Здравейте проф.Кременски!
При първата си бременност правих амниоцентеза, защото при мъжа ми има перицентрична инверсия на втора хромозома-кариотип 46,ХУ,inv(2)(p11.2;q12)q, тогава имах плацента със задно прилежание. Сега имам предна плацента, а резултатите от БИОХИМИЧНИЯ СКРИНИНГ са следните: интегрирания риск за болест на ДАУН при мен е 1 от 4400, а интегрираният риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 100000. Не мога да преценя кой риск е по- голям? Какви рискове крие перицентричната инверсия на втора хромозома при мъжа? Благодаря предварително
КАКЪВ Е РИСКЪТ ПРИ АМНИОЦЕНТЕЗА, КОГАТО ИМА ПРЕДНА ПЛАЦЕНТА
Модератор: kremensky
Re: КАКЪВ Е РИСКЪТ ПРИ АМНИОЦЕНТЕЗА, КОГАТО ИМА ПРЕДНА ПЛАЦЕНТА
Здравейте,
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, в Майчин дом - София рискът от амниоцентеза е около 0,33% (1:300).
Нашите АГ-специалисти са достатъчно опитни и до този момент няма данни за по-висок риск (имам предвид прекъсване на бременност) при предна плацента.
В някои случаи може да се получи леко кървава течност, но това е преодолим проблем.
При големи международни проучвания също се твърди, че няма статистически значима разлика в рисковете в зависимост от разположението на плацентата.
Когато се говори за риск, винаги трябва да се има предвид, че той е конкретен за болница и оператор (посочените в Интернет рискове обикновено са осреднени) и зависи основно от две обстоятелства:
(1) опита на оператора - той трябва да извършва над 50, по някои стандарти над 100 амниоцентези годишно и
(2) безпокойството на бременната.
При перицентрична инверсия при мъж, рискът за генетичен проблем е около 3-4%. Поради това се обсъжда амниоцентеза.
Интегриарният риск дава информация само за болест на Даун и Едуардс, а комбинирания риск от първия скрининг дава информация за посочените в резултата 5 хромозомни състояния. Той не дава информация за състояние при носителство на инверсия.
Добре щеше да бъде, ако бяхте изпратила сканирани двата резултата.
Каквото и да е Вашето решение, силно се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в 18-22 седмица в специализиран център.
Няма място за паника и допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, в Майчин дом - София рискът от амниоцентеза е около 0,33% (1:300).
Нашите АГ-специалисти са достатъчно опитни и до този момент няма данни за по-висок риск (имам предвид прекъсване на бременност) при предна плацента.
В някои случаи може да се получи леко кървава течност, но това е преодолим проблем.
При големи международни проучвания също се твърди, че няма статистически значима разлика в рисковете в зависимост от разположението на плацентата.
Когато се говори за риск, винаги трябва да се има предвид, че той е конкретен за болница и оператор (посочените в Интернет рискове обикновено са осреднени) и зависи основно от две обстоятелства:
(1) опита на оператора - той трябва да извършва над 50, по някои стандарти над 100 амниоцентези годишно и
(2) безпокойството на бременната.
При перицентрична инверсия при мъж, рискът за генетичен проблем е около 3-4%. Поради това се обсъжда амниоцентеза.
Интегриарният риск дава информация само за болест на Даун и Едуардс, а комбинирания риск от първия скрининг дава информация за посочените в резултата 5 хромозомни състояния. Той не дава информация за състояние при носителство на инверсия.
Добре щеше да бъде, ако бяхте изпратила сканирани двата резултата.
Каквото и да е Вашето решение, силно се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в 18-22 седмица в специализиран център.
Няма място за паника и допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Re: КАКЪВ Е РИСКЪТ ПРИ АМНИОЦЕНТЕЗА, КОГАТО ИМА ПРЕДНА ПЛАЦЕНТА
Благодаря Ви проф.Кременски! Бях убедена, че Вашето компетентно мнение ще ми помогне да взема своето решение, а то е в полза на амниоцентезата. Ще я направя, още повече че няма да ми е за първи път. Поздравявам Ви за високия професионализъм и сърдечна помощ, която получавам нееднократно от Вас! Бъдете жив и здрав и продължавайте в същия дух!