Лечение с фраксипарин при хетерозиготен носител

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
zoritz

Лечение с фраксипарин при хетерозиготен носител

Мнение от zoritz »

Здравейте,

След два спонтанни аборта направих следните изследвания при вас, като резултатите ми са следните:

Фактор V Лайден - мутация R506Q Нормален генотип
Фактор ІІ (Протромбин) - мутация G/A 20210 Нормален генотип
Инхибитор на Плазминогенния активатор - PAI 4G/5G Хетерозиготен носител 4G/5G
MTHFR - мутация C677T Хетерозиготен носител C/T

Коментари
1) Не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател.
2) При генотип С/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%.

През април тази година забременях отново. Гинекологът ми още при положителен тест за бременност ми предписа фраксипарин 0,4. Обясни ми, че съм хетерозиготен носител и затова се налага да го използвам по време на бременност. За съжаление се оказа че бременността ми е извънматочна. Последва лапароскопска операция при друг лекар, който ми обясни, че лечението ми с фраксипарин е било погрешно, тъй като не се провеждало такова при наличие на хетерозиготен носител.

Тъй като в изследването ми пише, че не се отчита повишен риск за венозни тромбози, необходимо ли е прилагането на фраксипарин при следваща бременност, тъй като съм хетерозиготен носител?

Благодаря предварително
kremensky

Re: Лечение с фраксипарин при хетерозиготен носител

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

При посочените от Вас резултати, се намира сравнително честия вариант на MTHFR, който изисква прием на метилирана форма на фолиева киселина.

Аз не съм АГ-специалист.
И все пак при Вас "не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследваните показатели".
Аз бих Ви препоръчал да прочетете последните указания на Американската асоциация по репродуктивна медицина от началната страница на този сайт.
Материалът е в рубриката "повтарящи се ранни спонтанни аборти". Вероятно при Вас поводът не е 2 и повече последователни аборти, но изследванията и поведението към тромбофилии е едно и също. В статията ще видите, че въпросният ген и вариант дори не се обсъждат.
Няма доказани данни, че "Хетерозиготен носител 4G/5G" е самостоятелен повод за профилактика с хепарин.
Как са Ви антифосфолипидните антитела?
Вие, партньорът и близки ваши родственици имали ли са тромбози?

Успех

Кременски
Заключено