резултати ранен БХС
Модератор: kremensky
-
pophristova
Re: резултати ранен БХС
Здравейте, благодаря Ви за отговора. Днес си записах час в Майчин дом. Не пожелаха да ме запишат за 16 г.с., казаха ми че трябва да имам навършени 17 седмици. Така че датата ми е 29.10. Моят АГ ми препоръча доктор Димитрова и доктор Марков, като най-опитни в процедурата. Надявам се да уцеля поне един от двамата да е налиния на тази дата :).
Благодаря ви още веднъж за съдействието.
Поздрави
Албена
Благодаря ви още веднъж за съдействието.
Поздрави
Албена
Здравейте,
Със сигурност доц. Димитрова ще бъде на работа.
Не се притеснявайте.
Другите също са много добри.
Успех
Кременски
Със сигурност доц. Димитрова ще бъде на работа.
Не се притеснявайте.
Другите също са много добри.
Успех
Кременски
-
pophristova
Благодаря Ви, ще се постарая да съм възможно най-спокойна, колкото и да е трудно. Имам още един въпрос, има ли някаква възможност да ми откажат втория тест, въпреки, че се заплаща допълнително?
Поздрави
Албена
Поздрави
Албена
Здравейте Албена,
Напротив, длъжни са да Ви съдействат, ако Вие желаете изследване.
При направен първи тест се отчита "интегриран" риск.
Интегрираният риск включва всички ултразвукови показатели и PAPP-A от първия скрининг и двата кръвни показатели от втория.
Успех
Кременски
Напротив, длъжни са да Ви съдействат, ако Вие желаете изследване.
При направен първи тест се отчита "интегриран" риск.
Интегрираният риск включва всички ултразвукови показатели и PAPP-A от първия скрининг и двата кръвни показатели от втория.
Успех
Кременски
-
pophristova
Имах предвид цитогенетичния тест, мисля, че така се казваше допълнителния тест след взимането на пробата от амниоцентезата.
Благодаря Ви
Поздрави
Албена
Благодаря Ви
Поздрави
Албена
Здравейте,
Разбира се, че ще Ви предложат цитогенетичен тест.
Той се бави, но ДНК теста практически Ви решава проблема
и може спокойно да се изчака резултата.
Успех
Разбира се, че ще Ви предложат цитогенетичен тест.
Той се бави, но ДНК теста практически Ви решава проблема
и може спокойно да се изчака резултата.
Успех
любимият ми форум
Бях право при избора форум . Благодаря ви !
-
pophristova
Здравейте отново професор Кременски,
Въпреки че вече имам записан час за амниоцентеза, моята докторка реши да направим и късния БХС. За съжаление след като при ранния БХС риска за болест на Даун беше 1от 510 (макар че биохимичния риск беше 1 от 25), то интегрирания ми риск за същата болест вече е 1:85. Защо нещата се промениха толкова драстично след като, доколкото съм чела, ранния БХС е по-информативен от късния (или може би греша, защото в нет-а пише много неща)?
И още нещо - за риск за дефект на невралната тръба/коремната стена е написано "неинформативен". Какво означава това и откриват ли се тези проблеми с амниоцентезата, която така или иначе ще трябва да направя?
Сега вече наистина съм притеснена :(.
Благодаря за отговора
Поздрави
Албена
П.П. Моята АГ ми направи забележка, че не съм минала през вашия кабинет преди да си запиша час за амниоцентеза - необходимо ли е да дойда лично, при положение, че резултатите ми са повече от показателни или просто да изчакам за вече записания час.
Извинявайте за дългото писмо
Албена
Въпреки че вече имам записан час за амниоцентеза, моята докторка реши да направим и късния БХС. За съжаление след като при ранния БХС риска за болест на Даун беше 1от 510 (макар че биохимичния риск беше 1 от 25), то интегрирания ми риск за същата болест вече е 1:85. Защо нещата се промениха толкова драстично след като, доколкото съм чела, ранния БХС е по-информативен от късния (или може би греша, защото в нет-а пише много неща)?
И още нещо - за риск за дефект на невралната тръба/коремната стена е написано "неинформативен". Какво означава това и откриват ли се тези проблеми с амниоцентезата, която така или иначе ще трябва да направя?
