Моля за разяснение от проф. Кременски
Модератор: kremensky
Re: Моля за разяснение от проф. Кременски
Здравейте,
В Майчин дом и другите АГ-заведения има дежурни и в момента.
Ако, желаете още утре след 9 часа може да Ви се организира консултация в Майчин дом.
Не отлагайте.
Успех
Кременски
В Майчин дом и другите АГ-заведения има дежурни и в момента.
Ако, желаете още утре след 9 часа може да Ви се организира консултация в Майчин дом.
Не отлагайте.
Успех
Кременски
Моля за разяснение от проф. Кременски
Здравейте, проф. Кременски,
бихте ли коментирали резултатите от биохимичния скрининг:
и по точно резултата Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 180 бременни
В момента съм 18 седмица
Илонка Нинова Нинова
посещение от: 01.06.2012, възраст: 38год. 2мес., забележки: Възраст при раждането: 38.7 Г.В.: 12 седмици 6 дни, Тегло (кг): 88.000 , Дата УЗ преглед: 31.05.2012, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 64.30, Nuchal translucency (mm): 1.30, Костици на носа: Налична
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 3600 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за триплоидия: 1 от 100000 бременни
Допълнителна информация за консултиращия лекар:
Биохимичен риск за болест на Даун (Т21): 1 от 14000 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 180 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 1600 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 4800 бременни
Възрастов риск за болест на Търнер: 1 от 7200 бременни
Възрастов риск за триплоидия (немоларна): 1 от 100000 бременни
Биохимични и УЗ показатели:
PAPP-A MoM: 3,57 част от медианата Мо
Free bCG MoM: 0.21 част от медианата
NT: 1.3 mm
NT MoM: 0.8 част от медианата
Благодаря Ви предварително!
бихте ли коментирали резултатите от биохимичния скрининг:
и по точно резултата Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 180 бременни
В момента съм 18 седмица
Илонка Нинова Нинова
посещение от: 01.06.2012, възраст: 38год. 2мес., забележки: Възраст при раждането: 38.7 Г.В.: 12 седмици 6 дни, Тегло (кг): 88.000 , Дата УЗ преглед: 31.05.2012, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 64.30, Nuchal translucency (mm): 1.30, Костици на носа: Налична
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
13 г.с. (12+4 - 13+6)
Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун: 1 от 3600 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 100000 бременни
Вашият риск за триплоидия: 1 от 100000 бременни
Допълнителна информация за консултиращия лекар:
Биохимичен риск за болест на Даун (Т21): 1 от 14000 бременни
Възрастов риск за болест на Даун (Т21): 1 от 180 бременни
Възрастов риск за болест на Едуардс (Т18): 1 от 1600 бременни
Възрастов риск за болест на Патау (Т13): 1 от 4800 бременни
Възрастов риск за болест на Търнер: 1 от 7200 бременни
Възрастов риск за триплоидия (немоларна): 1 от 100000 бременни
Биохимични и УЗ показатели:
PAPP-A MoM: 3,57 част от медианата Мо
Free bCG MoM: 0.21 част от медианата
NT: 1.3 mm
NT MoM: 0.8 част от медианата
Благодаря Ви предварително!
Здравейте,
Вашият риск е около 3,6 пъти по-нисък от 0,1%
Възрастовият риск е на средностатистическата бременна на Вашата възраст - това не е Вашия риск.
Възрастовият риск е включен във Вашия - 1: 3600.
Както при всяка бременна се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в специализиран център в 19-23 седмица.
При тези резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Можете да проведете и втория скрининг с изчисляване на обединен (интегриран) риск от всички показатели - дава по-висока сигурност.
Успех
Кременски
Вашият риск е около 3,6 пъти по-нисък от 0,1%
Възрастовият риск е на средностатистическата бременна на Вашата възраст - това не е Вашия риск.
Възрастовият риск е включен във Вашия - 1: 3600.
Както при всяка бременна се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в специализиран център в 19-23 седмица.
При тези резултати няма основание за допълнително безпокойство.
Можете да проведете и втория скрининг с изчисляване на обединен (интегриран) риск от всички показатели - дава по-висока сигурност.
Успех
Кременски
Здравейте д-р Кременски,
На 36г. Години съм, бременна в 20 Г.с. Правих си досега ранна ФМ, БХС и следваща ФМ в 19 седмица. Всички резултати са добри, но на последната ФМ доктора ми каза, че носната костица на бебето е малко къса. След това каза, че това не е индикация сао по себе си, за да ме изпрати на амниоцентеза или друго изследване и само да си направя след 2 месеца още една ФМ.
