Една пъпна артерия

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
A.Stoilova

Една пъпна артерия

Мнение от A.Stoilova »

Здравейте Доц.Кременски,
преди време си направих БХС във Вашата лаборатория (12г.с.). От полученият резултат разбрах, че съществува висок риск за дете със синдром на Даун (1:75). Аз съм на 39г. и това ми е трета бременност. Имам две здрави деца. Препоръчехте ми амниоцентеза. Доц.Димитрова ми направи амниоцентеза в 16+3г.с. след направена от нея фетална морфология. При прегледа не регистрира някакви аномалии на плода и плацентата. Резултатите от двата теста от амниоцентезата са добри и изключват бройни и качествени хромозомни изменения.
Вчера си направих фетална морфология при Д-р Марков (23г.с). При прегледа той установи една пъпна артерия без други големи видими морфологични промени на фетуса. Доц Димитрова не ми каза за такъв проблем и мисля, че не е видяла пъпната връв.
Въпросът ми към Вас е , след като вече съм направила амниоцентеза и от резултата се изключват генетични заболявания мога ли да съм спокойна, че тази единствена пъпна артерия изключва хромозомни аномалии на плода и какви други изследвания трябва да направя за мое спокойствие.
Благодаря за вниманието Ви!
kremensky

Re: Една пъпна артерия

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Правилно разсъждавате.
Надявам се, че от хромозомното изследване сте получила резултат и от двете изследвания.
Мисля, че нямате основание за безпокойство.

Успех

Кременски
A.Stoilova

Мнение от A.Stoilova »

Доц.Кременски,
да, получих и двата теста от генетичните изследвания и са добри, т.е. изключват се хромозомни заболявания.Искам да Ви попитам, вторият тест, който излиза след около 30 дни за какви хромозомни заболявания се прави.
Благодаря!
vladimir

Мнение от vladimir »

Здравейте проф. Кременски, при фетална морфология (при доц. Томова и потвърдена при д-р Марков) беше установено, че бебето има една пъпна артерия. При доц. Томова не бяха установени някакви други малформации, но тя ни посъветва да се консултираме с Вас. При д-р Марков наличието на единствена пъпна артерия беше потвърдена, но той видя и цитирам: "В десния бял дроб на плода, в близост до основата на сърцето, се сиянира окръглена хиперехотемия сянка с d=8-6 mm, която теоретично е възможно да бъде начална форма на кистична аденематоидна малформация на белия дроб. В този смисъл е удачно да се планира повторен оглед на ФМ след 2 месеца". Както разбирате със съпругата ми сме безкрайно притеснени и Ви молим ако е във вашата компетенция да ни консултирате и посъветвате как да постъпим.
Благодаря за вниманието Ви
vladimir

Мнение от vladimir »

Здравейте проф. Кременски, при фетална морфология (при доц. Томова и потвърдена при д-р Марков) беше установено, че бебето има една пъпна артерия. При доц. Томова не бяха установени някакви други малформации, но тя ни посъветва да се консултираме с Вас. При д-р Марков наличието на единствена пъпна артерия беше потвърдена, но той видя и цитирам: "В десния бял дроб на плода, в близост до основата на сърцето, се сиянира окръглена хиперехотемия сянка с d=8-6 mm, която теоретично е възможно да бъде начална форма на кистична аденематоидна малформация на белия дроб. В този смисъл е удачно да се планира повторен оглед на ФМ след 2 месеца". Както разбирате със съпругата ми сме безкрайно притеснени и Ви молим ако е във вашата компетенция да ни консултирате и посъветвате как да постъпим.
Благодаря за вниманието Ви
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Аз не съм АГ-специалист.
От 2 дни правя справки по въпроса.
Правилно сте постъпили с контролна фетална анатомия при д-р Марков.
По принцип, малко е вероятно двете ултразвукови находки да са свързани и да насочват към хромозомна болест.
Ако, имаше съмнение за хромозомна болест д-р Марков щеше да дискутира с вас проблема в тази посока.
Не съобщавате в кой срок на бременността са проведени изследванията?
Проведено ли е кръвното изследване биохимичен скрининг?
Наистина тази "теоретична" находка в белия дроб трябва да се проследи.

Мисля, че е вай-добре с повече данни да се дискутира ситуацията на място с д-р Въжарова 0898 202097
Аз ще бъда в провинцията до 10-ти следващия месец, но ще бъда в Интернет и на телефона.

Най-важното е да не се изпада в паника. От описаното до този момент няма основание за това.

Успех

Кременски
Заключено