации при Вас са отхвърлени болшинството от известните причини и рискови фактори - функция на бъбреци, черен дроб, кръвно налягане, диабет. С проведените от доц. Конова имунологични и генетични изследавания са отхвърлени до голяма степен автоимунните причини и наследствените тромбофилии.
3) При следваща бременност след прееклампсия, ако такава се появи тя обикновено е по-лека.
4) В съответствие с общоприетите стандарти, смятам, че доц. Конова Ви провежда адекватна и съвременна профилактика.

Основното е да не се изпада в паника, а да се продължава:
1) да се проследява кръвното налягане през 6-8 часа.
2) поне веднъж на 1-2 седмици измерване на албумин - отчитат се само повишените стойности не +/-(гранични).
3) на 2-3 седмици преглед на ултразвук при АГ-специалист.
Със сигурност Ви е казано да се следи за:
- отоци;
- главоболие;
- болки в долната част на корема;
- повръщане
- общо неразположение.
Не се препоръчват залежаване, специални безсолни диети и ограничения.

В Плевен има достатъчно високо квалифицирани АГ-специалисти, които могат да се справят успешно, ако се появят признаци на прееклампсия.

Силно се надявам и Ви пожелавам успешна и безпроблемна бременност.

Кременски
gerryy_bs

Re: Съмнения за тромбофилия

Мнение от gerryy_bs »

Проф Кременси.
благодаря Ви за съветите и препоръките които ми написахте.Спазвам всичко и силно се надявам този път за един щастлив край
Заключено