Четох, четох, за липса на носна костица и какво означава това, но за размер никъде нищо не пише.
Моля, кажете, това индикация ли е за някакво заболяване или какво? Защото ако нямаше значение, защо тогава да ми го казва?
Предварително благодаря
На 36г. Години съм, бременна в 20 Г.с. Правих си досега ранна ФМ, БХС и следваща ФМ в 19 седмица. Всички резултати са добри, но на последната ФМ доктора ми каза, че носната костица на бебето е малко къса. След това каза, че това не е индикация сао по себе си, за да ме изпрати на амниоцентеза или друго изследване и само да си направя след 2 месеца още една ФМ.
Четох, четох, за липса на носна костица и какво означава това, но за размер никъде нищо не пише.
Моля, кажете, това индикация ли е за някакво заболяване или какво? Защото ако нямаше значение, защо тогава да ми го казва?
Предварително благодаря
Здравейте,
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, наличието или липсата на костици на носа (NB) е силно информативен маркер в 11-14 седмица. За съжаление болшинството от нашите специалисти и част от тези в Англия не винаги ги определят коректно. поради тази причина от миналата година NB (костици на носа) са изключени при оценка на риска в Англия (11-14 седмица). Без съмнение при около 60-70% от случаите с Даун и при около 5% в тези без Даун, костиците липсват (вашият случаи не е такъв).
За разлика от липсващите NB - намалените "хипопластични" се отчитат и интерпретират още по-трудно и особено в 18-22 седмица. За всяка седмица и ден има съответни допустими граници
Много важно е кой е провел изследването. Ако това не е било извършено в специализиран център е добре да се извърши контролна фетална анатомия в такъв. В този смисъл, ако желаете и безпокойството Ви нараства, бих могъл да Ви съдействам да бъде направена още утре контролна фетална анатомия в специализиран център.
Много важни са резултатите, които не се виждат:
1) Ранна фетална анатомия;
2) Комбиниран биохимичен скрининг в 11-14 седмица.
3) Втори скрининг в 15-19 седмица с изчисляване на интегриран риск, ако е провеждан.
Можете да ги сканирате и да ги изпратите за коментар.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, наличието или липсата на костици на носа (NB) е силно информативен маркер в 11-14 седмица. За съжаление болшинството от нашите специалисти и част от тези в Англия не винаги ги определят коректно. поради тази причина от миналата година NB (костици на носа) са изключени при оценка на риска в Англия (11-14 седмица). Без съмнение при около 60-70% от случаите с Даун и при около 5% в тези без Даун, костиците липсват (вашият случаи не е такъв).
За разлика от липсващите NB - намалените "хипопластични" се отчитат и интерпретират още по-трудно и особено в 18-22 седмица. За всяка седмица и ден има съответни допустими граници
Много важно е кой е провел изследването. Ако това не е било извършено в специализиран център е добре да се извърши контролна фетална анатомия в такъв. В този смисъл, ако желаете и безпокойството Ви нараства, бих могъл да Ви съдействам да бъде направена още утре контролна фетална анатомия в специализиран център.
Много важни са резултатите, които не се виждат:
1) Ранна фетална анатомия;
2) Комбиниран биохимичен скрининг в 11-14 седмица.
3) Втори скрининг в 15-19 седмица с изчисляване на интегриран риск, ако е провеждан.
Можете да ги сканирате и да ги изпратите за коментар.
Няма място за паника.
Успех
Кременски
Д-р Кременски,
Много благодаря за отговора Ви.
При ранната ФМ- всичко е наред, за съжаление по размер бебето беше в 14+0 г.с. и не можеше да се направят замервания и ранен биохимичен скрининг.
Биохимичен скрининг в 15+6г.с.- риска за Даун е 920, казаха ми нисък риск и това беше. Знам, че не е перфектния резултат, но не беше и лош, нали? На изследването пишеше единствено, че се препоръчва ФМ в 18-22г.с.
След това дойде следващата ФМ- 19+3г.с. и там д-р Марков каза, че е малко къса носната костица, но тъй като всичко е останало е наред не е редно, да ме изпрати на други изследвания, а да отида след 2 месеца пак на ФМ.
Продължавам, да не разбирам, ако действително е къса костицата, това какво може да означава? Т.е. може ли бебенцето да има някакво заболяване и какво може да е то?
