Моля за разяснение от проф. Кременски
Модератор: kremensky
Re: Моля за разяснение от проф. Кременски
Здравейте,
Показаният от Вас риск е много нисък - почти 25 пъти по-нисък от 0,1%.
Ултразвуковите показатели също са много добри.
Д-р Даскалов е от най-добрите в Пловдив и все пак, не разбирам, защо съм "поискал отново БХС1". Нещо се объркваме.
Моля, всички данни в едно писмо.
Моля, дайте телефон за връзка или се обадете на посочения 0886 06 55 11.
При така описаните резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Д-р Даскалов е от най-добрите в Пловдив и все пак, не разбирам, защо съм "поискал отново БХС1". Нещо се объркваме.
Успех
Кременски
Проф Кременски , правиха ми преглед в 27г.с. и 4 дни и показателя NF, нухалана гънка /гънка в областта на тила е измерен 4,58мм . Може ли да ми кажете каква е нормата му ? Притеснително ли е?
Друго , което ме тревожи е , че доктора измери BOD(междуочното разстояние) - 4,06см под минимума , т.е отговарящ на 25г.с. и 4 дни. Попита ме дали съм правила БХС , аз правих 1-я и резултата ми е нисък риск. Може ли да коментирате , какво отношение има този показател към възможни проблеми с плода ?
Благодаря Ви предварително !evgeniq
Лично съобщениеВърнете се в началото
--------------------------------------------------------------------------------
ДокладвайОтговори с цитатRe: Моля за разяснение от проф. Кременски
от kremensky » Вто Окт 02, 2012 10:43 am
Здраевйте,
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, NF след 15-та седмица може норамлно да достигне и 5 мм.
Ако сте от София е най-добре да посетите специализиран центар, като например Фемина.
Бихте ли изпратили резултата от скрининга.
Няма място за паника.
Успех
Кременскиkremensky
Проф. Кременски пускам отново БХС 1 , както поискахте
посещение от: 13.06.2012 11,31, възраст: 26год.7мес., забележки: Възраст при раждането: 27.1 Г.В.: 11седмици 6дни, Тегло (кг.): 60.000, Дата УЗ преглед:12.06.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм): 52.00, Nuchal Translucency (мм): 1.30, Костици на носа:Налична
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) под 35 год. 0.5 мл, Качествен
изпратен от: СМДЛ "Евролаб", бул. "Славянски" № 1, Стара Загора, Патриарх Евтимий, 154, Стара Загора, 6000
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
12 г.с. (11+4 - 12+3)
РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 25000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ e 1 от 100000 бременни
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *
Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) e 1 от 7300 бременни
Възрастовият риск за болест на ДАУН (T21) е 1 от 1200 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 11000 бременни
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 33000 бременни
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6100 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
***** Биохимични и УЗ показатели *****
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 1.31 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 0.95 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.3 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.95 част от медианата (Mo)
Брой изследвания: 15
КОМЕНТАРИ:
1) При риск над 1 от 100 (1%) – напр. 1 от 50 (2%), се препоръчва генетична консултация и се обсъжда дородова диагностика. При по-нисък риск – напр. 1 от 500 (0,2%), се препоръчва консултация с компетентен лекар и допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с. за
ВНИМАНИЕ! Надеждността на тези изследвания силно зависи от точното измерване на ултразвуковите параметри CRL, NT и NB. Лабораторията не носи отговорност за некоректно измерени ултразвукови маркери.
При ВСИЧКИ БРЕМЕННИ жени се препоръчва СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО изследване:
1) след 15 г.с. - за отхвърляне на дефекти на невралната тръба (Спина бифида и др. тежки дефекти).
2) за "ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ" в 19-23 г.с. - от висококвалифициран АГ специалист.
• Изследванията за дородов Биохимичен скрининг се провеждат на апаратура и софтуер, утвърдени от FMF - Лондон.
НАСОЧВАЩИЯТ ЛЕКАР Е ДЛЪЖЕН
1. Да информира предварително писмено и устно за възможностите и евентуалните рискове от тези изследвания
2. Да връчи резултата лично на пациента и да го насочи за генетична консултация при наличие на отклонение.
Не съм от София , но ФМ ЗА КОЯТО ЗАДАДОХ ВЪПРОСИ Е ПРАВЕНА В ПЛОВДИВ ПРИ Д-Р ВАСИЛ ДАСКАЛОВ.