Сега вече наистина съм притеснена :(.
Благодаря за отговора
Поздрави
Албена
П.П. Моята АГ ми направи забележка, че не съм минала през вашия кабинет преди да си запиша час за амниоцентеза - необходимо ли е да дойда лично, при положение, че резултатите ми са повече от показателни или просто да изчакам за вече записания час.
Извинявайте за дългото писмо
Албена
Здравейте Албена,
Моите извинения за закъснелия отговор.
Ранният скрининг наистина е по-информативен от втория скрининг, защото той съдържа силно информативните ултразвукови маркери като нухална транслуценция и "наличие" или "липса" на костици на носа (70% от случаите с Даун нямат костици на носа).
Вторият скрининг самостоятелно дава сравнително висок процент на фалшиво отрицателни резултати и най-вече "фалшиво положителни" ( в зависимост от възрастта отчита "повишен" риск при 8-26% от случаи без това да е свързано с болест на Даун). Във втория скрининг алфа-фетопротеин над 2,5 медиани може да оцени повишен риск за спина бифида). Вероятно при Вас този кръвен показател е нисък. Това води до изчисляване на по-висок риск за Даун и става "неинформативен" за спина бифида.
Тук трябва да се подчертае, че диагнозата спина бифида се поставя с ултразвуково изследване, а не по кръвните показатели.
И все пак, скрининг не е диагностика. Той се влияе от множество фактори, които често не са свързани с хромозомна болест.
Само амниоцентезата дава 100% диагностика за хромозомна болест.
А, това, че не сте минала през моя кабинет не е беда.
Със сигурност сте се срещнала или ще се срещнете в 212 с д-р Въжарова и д-р Брадинова. Тава са специалисти от висока класа.
Много информативна ще бъде феталната анатомия в 18-22 седмица при специалист по фетална анатомия. Не я пропускайте.
Кураж и успех
Кременски
Моите извинения за закъснелия отговор.
Ранният скрининг наистина е по-информативен от втория скрининг, защото той съдържа силно информативните ултразвукови маркери като нухална транслуценция и "наличие" или "липса" на костици на носа (70% от случаите с Даун нямат костици на носа).
Вторият скрининг самостоятелно дава сравнително висок процент на фалшиво отрицателни резултати и най-вече "фалшиво положителни" ( в зависимост от възрастта отчита "повишен" риск при 8-26% от случаи без това да е свързано с болест на Даун). Във втория скрининг алфа-фетопротеин над 2,5 медиани може да оцени повишен риск за спина бифида). Вероятно при Вас този кръвен показател е нисък. Това води до изчисляване на по-висок риск за Даун и става "неинформативен" за спина бифида.
Тук трябва да се подчертае, че диагнозата спина бифида се поставя с ултразвуково изследване, а не по кръвните показатели.
И все пак, скрининг не е диагностика. Той се влияе от множество фактори, които често не са свързани с хромозомна болест.
Само амниоцентезата дава 100% диагностика за хромозомна болест.
А, това, че не сте минала през моя кабинет не е беда.
Със сигурност сте се срещнала или ще се срещнете в 212 с д-р Въжарова и д-р Брадинова. Тава са специалисти от висока класа.
Много информативна ще бъде феталната анатомия в 18-22 седмица при специалист по фетална анатомия. Не я пропускайте.
Кураж и успех
Кременски
-
pophristova
Здравейте отново. Благодаря за отговора, наистина алфа-фетопротеина ми е 0,65, което може би води до изчисляване на високия риск за Даун.
Аз си записах час по телефона и не съм се срещала с Вашите колеги, предполагам, че ще ги видя в деня на амниоцентезата.
Датата ми е 29.10 и се надявам всичко да е наред.
Благодаря Ви още веднъж за помощта.
Поздрави
Албена
Аз си записах час по телефона и не съм се срещала с Вашите колеги, предполагам, че ще ги видя в деня на амниоцентезата.
Датата ми е 29.10 и се надявам всичко да е наред.
Благодаря Ви още веднъж за помощта.
Поздрави
Албена