Въпрос за Фолиевата киселина

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
mimozag

Мнение от mimozag »

Здравейте, проф. Кременски,

Знам, че най-често се препоръчва да се пие фолиева киселина Неофолик МЕТА, но тъй като трябва да се приемат по повече таблетки и излиза доста скъпичко, а не се продава в опаковка сповече от 90 таблетки. Та бих искала да ви попитам дали бих могла да я заменя с друга - например тази:
http://bilki.bg/product/6234/folieva-kiselina-800-mcg-250-kaps-swanson.html
Чела съм доста добри отзиви за нея и че се ползва успешно от бременни, освен това и дозата в една таблетка е по-голяма, опаковката също е достатъчно таблетки за по-дълго време.
В моя случай за сега пия само предварително фолиевата киселина, тъй като все още не съм бременна, но знам, че трябва да има натрупана в организма, когато дойде моментът. В момента пия от фолиевата киселина, за която ви попитах по-горе. Мога ли спокойно да продължа да я пия сега и след като забременея?
kremensky

Re: Въпрос за Фолиевата киселина

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Метилирана форма на фолиева киселина се препоръчва обикновено след генетично изследване и доказан проблем в обмяната на фолиевата киселина.
При всички останали бременни се препоръчва приемане на обикновена фолиева киселина по една таблетка от 0,4 мг (400 микрограма).
Разбира се вие можете да вземате и от посочената от Вас, която съдържа двойна доза - 800 микрограма

Успех

Кременски
mimozag

Мнение от mimozag »

А това генетично изследване за усвояване на фолиева киселина това ли е:

МЕТИЛЕНТЕТРАХИДРОФОЛАТРЕДУКТАЗЕН ДЕФИЦИТ (MTHFR)

и предполагам, че ако е отрицателен, ще означава, че всичко е наред.

Благодаря Ви
Мария
Silvi 1

Мнение от Silvi 1 »

Здравейте, проф.Кременски
Имам въпрос относно приема на фолиева киселина. При мен се откри дефицит в "Мутации в гена за метилен тетрахидрофолат редуктаза (MTHFR)"
Въпроса ми е по колко ФК да приемам сега. Преди да направя изследването пиех обикновена, след това започнах активната, но по 1, сега пия по 2 от активната/1м вече/. Да започна ли по увеличен прием?
Предварително благодаря,
PS. Къде преглеждате сега, за да мога да си запиша час за допълнителна консултация?
kremensky

Мнение от kremensky »

ДО:Мария

ДА. Изследването на MTHFR за варианти, при които има затруднено превръщане на фолиевата киселина в метилирана форма е най-честата причина да се назначава прием на метилирана форма, вместо обикновената форма на фолиева киселина.
Ако при изследването се намерят "нормални" варианти на гена се приема обикновена фолиева киселина.

Успех
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Смята се, че 2х1 от метилираната форма е достатъчна доза при намерени варианти на гена, водещи до проблеми в обмяната на фолиевата киселина.

Успех

Кременски
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Следващата седмица ще консултирам в Майчин дом.
Понеделник, сряда и четвъртък.
Без записване.
След 10 часа.

Кременски
0886 06 55 11
oskar_pistorius

Мнение от oskar_pistorius »

здравейте ние правихме опити за бебче преди 1 г. , тогава пиех фолиева киселина. оказа се обаче че имам ендометриоза и ме оперираха.от момента в който разбрах , че трябва да ми правят операция прекратих и приематено на фолиева киселина . сега след лечение с диферелин чакам да ми дойде МЦ и пак да започнем с опитите. според вас може ли да ми навреди с нещо , или ще забави ли фолиевата киселина идването на МЦ? понеже мисля вече да започна да пия отново
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Фолиевата киселина е витамин В9. В ниските дози, които се вземат преди и по време на бременност, той е безвреден.
Можете да пиете фолиева киселина.

Успех

Кременски
Заключено