Отклоненията от ФМ са тези , които съм написала в предния си пост.Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 10:58 am
Здравейте,
Това са всички данни в едно писмо , резултата от скрининга го пускам пак , заради опасения от проблем , въз основа на последната ФМ , която е извършена от д-р Васил Даскалов. Проблемните показатели са BOD и NF, чиито стойности съм дала най-горе в поста. Най-вече остана некоментирана стойността на BOD и връзката между нея , БХС и евентуални проблеми за плода.
Друго , което ме тревожи е , че доктора измери BOD(междуочното разстояние) - 4,06см под минимума , т.е отговарящ на 25г.с. и 4 дни. Попита ме дали съм правила БХС , аз правих 1-я и резултата ми е нисък риск. Може ли да коментирате , какво отношение има този показател към възможни проблеми с плода ?
Благодаря Ви предварително !evgeniq
Лично съобщениеВърнете се в началото
--------------------------------------------------------------------------------
ДокладвайОтговори с цитатRe: Моля за разяснение от проф. Кременски
от kremensky » Вто Окт 02, 2012 10:43 am
Здраевйте,
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, NF след 15-та седмица може норамлно да достигне и 5 мм.
Ако сте от София е най-добре да посетите специализиран центар, като например Фемина.
Бихте ли изпратили резултата от скрининга.
Няма място за паника.
Успех
Кременскиkremensky
Проф. Кременски пускам отново БХС 1 , както поискахте
посещение от: 13.06.2012 11,31, възраст: 26год.7мес., забележки: Възраст при раждането: 27.1 Г.В.: 11седмици 6дни, Тегло (кг.): 60.000, Дата УЗ преглед:12.06.2012, Тип бременност:Единична, CRL (мм): 52.00, Nuchal Translucency (мм): 1.30, Костици на носа:Налична
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) под 35 год. 0.5 мл, Качествен
изпратен от: СМДЛ "Евролаб", бул. "Славянски" № 1, Стара Загора, Патриарх Евтимий, 154, Стара Загора, 6000
БХС 11-14 седмица
12 г.с. (11+4 - 12+3)
РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e 1 от 25000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ e 1 от 100000 бременни
Биохимичен риск за болест на ДАУН (Т21) e 1 от 7300 бременни
Възрастовият риск за болест на ДАУН (T21) е 1 от 1200 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС (Т18) е 1 от 11000 бременни
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ (Т13) е 1 от 33000 бременни
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6100 бременни
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 1.31 част от медианата (Mo)
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 0.95 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.3 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.95 част от медианата (Mo)
Брой изследвания: 15
КОМЕНТАРИ:
1) При риск над 1 от 100 (1%) – напр. 1 от 50 (2%), се препоръчва генетична консултация и се обсъжда дородова диагностика. При по-нисък риск – напр. 1 от 500 (0,2%), се препоръчва консултация с компетентен лекар и допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с. за
ВНИМАНИЕ! Надеждността на тези изследвания силно зависи от точното измерване на ултразвуковите параметри CRL, NT и NB. Лабораторията не носи отговорност за некоректно измерени ултразвукови маркери.
При ВСИЧКИ БРЕМЕННИ жени се препоръчва СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО изследване:
1) след 15 г.с. - за отхвърляне на дефекти на невралната тръба (Спина бифида и др. тежки дефекти).
2) за "ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ" в 19-23 г.с. - от висококвалифициран АГ специалист.
• Изследванията за дородов Биохимичен скрининг се провеждат на апаратура и софтуер, утвърдени от FMF - Лондон.
НАСОЧВАЩИЯТ ЛЕКАР Е ДЛЪЖЕН
1. Да информира предварително писмено и устно за възможностите и евентуалните рискове от тези изследвания
2. Да връчи резултата лично на пациента и да го насочи за генетична консултация при наличие на отклонение.
Не съм от София , но ФМ ЗА КОЯТО ЗАДАДОХ ВЪПРОСИ Е ПРАВЕНА В ПЛОВДИВ ПРИ Д-Р ВАСИЛ ДАСКАЛОВ.
Отклоненията от ФМ са тези , които съм написала в предния си пост.Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 10:58 am
Здравейте,
Това са всички данни в едно писмо , резултата от скрининга го пускам пак , заради опасения от проблем , въз основа на последната ФМ , която е извършена от д-р Васил Даскалов. Проблемните показатели са BOD и NF, чиито стойности съм дала най-горе в поста. Най-вече остана некоментирана стойността на BOD и връзката между нея , БХС и евентуални проблеми за плода.
