ГРЕШНА ГЕСТАЦИОННА ВЪЗРАСТ И РАСА ПРИ БХС

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
iva_a

ГРЕШНА ГЕСТАЦИОННА ВЪЗРАСТ И РАСА ПРИ БХС

Мнение от iva_a »

Здравейте отново, проф. Кременски!
Писах Ви за критичните резултати от БХС вчера. Трябваше да доуточня датите на извършване на теста и да кажа за още някои грешки в теста. Не зная това дали коренно ще промени тези резултати.
Благодаря за бързия Ви отговор, времето наистина ме притиска.
В деня на извършване на кръвния тест по последна менструация бях в 15 седмица и 2 дена. Според извършеното УЗ изследване, 2 седмици преди това, разликата е само 1 ден - 15 седмици и 3 дена( на датата на УЗ съм била в 13 седмица). Във формуляра, неизвестно защо, лаборантката е записала 17 седмици и 2 дена, т. е. цели 2 седмици разлика. Тестът е некоректен.
Аз дадох вашия формуляр и сонографистът коректно прегледа всичко, с изключение на нухална транслуценция - не го знаят тук. Обяснихме му да гледа врата на плода- не виждал аномалии. Имам диск от вчерашния преглед. От друга страна съм с плацента, разположена на такова място,че процедурата амниоцентеза се усложнявала. Не съм сигурна в качеството на обслужване тук и се тревожа. Моля Ви, отново да ми обясните какво отклонение може да даде тази грешка с 2 седмици при резултатите. Не съм и чувала за такъв риск 1 към 10. Може ли някой да преизчисли тези резултати на база реална възраст в България? Имам сканирани резултатите.
Благодаря предварително!
И още нещо смущаващо в моите резултати- расата ми е объркана, писали са ме Hispanic, като местното население, а аз съм White. Четох, че и това е от значение при изчисляване на риска.
Последно уточнение, днес, 06 юни, съм точно 18 седмица по пследна менструация и 18 седмици и 2 дена по УЗ от вчера. Би трябвало вчерашните резултатите от фетална морфология да са надеждни, мисля. Ще ми се да се хвана за нещо окуражително....
kremensky

Re: ГРЕШНА ГЕСТАЦИОННА ВЪЗРАСТ И РАСА ПРИ БХС

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Опитахме да преизчислим риска. Нашата програма е разбира се американска - актуална версия. Не е коректно и това начинание, най-малкото защото при нас се правят само 2, а не 4 показатели след 15-та седмица. Във всеки случай рискът е поне 4-5 пъти по-нисък от 1:10. Колкото до високия риск, при нас ежедневно има подобни резултати. Но, във всеки случай, той е по-висок от 0,4% (1:250), колкото трябва да бъде риска при амниоцентезата. Расата не е фатална, разликите са незначителни. Рискът в 18-та седмица трябва да бъде още по-нисък. Не виждам сканирани резултати. Ако сте близко до Куба и Ви е възможно, те са едни от първите, които се занимавет с дородова диагностика на генетичните болести.
Искам да подчертая, рискът от амниоцентезата разбира се, се определя от оператора, но силно зависи от страха. Зная, че е трудно, но опитайте се да запазите максимално спокойствие - процедурата е рутинна и амбулаторна. С подготовката не трае повече от 15 миунти.

Успех
Заключено