За амниоцентезата

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Заключено
sdd_varna

За амниоцентезата

Мнение от sdd_varna »

Здравейте, проф. Кременски!
Имам две момчета, в момента съм в 16 гс с трета бременност - дано да е момиченце. Ехографското изследване показва, че няма никакви поводи за притеснение за плода. Но тъй като малкия ми син много пострада след ваксинация с пентаксим, отключиха се епилептични гърчове, които след крайно некомпетентно лечение преминаха в Уест синдром, бихме искали по желание да направим амниоцентеза, понеже още едно подобно преживяване ще има съкрушителен ефект. Освен това, след ЯМР, го водят с лека хипоплазия на корпус калозум, макар че на третия месец без гърчове, ЕЕГ показа,че "връзката" между двете полукълба на мозъка е нормална и корпус калозум работи, но все пак ... На 38 години съм освен това. Та въпроса ми е - за какви точно заболявания се прави изследване с амниоцентезата и възможно ли е, извън "стандартните" изследвания, да се направят и други, по-разширени, макар и срещу допълнително заплащане? Доколкото знам, епилепсията не е сред заболяванията, които амниоцентезата може да потвърди или отхвърли? Както вероятно и евентуалните малформации на плода не могат да се установят по този начин? Аз вярвам, че всичко ще е наред, но разбирам, че попадам в рискова група, така че според Вас - не е ли по-добре все пак да направя амниоцентеза, въпреки риска от спонтанен аборт и инфекции?
Благодаря предварително!
kremensky

Re: За амниоцентезата

Мнение от kremensky »

Уважаема Госпожо,

Поставяте твърде много, но резонни въпроси.
Опасявам се, че в писмо можем да не се доразберем.
Дано Сте от София. Конуслтациите при нас са безплатни.

Амниоцентезата, дава отговор само за хромозомни болести и доказани на друг член от семейството на генно ниво наследстевни болести (моля, виште в страницата ни въпросника). Това съвсем не е малко.
Вродените епилепсии (много видове) в болшинството случаи не се диагностицират дородово. Вашият случай не изглежда такъв.
Проблеми с корпус калозум и над 80% от вродените малформации се виждат в 19-23-та седмица от качествен специалист по фетална анатомия.
От една година сме в напреднал стадии, но за съжаление все още не може да предложим разширен спектър от генетични изследавния. Това не бива да Ви стресира. Наистина, това, което в момента е достъпно не е малко.

Успех

Кременски
gg

Мнение от gg »

Моя приятелка абортира по време на амниоцентезата проведена в клиника "ЩЕРЕВ" гр. София преди няколко дена. Тя не беше съгласна, когато обсъждахме рисковете, но лекарите я убедили, че нямало случаи от много години. Даже се изсмели и й казали, че тези истории във форумите се пишат от "озлобени жени". Бебето се оказа, че е било здраво. Беше от първото ин витро. Независимо, че загуби бебето плоти 540 лева. Мисля, че просто са бързали да и вземат парите.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Ако приятелката Ви желае, съм готов да обсъдим цялата ситуация.
Готов съм да коментирам публично всички аспекти на проблема.
Скоро ще публикувам в страницата отчет за цялата страна .
Надявам се да се получи представа, какво се случва в момента с генетичните изследвания у нас.
Надявам се че тя вече излиза от шока.

Монте съчувствия за случилото се.

Кременски
Заключено