Здравейте проф.Кременски.Преди 2 дни в 11г.с+4д ми бе направено ултразвуково замерване на плода от др.Сигридов.Аз съм бременна с близнаци след ин витро процедура.При едното бебе отклонения не бяха измерени GRL-5.14sm=11w6d NT-0.16sm NB-0.15sm казаха ми,че риска от генетични аномалии е 1%,но другоето е с висок риск за синдром на Даун,мерките са следните GRL-5.53sm=12w1d NT-0.39sm а носна кост е налична но много малка,даже не е измерена в милиметри.Препоръчаха ми веднага да направя хорионбиопсия за да има време да се редуцира плода ако е увреден.Не ми предложиха да направя биохимичен скрининг а на много места пише че се прави вече и при близнаци.Моля ви да ми кажете има ли смисал наистина от него или не в моето положение и трябва ли да го направя,защото от това което прочетох е важно УЗИ И БХС да са направени най-много през 3 дни,както и какъв е риска и другия близнак да е с генетични увреждания знам че 1% не е много,но много от бременните са и доста под него а и аз съм на 34 години преи 1 месец ги навърших.Не са ми правини само генетични изследвания,лекарите прециниха че няма смисъл,понеже сме с тежък мъжки фактор и лоши резултати от SDI тест DFI:47.3% HDS:37.2% и затова сме направили само на мъжът ми,като не са установени деленции в изследваните локуси върху Y-хромозомата свързани със срерматогенезата и е нормален мъжки кариотип 2n=46,XYqh+(вариант на норма).Никой не ни е препоръчал консултация с генетик въпреки че кариотипа му е варианта на норма.Моля ви да ми кажете има ли нещо смущаващо в този вариант на норма и трябва ли и аз да си направя генетични иследвания и БХС.Ще ви бъда много благодарна за бърз отговор.
Здравейте,
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, мисля, че е най-добре:
1) Да се свържете с д-р Въжарова - 0898 20 20 97 - за консултация на масто в Майчин дом 212 кабинет.
2) Да се проведе контролна фетална анатомия в специализиран център - д-р Въжарова може да Ви организира такава.
3) Да се преценят отново генетичните рискове, възможностите на хорионбиопсията, рисковете от нея, възможностите и рисковете от редукцията и тогава да се вземе окончателно решение.
Всичко това може да се извърши в рамките на един ден.
Успех
Кременски
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, мисля, че е най-добре:
1) Да се свържете с д-р Въжарова - 0898 20 20 97 - за консултация на масто в Майчин дом 212 кабинет.
2) Да се проведе контролна фетална анатомия в специализиран център - д-р Въжарова може да Ви организира такава.
3) Да се преценят отново генетичните рискове, възможностите на хорионбиопсията, рисковете от нея, възможностите и рисковете от редукцията и тогава да се вземе окончателно решение.
Всичко това може да се извърши в рамките на един ден.
Успех
Кременски
Благодаря ви много проф.Кременски за отзива и бързия отговор!
Благодаря ви много проф.Кременски за отзива и бързия отговор!
-
rosi_todorova_11
Здравейте проф. Кременски,
Вероятно назад във времето сте отговорили на моите въпроси. След дълги опити за зачеване и лечение на поликистозни яйчници, през тази година забременях два пъти, като и двата пъти имах спонтанни аборти - в 10г.с и втория - в 5гс. По мнение на лекарят ми е необходимо да се направят изследвания за установяване на причините. Започнахме с хормонални и токсоплазмоза - всичко е ок. Предстои ми изследване за тромбофилии - фактор V Leden (R506Q), PAI, MTHFR и протромбин. Тъй като в града, в който живея няма лаборатория, която прави такива изследвания ме насочиха към Вас. Моля, разяснете механизма, по който бих могла да изпратя материал за изследването и цената му. След излизане на резултатите и при наличие на проблем, мога ли да разчитам на консултация от Ваша страна за назначаване на лечение?
Благодаря предварително
Р. Славова
Вероятно назад във времето сте отговорили на моите въпроси. След дълги опити за зачеване и лечение на поликистозни яйчници, през тази година забременях два пъти, като и двата пъти имах спонтанни аборти - в 10г.с и втория - в 5гс. По мнение на лекарят ми е необходимо да се направят изследвания за установяване на причините. Започнахме с хормонални и токсоплазмоза - всичко е ок. Предстои ми изследване за тромбофилии - фактор V Leden (R506Q), PAI, MTHFR и протромбин. Тъй като в града, в който живея няма лаборатория, която прави такива изследвания ме насочиха към Вас. Моля, разяснете механизма, по който бих могла да изпратя материал за изследването и цената му. След излизане на резултатите и при наличие на проблем, мога ли да разчитам на консултация от Ваша страна за назначаване на лечение?