Имам записан преглед за 17.09.при д-р Марков, но явно безпокойството ми нараства (въпреки, че не ми се иска). В този ред на мисли, ще Ви помоля, да ми помогнете, да отида за второ мнение в най-скоро време, т.е. да се възползвам от предложението Ви.
Аз ходя на работа, затова ми е удобно късно следобяд или рано сутринта да отида, но тъй като не искам, да злоупотребявам, когато може, тогава бих отишла.
Още веднъж Ви благодаря за отделеното време.
Много благодаря за отговора Ви.
При ранната ФМ- всичко е наред, за съжаление по размер бебето беше в 14+0 г.с. и не можеше да се направят замервания и ранен биохимичен скрининг.
Биохимичен скрининг в 15+6г.с.- риска за Даун е 920, казаха ми нисък риск и това беше. Знам, че не е перфектния резултат, но не беше и лош, нали? На изследването пишеше единствено, че се препоръчва ФМ в 18-22г.с.
След това дойде следващата ФМ- 19+3г.с. и там д-р Марков каза, че е малко къса носната костица, но тъй като всичко е останало е наред не е редно, да ме изпрати на други изследвания, а да отида след 2 месеца пак на ФМ.
Продължавам, да не разбирам, ако действително е къса костицата, това какво може да означава? Т.е. може ли бебенцето да има някакво заболяване и какво може да е то?
Имам записан преглед за 17.09.при д-р Марков, но явно безпокойството ми нараства (въпреки, че не ми се иска). В този ред на мисли, ще Ви помоля, да ми помогнете, да отида за второ мнение в най-скоро време, т.е. да се възползвам от предложението Ви.
Аз ходя на работа, затова ми е удобно късно следобяд или рано сутринта да отида, но тъй като не искам, да злоупотребявам, когато може, тогава бих отишла.
Още веднъж Ви благодаря за отделеното време.
Здравейте,
Резултатът от скрининга Ви е нисък риск - около 0,11%.
На 36 г. при този скрининг, това е много добър резултат.
Д-р Марков е от най-добрите. Ако, имаше някакво съмнение със сигурност щеше да Ви препоръча амниоцентеза.
Малко е вероятно по-късата костица да се дължи на хромозомна болест.
Нека не забравяме, че хората сме различни, а не "средностатистически", с които се сравняваме при преглед.
Още утре в 18,30 можете да посетите "Фемина" за контролна фетална анатомия.
Желая Ви успех
Кременски
Резултатът от скрининга Ви е нисък риск - около 0,11%.
На 36 г. при този скрининг, това е много добър резултат.
Д-р Марков е от най-добрите. Ако, имаше някакво съмнение със сигурност щеше да Ви препоръча амниоцентеза.
Малко е вероятно по-късата костица да се дължи на хромозомна болест.
Нека не забравяме, че хората сме различни, а не "средностатистически", с които се сравняваме при преглед.
Още утре в 18,30 можете да посетите "Фемина" за контролна фетална анатомия.
Желая Ви успех
Кременски
Д- р Кременски,
Благодаря за бързия отговор.
Ще отида утре до Фемина, а някой конкретно ли да търся или не?
Знам за д-р Марков, че е много добър и искрено се радвам, че не е нищо притеснително.
Сърдечно Ви благодаря.
Благодаря за бързия отговор.
Ще отида утре до Фемина, а някой конкретно ли да търся или не?
Знам за д-р Марков, че е много добър и искрено се радвам, че не е нищо притеснително.
Сърдечно Ви благодаря.
Здравейте,
Разговарях с д-р Василева (директор).
Имена не съм посочвал.
Тя е запозната, че става дума за "контролна" фетална анатомия при конкретна ситуация и след преглед на д-р Марков.
Вероятно ще Ви прегледа д-р Въргалева.
Към 18:30 ще им се обадя отново.
Те със сигурност ще ме информират за становището им.
Успех
Кременски
Разговарях с д-р Василева (директор).
Имена не съм посочвал.
Тя е запозната, че става дума за "контролна" фетална анатомия при конкретна ситуация и след преглед на д-р Марков.
Вероятно ще Ви прегледа д-р Въргалева.
Към 18:30 ще им се обадя отново.
Те със сигурност ще ме информират за становището им.
Успех
Кременски
Отново благодаря, д-р Кременски,
В 18,30 днес ще бъда във Фемина.
Лек ден
В 18,30 днес ще бъда във Фемина.
Лек ден