Здравейте! Бременна съм в 17г.с и 6д. Гинекологът, който ми следи бременността при преглед откри двустранни кисти на хороидалните плексуси. Изпрати ме за второ мнение при доктор Троянчев. След обстойна ФМ, заключението му е следното: двустранно мултикистозна структура на хороидалните плексуси с кистички до 4мм диаметър. Липсва дилатация и промяна във формата на латерални вентрикули.нормални съотношения вентрикул/хемисфера за срока на бременността. Нормална характеристика на мозъчна кора.Тасламус нормален.Нормален церебелум,вермис, цистерна Магна и 4-ти вентр. Поради ранния срок не се визуализира добре корпус калозум и кавум септум пелуциди. Липсват други маркери за анеуплоидии.
Прилагам и направения в 12г.с +5д бхс
БХС 11-14 г.с
Free beta hcg 29,50 ng/ml
Papp-a 3,19 mlu/ml
NT 1,9mm
T21 < 1:10000
T18 <1:10000
T13<1:10000
Информация за консумиращия лекар:
Биохимичен риск за синдром на Даун 1:4870
Възрастов риск 1:529
Mom- NT 1,13
MoM(PAPP-A) 1.01
MoM(free beta HCG) 0,85
На 31 години съм. Имам една успешна бременност преди три години.
Професор Кременски,имам ли основание за притеснение и трябва ли да предприема някакви допълнителни изследвания? Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Мултикистозна структура на хороидални плексуси
Модератор: kremensky
Re: Мултикистозна структура на хороидални плексуси
Здравейте отново,
Току що Ви отговорих в друга писмо.
Направила сте всичко необходимо.
Комбинираният рискът за трити хромозомни аномалии е нисък - под 0,01% (:10000).
Биохимичния скрининг не се отчита самостоятелно.
Можете да прочетете повече във втората тема "Генетични изследвания и бременност.
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, интерпретацията на феталната анатомия е коректна.
Посочените кисти са често явление за срока на бременността и като самостоятелен показател не се приемат като повод за амниоцентеза.
Надявам се, че е отбелязано и наличие на костици на носа.
Както при всички бременни, силно се препоръчва провеждане на фетална морфология в 18-22 седмица при квалифициран за целта АГ-специалист.
При посочените данни няма основание за допълнително безпокойство.
Успех и
лек ден
Кременски
Току що Ви отговорих в друга писмо.
Направила сте всичко необходимо.
Комбинираният рискът за трити хромозомни аномалии е нисък - под 0,01% (:10000).
Биохимичния скрининг не се отчита самостоятелно.
Можете да прочетете повече във втората тема "Генетични изследвания и бременност.
Аз не съм АГ-специалист.
И все пак, интерпретацията на феталната анатомия е коректна.
Посочените кисти са често явление за срока на бременността и като самостоятелен показател не се приемат като повод за амниоцентеза.
Надявам се, че е отбелязано и наличие на костици на носа.
Както при всички бременни, силно се препоръчва провеждане на фетална морфология в 18-22 седмица при квалифициран за целта АГ-специалист.
При посочените данни няма основание за допълнително безпокойство.
Успех и
лек ден
Кременски
Благодаря Ви за бързия отговор! Всичко добро!
Здравейте професор Кременски. Правих БХС в 12 г.с. и комбинирания риск за Даун излезна 1:870, а възрастовия 1:630, като границата за моята възраст е 1:630. Останалите рискове са изчислени на 1:100000. Имаше отбелязана носна костица. След това направих неиванзивен тест - Транкуилити за трите хромозомни аномалии -21, 18 и 13 и излезна отицателен, не бяха открити наличия на анеуплоидия. Бях на ФМ в 20г.с. и АГ не ми спомена нищо, всичко беше наред, освен че имам ниско разположена плацента, която очакваме да се вдигне. В събота имах час за ФЕ при д-р Евтимова, огледа сърцето и каза, пе всичко е нормално, но накрая обърна внимание, че вижда наличие на киста на плексус хороидеус в мозъка на бебето. Каза да се наблюдава, че почти винаги изчезвала, не оказвала влияние върху мозъчното и структурното развитие на бебето. Ще говоря и с моето АГ също, но все пак сигурно всеки би се досетил какво означава една бременна жена да чуе бебето ти има киста в мозъка, но всичко е наред. Според вас наистина ли няма да има последици, какво друго бих могла да направя, освен да поискам оше мнения?
Благодаря ви предварително!
Благодаря ви предварително!
Здравейте Госпожо,
Не само моето мнение, а на всички квалифицирани АГ-специалисти (аз не съм АГ-специалист) по Света е, че изолирани хориоидални кисти е нормален вариант. Среща се при около 2% от бременните и не засяга умствените и други здравословни качества на бебето.
В 80% от случаите кистите изчезва около 26-та седмица, а в останалите по-късно.
Д-р Евтимова е високо квалифициран експерт и в случая е права.
Кистите не са в мозъка, а в съдове извън него.
В случая е по-важното да не се изпада в допълнително безпокойство.
Да не забравяме, че бебето до раждането се нуждае от максимално възможния комфорт и за това разчита само на Вас.
Ако желаете и безпокойството Ви не спада, можете да посетите и нашата безплатна консултация за по-подробно обсъждане с документи и снимки от водещи международни експерти .
Няма място за допълнително безпокойство.
Успех и
лека вечер
Кременски
Не само моето мнение, а на всички квалифицирани АГ-специалисти (аз не съм АГ-специалист) по Света е, че изолирани хориоидални кисти е нормален вариант. Среща се при около 2% от бременните и не засяга умствените и други здравословни качества на бебето.
В 80% от случаите кистите изчезва около 26-та седмица, а в останалите по-късно.
Д-р Евтимова е високо квалифициран експерт и в случая е права.
Кистите не са в мозъка, а в съдове извън него.
В случая е по-важното да не се изпада в допълнително безпокойство.
Да не забравяме, че бебето до раждането се нуждае от максимално възможния комфорт и за това разчита само на Вас.
Ако желаете и безпокойството Ви не спада, можете да посетите и нашата безплатна консултация за по-подробно обсъждане с документи и снимки от водещи международни експерти .
Няма място за допълнително безпокойство.
Успех и
лека вечер
Кременски
Благодаря ви професор Кременски за светкавичния отговор! Страхотен сте и винаги успявате да ме успокоите!
Наистина, трябва да запазя спокойствие за доброто на бебчето!
Благодаря още веднъж, лек ден!
Наистина, трябва да запазя спокойствие за доброто на бебчето!
Благодаря още веднъж, лек ден!