Уважаеми,професор Кременски. Казвам се Вера Иванова и Моля за Вашето компетентно мнение относно изследването ми за БХС 1.Забременях с Дуфастон,поради недостиг на прогестерон и от 5 г.с. седмица съм на Утрогестан 3х2 .От този момент ми включиха и Прегнил 5000 през 4 дни,защото се забеляза,че жълтото тяло на овулиралия яйчник не е както трябва да бъде. И така стигнах до 12 седмица за БХС с тези лекарства. Отбелязахме ги в изследването и резултата е:
Вера Иванова , възраст: 34.11 месеца , възраст раждане: 35.4 месеца Г.В.: 12 седмици 3 дни по CRL , тело: 50 кг. Тип бременност : единична , CRL: 59.00 мм , NT: 1.02 мм. ,
костица: налична, Внимание!!! :Прием Утрогестан и Прегнил
Дородов Биохимичен скрининг
БХС 11-14 седмица , 12 г.с. (11+4 - 12+3)
Резултат за Бременна жена:
Вашият риск за болест на Даун : 1 от 7 800 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс: 1 от 10 000
Вашият риск за болест на Патау: 1 от 10 000
Вашият риск за болест на Търнер: 1 от 10 000
Вашият риск за болест от Триплодия е : 1 от 10 000
Допълнителна Информация:
Биохимичен риск за болест на Даун (Т21) е : 1 от 2 100
Възрастов риск за болест на Даун е: 1 от 390
Възрастов риск за болест Едуардс : 1 от 3 500
Възрастов риск за болест Патау: 1 от 11 000
Възрастов риск за болест Търнер: 1 от 6 900
Възрастов риск за болест Триплодия : 1 от 100 000
Биохимични показатели и УЗ :
PAPP-A(плацетарен протеин) MoM : 0.61 част от медианата (Мо)
Free - bCG(бета- хорионгонадотропин) MoM : 0.48 част от медианата(Мо)
NT(нухална транслусенция) : 1.02 мм
NT(нухална транслусенция) MoM : 0.67 част от медианата (Мо)
Коментарът на генетика беше, че изследванията са добри. Free - bCG(бета- хорионгонадотропин) бил по-нисък и като спра лекарстата може да направя БХС 2 за всеки случай.
Работата е там,че сега на 21.10.2013 понеделник (16 г.с точно по аменорея) бях при гинеколога ми ,и оставам на Утрогестан до 20 г.с. Прегнила го спрях седмица след БХС. Гледаха ме на феталната морфология и резултата е добър. Обърках се имам ли нужда да правя второ БХС. То пак ще е на лекарства. И този въпрос от Прегнила не би ли трябвало да се очаква евентуална по-висока стойността на Free - bCG, а тя е по-ниска. Какво бихте ме посъветвали? И предварително Ви Благодаря много.
Вера.
БХС 1,Прегнил и Утрогестан
Модератор: kremensky
-
veraivanova
Re: БХС 1,Прегнил и Утрогестан
Здравейте Вера,
Моля, проверете отново резултатите за риска при другите болести. Мисля, че сте пропуснала една нула.
Вашият "комбиниран" риск е нисък - около 7,8 пъти по-нисък от 0,1% (1:7800). Той се формира от високо информативните ултразвукови показатели (нухална транслуценция и наличие на костици на носа) и двата кръвни показатели.
Биохимичният риск, който принципно не се отчита самостоятелно е формиран само от кръвните показатели и също е нисък.
Вземането на Прегнил и Дуфастон, вероятно са повлияли кръвните показатели. При приема на Прегнил се очаква повишаване (в сравнение с изходната стойност) на хормона-хорионгонадотропин в първите 2 дни и спад след тях, но едва ли някой бе могъл да определи в каква степен. Това зависи от изходната концентрация на хормона преди приема на Прегнил и времето за излъчването му при конкретния индивид.
В този смисъл, не бива да се фиксирате в отговора на тези въпроси. Рядко се наблюдават значими промени в кръвните показатели.
Основното тегло при изчисляването на риска заемат ултразвуковите показатели и въпреки приема на Прегнил, концентрацията на свободния бета-хорионгонадотропин е останал нисък в сравнение с медианата(средната). Колкото по-нисък е хормона, толкова по-нисък се отчита и риска за Даун.
Желателно е провеждане и на втория скрининг. Дава допълнителна информация за спина бифида и по-висока надеждност при изчисляване на риска за хромозомните болести на базата на всички ултразвукови и кръвни показатели от двете изследвания.
Независимо от Вашето решение силно се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в 18-22 седмица в специализиран център.
При посочените данни (проверете рисковете за другите болести) няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
Моля, проверете отново резултатите за риска при другите болести. Мисля, че сте пропуснала една нула.
Вашият "комбиниран" риск е нисък - около 7,8 пъти по-нисък от 0,1% (1:7800). Той се формира от високо информативните ултразвукови показатели (нухална транслуценция и наличие на костици на носа) и двата кръвни показатели.
Биохимичният риск, който принципно не се отчита самостоятелно е формиран само от кръвните показатели и също е нисък.
Вземането на Прегнил и Дуфастон, вероятно са повлияли кръвните показатели. При приема на Прегнил се очаква повишаване (в сравнение с изходната стойност) на хормона-хорионгонадотропин в първите 2 дни и спад след тях, но едва ли някой бе могъл да определи в каква степен. Това зависи от изходната концентрация на хормона преди приема на Прегнил и времето за излъчването му при конкретния индивид.
В този смисъл, не бива да се фиксирате в отговора на тези въпроси. Рядко се наблюдават значими промени в кръвните показатели.
Основното тегло при изчисляването на риска заемат ултразвуковите показатели и въпреки приема на Прегнил, концентрацията на свободния бета-хорионгонадотропин е останал нисък в сравнение с медианата(средната). Колкото по-нисък е хормона, толкова по-нисък се отчита и риска за Даун.
Желателно е провеждане и на втория скрининг. Дава допълнителна информация за спина бифида и по-висока надеждност при изчисляване на риска за хромозомните болести на базата на всички ултразвукови и кръвни показатели от двете изследвания.
Независимо от Вашето решение силно се препоръчва провеждане на разширена фетална анатомия в 18-22 седмица в специализиран център.
При посочените данни (проверете рисковете за другите болести) няма основание за допълнително безпокойство.
Успех
Кременски
-
veraivanova
Re: БХС 1,Прегнил и Утрогестан
Професор Кременски , благодарна съм Ви за бързия и изчерпателен отговор ! Ще се вслушам в препоръката Ви и ще направя и второто БХС ,въпреки Утрогестана. Относно резултатите за риска при другите болести, наистина съм ги объркала с една нула и са по 100 000. Имате набито око :) . Надявам се да ми помогнете и при тълкуването на втория скрининг.
Пожелавам Ви успешна седмица.
Вера
Пожелавам Ви успешна седмица.
Вера