Здравейте,
След спонтанен аборт в 4 месец през 2012г. имам направено изследване относно риска от тромбофилия. От резултата не се отчете повишен риск, като имаше данни само за намалена усвояемост на фолиева киселина.
Хетерозиготен генотип С/Т за 677C>Т (MTHFR).
При генотип С/Т за 677C>Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%.
През 2013г. забременях с еднояйчни близнаци, но се оказа че единият е с множество увреждания и се наложи да се махнат. Тогава приемах фолиева киселина – 6 таблетки дневно от Неофолик Мета.
Сега съм бремена в 6 г. с. и питането ми е според Вас каква е нормалната доза за прием на фолиева киселина в този случай.
Много благодаря за отделеното време.
Пожелавам Ви много здраве и успехи.
Поздрави,
Даниела
Хетерозиготен генотип С/Т за 677C>Т (MTHFR).-Ф.О. киселина
Модератор: kremensky
Re: Хетерозиготен генотип С/Т за 677C>Т (MTHFR).-Ф.О. киселина
Здравейте Даниела,
Намереният при Вас генен вариант е много чест и връзката му със спонтанни аборти е твърде спорна.
По принцип се смята, че доза от 2 х 1 от метилираната форма, вземана поне 2 месеца преди и 2 месеца след забременяване е достатъчна.
Надявам се, че сте прочела в "Генетични изследвания и бременност" препоръчваните изследвания, които започват в 11+ седмица.
Успех
Кременски
Намереният при Вас генен вариант е много чест и връзката му със спонтанни аборти е твърде спорна.
По принцип се смята, че доза от 2 х 1 от метилираната форма, вземана поне 2 месеца преди и 2 месеца след забременяване е достатъчна.
Надявам се, че сте прочела в "Генетични изследвания и бременност" препоръчваните изследвания, които започват в 11+ седмица.
Успех
Кременски
Re: Хетерозиготен генотип С/Т за 677C>Т (MTHFR).-Ф.О. киселина
Здравейте,
много Ви благодаря за отговора.
С пожелания за хубав ден!
много Ви благодаря за отговора.
С пожелания за хубав ден!