Мултикистозна структура на хороидални плексуси

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

kacinka86

Мултикистозна структура на хороидални плексуси

Мнение от kacinka86 »

Здравейте! Бременна съм в 17г.с и 6д. Гинекологът, който ми следи бременността при преглед откри двустранни кисти на хороидалните плексуси. Изпрати ме за второ мнение при доктор Троянчев. След обстойна ФМ, заключението му е следното: двустранно мултикистозна структура на хороидалните плексуси с кистички до 4мм диаметър. Липсва дилатация и промяна във формата на латерални вентрикули.нормални съотношения вентрикул/хемисфера за срока на бременността. Нормална характеристика на мозъчна кора.Тасламус нормален.Нормален церебелум,вермис, цистерна Магна и 4-ти вентр. Поради ранния срок не се визуализира добре корпус калозум и кавум септум пелуциди. Липсват други маркери за анеуплоидии.
Прилагам и направения в 12г.с +5д бхс
БХС 11-14 г.с
Free beta hcg 29,50 ng/ml
Papp-a 3,19 mlu/ml
NT 1,9mm
T21 < 1:10000
T18 <1:10000
T13<1:10000
Информация за консумиращия лекар:
Биохимичен риск за синдром на Даун 1:4870
Възрастов риск 1:529
Mom- NT 1,13
MoM(PAPP-A) 1.01
MoM(free beta HCG) 0,85
На 31 години съм. Имам една успешна бременност преди три години.
Професор Кременски,имам ли основание за притеснение и трябва ли да предприема някакви допълнителни изследвания? Благодаря Ви предварително за отделеното време!
kremensky

Re: Мултикистозна структура на хороидални плексуси

Мнение от kremensky »

Здравейте отново,

Току що Ви отговорих в друга писмо.

Направила сте всичко необходимо.

Комбинираният рискът за трити хромозомни аномалии е нисък - под 0,01% (:10000).
Биохимичния скрининг не се отчита самостоятелно.
Можете да прочетете повече във втората тема "Генетични изследвания и бременност.

Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, интерпретацията на феталната анатомия е коректна.
Посочените кисти са често явление за срока на бременността и като самостоятелен показател не се приемат като повод за амниоцентеза.
Надявам се, че е отбелязано и наличие на костици на носа.

Както при всички бременни, силно се препоръчва провеждане на фетална морфология в 18-22 седмица при квалифициран за целта АГ-специалист.

При посочените данни няма основание за допълнително безпокойство.

Успех и
лек ден

Кременски
kacinka86

Мнение от kacinka86 »

Благодаря Ви за бързия отговор! Всичко добро!
elsi86

Мнение от elsi86 »

Здравейте професор Кременски. Правих БХС в 12 г.с. и комбинирания риск за Даун излезна 1:870, а възрастовия 1:630, като границата за моята възраст е 1:630. Останалите рискове са изчислени на 1:100000. Имаше отбелязана носна костица. След това направих неиванзивен тест - Транкуилити за трите хромозомни аномалии -21, 18 и 13 и излезна отицателен, не бяха открити наличия на анеуплоидия. Бях на ФМ в 20г.с. и АГ не ми спомена нищо, всичко беше наред, освен че имам ниско разположена плацента, която очакваме да се вдигне. В събота имах час за ФЕ при д-р Евтимова, огледа сърцето и каза, пе всичко е нормално, но накрая обърна внимание, че вижда наличие на киста на плексус хороидеус в мозъка на бебето. Каза да се наблюдава, че почти винаги изчезвала, не оказвала влияние върху мозъчното и структурното развитие на бебето. Ще говоря и с моето АГ също, но все пак сигурно всеки би се досетил какво означава една бременна жена да чуе бебето ти има киста в мозъка, но всичко е наред. Според вас наистина ли няма да има последици, какво друго бих могла да направя, освен да поискам оше мнения?
Благодаря ви предварително!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Не само моето мнение, а на всички квалифицирани АГ-специалисти (аз не съм АГ-специалист) по Света е, че изолирани хориоидални кисти е нормален вариант. Среща се при около 2% от бременните и не засяга умствените и други здравословни качества на бебето.
В 80% от случаите кистите изчезва около 26-та седмица, а в останалите по-късно.
Д-р Евтимова е високо квалифициран експерт и в случая е права.

Кистите не са в мозъка, а в съдове извън него.

В случая е по-важното да не се изпада в допълнително безпокойство.
Да не забравяме, че бебето до раждането се нуждае от максимално възможния комфорт и за това разчита само на Вас.

Ако желаете и безпокойството Ви не спада, можете да посетите и нашата безплатна консултация за по-подробно обсъждане с документи и снимки от водещи международни експерти .

Няма място за допълнително безпокойство.

Успех и
лека вечер

Кременски
elsi86

Мнение от elsi86 »

Благодаря ви професор Кременски за светкавичния отговор! Страхотен сте и винаги успявате да ме успокоите!
Наистина, трябва да запазя спокойствие за доброто на бебчето!
Благодаря още веднъж, лек ден!
Публикувай отговор