Благодаря предварително
Р. Славова
Здравейте Госпожо Славова,
Като начало можете да прочетете в началната страница но този сайт последните препоръки на американската асоциации по репродуктивна медицина за повтарящи се ранни спонтанни аборти.
Препоръчваните изследвания са:
1) Хромозомно изследване на двамата - по 120 лева - понеделник, вторник или петък, след записване по телефон. Провежда се във Варна, Плевен , Пловдив, ст. Загора и София. На 6-ти етаж в Майчин дом безплатно, след записване.
2) Антифосфолипидни антитела - 80 лева.
3) 4 гена за тромбофилии - Фактор V Лайден и т.н. - 80 лева. - 5 мл. венозна кръв, след нахранване. Съхранява се и се изпраща на стайна температура. Не се замразява. Приема ес всеки работен ден с куриерска поща.
4) Хормона ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е. Провежда се във всяка клинична лаборатория.
Разбира се, че можете да разчитате на безплатна консултация.
Успех
Кременски
Като начало можете да прочетете в началната страница но този сайт последните препоръки на американската асоциации по репродуктивна медицина за повтарящи се ранни спонтанни аборти.
Препоръчваните изследвания са:
1) Хромозомно изследване на двамата - по 120 лева - понеделник, вторник или петък, след записване по телефон. Провежда се във Варна, Плевен , Пловдив, ст. Загора и София. На 6-ти етаж в Майчин дом безплатно, след записване.
2) Антифосфолипидни антитела - 80 лева.
3) 4 гена за тромбофилии - Фактор V Лайден и т.н. - 80 лева. - 5 мл. венозна кръв, след нахранване. Съхранява се и се изпраща на стайна температура. Не се замразява. Приема ес всеки работен ден с куриерска поща.
4) Хормона ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е. Провежда се във всяка клинична лаборатория.
Разбира се, че можете да разчитате на безплатна консултация.
Успех
Кременски
-
rosi_todorova_11
Благодаря Ви
Късмет на всички
Късмет на всички
Здравейте проф. Кременски,
Моля за коментар на следните резултати. Благодаря Ви предварително.
МЖЙК24071975, родена: 24.07.1975, регистр.: 31.08.2012 09,58
посещение от: 09.10.2012, възраст: 37год.2мес., забележки: ИЗПРАТЕНА ОТ: Д-р Стефанов Възраст при раждането: 37.6 Г.В.: 19седмици 1дни, Тегло (кг.): 65.000, Дата УЗ преглед:07.10.2012, Гест. възр. по УЗ (седм.дни):19.1, Тип бременност:Единична, BPD (мм):
СЕРУМ за БХС (15-19 г.с) над 35 год. 0.5 ml, Качествен, взет на: 08.10.2012
Изследване Норма Резултат Ед Ком.
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 0.48 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.1 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.65 част от медианата (Mo)
БХС 15-20 седмица
19 г.с. (18+4 - 19+3):
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ****** 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на 1 от 600 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на 1 от 12000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена Нисък
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 1.1 част от медианата (Mo)
AFP(алфа-фетопротеин) MoM 0.86 част от медианата (Mo)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е 1 от 240 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е 1 от 2100 бременни
БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. + 15-20 г.с.).
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 2)
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 3900 бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
Моля за коментар на следните резултати. Благодаря Ви предварително.
МЖЙК24071975, родена: 24.07.1975, регистр.: 31.08.2012 09,58
посещение от: 09.10.2012, възраст: 37год.2мес., забележки: ИЗПРАТЕНА ОТ: Д-р Стефанов Възраст при раждането: 37.6 Г.В.: 19седмици 1дни, Тегло (кг.): 65.000, Дата УЗ преглед:07.10.2012, Гест. възр. по УЗ (седм.дни):19.1, Тип бременност:Единична, BPD (мм):
СЕРУМ за БХС (15-19 г.с) над 35 год. 0.5 ml, Качествен, взет на: 08.10.2012
Изследване Норма Резултат Ед Ком.
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
PAPP-A(плацентарен протеин) MoM 0.48 част от медианата (Mo)
NT (нухална транслусенция) =<3 1.1 mm
NT(нухална транслусенция) MoM 0.65 част от медианата (Mo)
БХС 15-20 седмица
19 г.с. (18+4 - 19+3):
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ****** 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на 1 от 600 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на 1 от 12000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена Нисък
Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) MoM 1.1 част от медианата (Mo)
AFP(алфа-фетопротеин) MoM 0.86 част от медианата (Mo)
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е 1 от 240 бременни
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е 1 от 2100 бременни
БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. + 15-20 г.с.).
***** РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ***** 2)
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 3900 бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни