Моля за разяснение от проф.Кременски

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
mechopuh_73

Моля за разяснение от проф.Кременски

Мнение от mechopuh_73 »

Здравейте проф.Кременски.Днес си взех резултата от БХС 15-20г.с.плюс интегрирания рис и бих искала да ви помоля за мнение,защото лекарката или сестрата която ми даде изследването така ме стресна с мнението си,че едва не припаднах.За щастие след това лекарката при която влязох за консултация ме успокои и каза,че по-принцип няма нищо обезпокоително,освен това,че при раждането ще съм на 39 години и че имало няколко ниски показателя ,но това не означавало,че има нещо страшно.Каза ако искам да направя амниоцентеза,но аз предпочитам да не я правя и затова се нуждая от вашия отговор,опасно ли е ако пропусна амноицентезата и направя само феталната морфология(имам записан час за ФМ на 17.01).Ето и резултата от изследването:
Елеонора Тодорова Асенова ЕГН:7304186411Регистрирана:02.12 2011
посещение от 28.12.2011 възраст 38г.8мес.,изпратена от д-р Гърчев.София възраст при раздането 39г.2мес.
Г.В.:15 седмици и 3 дни,тегло 65кг.,дата УЗД преглед 28.12.2011.Гест.възраст по УЗД(седм.дни.):15,3 Тип бременност:единична
BPD(мм):32,30
Серум за БХС(15-19г.с)над 35 год.0,5ml взет на 28.12.2011
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
БХС 11-14 седмица
12 г.с(11+4-12+3)
Допълнителна информация за консултиращия лекар
Биохимични и УЗ показатели
PAPP-A(плацентарен протеин)МоМ 0,16 част от медианата(Мо)
Free-bCG(бета-хорионгонадотропин)МоМ 0,56 част от медианата(Мо)
NT(нухална транслусенция) =<3 1,1mm
NT(нухална транслусенция)МоМ 0,74 част от медианата(Мо)
БХС 15-20 седмица
15г.с(14+4-15+3)
Резултат за бременната жена
Вашият риск за болест на Даун е определен на 1от350 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 180 бременни
Вашият риск за дефекти на невралната тръба/коремна стена е Нисък
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Free-bCG(бета-хорионгонадотропин)МоМ 0,39 част от медианата(Мо)
AFP(алфа-фетопротеин)(МоМ) 0,5 част от медианата(Мо)
Възрастовия статистически риск за болест на Даун е определен на 1 от 160 бременни
Възрастовия статистически риск от болест на Едуарда е определен на 1 от 1400 бременни
БХС-ИНТЕГРИРАН РИСК(обединен от 11-14г.с.+15-20г.с.)
Резултат за бременната жена
Вашият интегриран риск за болест на Даун е определен на 1 от 3200 бременни
Вашият интегриран риск за болест на Едуардс е определен на 1 от 290 бременни
Моля ви да коментирате тези изследвания.Аз като сравнявам първия БХС с този при първия риска от болест на Едуардс е 1 от 1700
и Free-bCG е бил 0,65 част от медианата.Много ви моля да ми разясните защо е това разминаване и нормално ли е.
Искам и да ви питам след като нямам прокървяванияи се предполага,че лекарят направил УЗД е измерил точно има ли място за притеснения.Извинявайте за безпокойството,но имам нужда от вашето мнение и ви имам пълно доверие,Въпреки,че след страшното мнение на жената дала ми изследването и успокоителните думи на лекарката с която направих консултацията се поуспокоих малко,ще съм напълно спокоина след вашето мнение .Благодаря ви предварително и още веднъж извинете за отнетото ви време.
mechopuh_73

Re: Моля за разяснение от проф.Кременски

Мнение от mechopuh_73 »

Професоре извинете ме имам само още един въпрос от всичко прочетено в интернет и форумите и статиите без да разбирам от генетика си мисля ,че интегрирания риск който ми е изчислен не е страшен и опасен и нямам място за тревоги,но това ще кажете със сигурност само вие,аз вярвам най-много на вас,защото бебето което чакам е много чакано и много желано.И една последна молба,моля ви кажете на жените работещи в кабинет 1 незнам регистратура ли се води,там където се дават изследванията да не изразяват по такъв начин мнението си,защото според мен на една бременна жена едно такова директно изказване на мнение,както се случи с мен мисля ,че е малко прекалено.Мнението беше дали са ми разяснили (лекарят провел УЗД прегледа)ситуацията с кисти в мозъка на бебето.При което аз меко казано щях да припадна.А лекарят направил УЗД прегледа( на изследването пише,че ме изпраща д-р Гърчев) ми каза просто,че всичко е наред,всичко е нормално и ме прати да ми вземат кръв,и аз силно вярвам в това което той ми каза.Много ви моля да ме извините,но не съм на себе си от притеснение и нямам търпение да видя вашия отговор.Вярвам във вас,че и вие ще ме успокойте и ви желая всичко най-добро и да бъдете все така добър,,прекрасен и отзивчив,както като човек,така и като професионалист.Благодаря ви.
kremensky

Мнение от kremensky »

Уважаема Госпожо,

Моите най-искрени извинения за случилото се с въпросната "коментаторка" (химик).
За пореден път ще й бъде забранено да коментира резултати от изследвания.
Лекар от всички е само колежката, която Ви е консултирала.

В момента не съм на работа и ще се поява в понеделник.
Утре ще поискам да ми изпратят сканирани оригиналните поръчки и изходните резултати.
Тогава ще мога да кажа нещо по-конкретно. Извън лабораторията нямам достъп до базите данни.
Най-добре е в понеделник в удобно за Вас време след 11 до 14 часа да коментираме по-подробно ситуацията в нашата безплатна консултация.

По принцип, при условие, че д-р Гърчев е измерил коректно (няма основание за обратното) нухалната транслуценция, наличие на костици на носа и липса на ултразвукови маркери за хромозомни болести, се приема интегрирания риск. Ултразвуковите маркери са от решаващо значение за оценка на риска Той показва ниски стойности - под 0,1% за Даун.
При болест на Едуардс почти винаги се наблюдават ултразвукови маркери.
Интегрираният риск не е средно аритметично, а е изчисления от всички показатели по сложна формула. В хода на изчисленията се взема за база, данните от първото или второто изследване и се извършват често автоматични корекции на другото изследване. Това ще го проверя на оригиналите. От там се получават и "разликите", които сте забелязала.

Много важна, ще бъде информацията от разширената фетална анатомия.
Надявам се, че сте записана в специализиран за целта медицински център.

Разбира се, Вие имате право да проведете амниоцентеза. Само тя дава 100% диагностика, но при риск около 1:300 (0,3%).
В момента няма основание за паника, нека огледаме всичко в оригинал.
Ако се наложи ще Ви организираме контролна фетална анатомия.

Успех

Кременски
mechopuh_73

Мнение от mechopuh_73 »

Изключително много ви благодаря за отговора и за успокояването,знаех си,че вие ще ме успокоите.В понеделник ще дойда въпреки успокояващите думи които ми казахте.Още веднъж ви благодаря от сърце.Бъдете здрав.Наистина ми върнахте спокойствието.Благодаря
mechopuh_73

Мнение от mechopuh_73 »

Благодаря ви още веднъж,само искам да добавя,че УЗД за ранният БХС го направи доцент Русева и когато първия път ви писах,за да коментирате резултатите и тогава вие казахте,че УЗД резултатите са много добри.Затова исках и сега да уточня това с вас,но както имам много голямо доверие на вас,така вярвам,че доц.Русева и д-р Гърчев са си свършили работата добре.За пореден път ви благодаря за успокоителните думи,че всичко е наред и за разбирането.Бъдете жив и здрав и все така всеотдаен.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Препоръчва се разширената фетална анатомия да се проведе в специализиран център.

Успех

Кременски
mechopuh_73

Мнение от mechopuh_73 »

Моля да ме извините,но има ли проблем,видяхте ли нещо нередно в резултатите(оригиналите).Благодаря
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Контролите показват, че резултатите по отношение на кръвните показатели са коректни.

Успех
mechopuh_73

Мнение от mechopuh_73 »

Благодаря ви това според мен означава,че нямам основания за притеснение,и само трябва да се направи феталната анатомия.След като кръвните показатели са коректни , и УЗД показателите са добри(измерени точно) наистина няма място за притеснение.Благодаря ви професор Кременски за мен вие сте най-прекрасния човек и един истински лекар-специалист който наистина си обича професията.Благодаря ви още веднъж,бъдете здрав.С уважение и признателност: Елеонора.
Заключено